Lyve til legen:

- Det er alvorlig om du lyver til legen din for å få sykemelding

1 av 10 lyver til legen, viser undersøkelse.

LYVER TIL LEGEN: Mange lyver til legen for å få sykemelding, eller fordi de ikke tørr å fortelle sannheten. Det kan få fatale konsekvenser, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Syda Productions
LYVER TIL LEGEN: Mange lyver til legen for å få sykemelding, eller fordi de ikke tørr å fortelle sannheten. Det kan få fatale konsekvenser, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer
Publisert

For noen føles det vanskelig å åpne seg for legen, og det kan være flaut å fortelle om kjønnssykdommer og intime symptomer. Da er det fort gjort å pynte på sannheten, og hver tiende person (11 prosent) lyver når de oppsøker legen, viser en tidligere undersøkelse gjort i Sverige av Aleris Vårdpanel. Noen lyver om uskyldige ting som egen livsstil eller vaner, mens andre lyver bevisst for å få sykemelding eller resepter.

LES OGSÅ: Disse tingene tør vi ikke spørre legen om

- Tillit er kjernen i lege-pasient-forholdet. Denne tilliten er helt avhengig av ærlighet og god kommunikasjon fra begge parter. Dersom en pasient velger å lyve til legen sin, tyder det på at han eller hun ikke stoler nok på legen sin til å dele hele sannheten. Noen få pasienter kan også ha skjulte motiver, og lyver i håp om å oppnå tjenester hos legen som de ikke ville fått om de snakket sant, sier Ole-Christian Kreyberg Normann, som er turnuslege ved Ahus og lege ved legevakten til A-klinikken.

Løgn kan også føre til misbruk av samfunnets ressurser.

- Unødvendige sykmeldinger, overdreven bruk av medisiner og overforbruk av spesialisthelsetjenester er store pådrivere av offentlige utgifter. En pasient som opplyser om sterkere smerter enn det som er reelt, ender fort med oftere og lengre sykmeldinger, bruker mer og sterkere smertestillende og havner oftere i utredning i spesialisthelsetjenesten. Det kan koste samfunnet dyrt, sier han.

LES OGSÅ: De vanligste klagene på fastleger: - Mange føler at de må snu i døra

Kan få fatale konsekvenser

Kreyberg Normann forteller at ett eksempel som kan få alvorlige følger, er dersom en kvinnelig pasient med magesmerter ikke vil innrømme å ha hatt samleie, eller nekter for å kunne være gravid.  

Jeg kan forstå at særlig spørsmål rundt kjønn og seksualitet kan være skambelagt og vanskelig å snakke med legen om

- Det kan i verste fall få fatale konsekvenser. Hennes magesmerter kan skyldes graviditet utenfor livmoren, en potensielt livstruende tilstand. Dersom pasienten sendes hjem med beskjed om å se det an, kan det gå riktig galt. Jeg kan forstå at særlig spørsmål rundt kjønn og seksualitet kan være skambelagt og vanskelig å snakke med legen om, men begge parter er ansvarlige for å få sannheten på bordet slik at man kan gi riktig behandling, sier han.

Noen pasienter lyver også for å få skrevet ut avhengighetsskapende medisiner, og ønsker å opprettholde et skadelig forbruk. 

- Mange slike medisiner har veldig god effekt mot særlig angst over en kort periode, men pasienten bygger raskt opp toleranse og effekten forsvinner. Da oppstår det ofte en betydelig «rebound-effekt» der det å ikke ta disse medisinene gir til dels kraftige abstinensreaksjoner og angst. Dersom pasienten er ærlig på sitt overforbruk av slike legemidler, kan de heller få hjelp til å trappe ned og bearbeide angsten, i stedet for å gå i en slik negativ sirkel, sier han.

LES OGSÅ: Hvor ofte bør du egentlig gå til legen?

MISTER TILLIT TIL PASIENTEN: Dersom mange lyver til legen, må han/hun bli mer mistenksom til det pasienten sier. Det kan bli veldig skummelt for liv og helse, forklarer ekspert.  Foto: Shutterstock / Dragon Images
MISTER TILLIT TIL PASIENTEN: Dersom mange lyver til legen, må han/hun bli mer mistenksom til det pasienten sier. Det kan bli veldig skummelt for liv og helse, forklarer ekspert. Foto: Shutterstock / Dragon Images Vis mer

- Mange lyver ubevisst til legen

Tom Ole Øren, som er leder for Allmennlegeforeningen, tror det er flere grunner til at pasienter lyver til legen sin.

-  Det er alvorlig om du lyver til legen din for å få sykemelding, for da får du en trygdeytelse som det ikke er grunnlag for. Men jeg tror ikke at mange lyver bevisst. Noen lyver nok eller tilbakeholder informasjon som er vanskelig å dele. Et eksempel kan være at de ber om sykemelding på grunn av et fysisk symptom, mens den egentlige årsaken er konflikter på arbeidsplassen. Det er nok flere sykemeldinger som skyldes forhold på arbeidsplassen enn det vi er klar over, sier Øren. 

Han forteller at fastlegeordningen gjør at legen får et fast og kontinuerlig forhold til pasienten, og derfor fort kan oppdage dersom pasienten lyver eller stadig kommer tilbake med nye problemer og symptomer. 

LES OGSÅ: Dette bør du sjekke hos legen

Løgn kan gjøre legen mistenksom og skeptisk

- Dersom noen hele tiden spør om sykemelding, vil legen stille spørsmålstegn ved det. Om en pasient skal få sykemelding eller ikke, vil være en vurdering som legen gjør. Vi jobber ut fra et prinsipp om at arbeid fremmer helse, og for noen vil delvis sykemelding eller tilrettelegging på jobb være nok. I tillegg har vi gode egenmeldingsordninger i Norge, sier Øren.

Han sier at noen leger nok lar seg lure av pasienter, men han tror ikke det er et utbredt problem. 

Kreyberg Normann sier at vi heldigvis lever vi i et samfunn med høy grad av tillit, og at leger for det meste kan basere seg på at pasientene forteller oss sannheten. 

- Dersom vi får en utvikling der flere pasienter lyver for legen, må vi også bli mer mistenksomme og oftere stille oss selv spørsmålet om pasienten snakker sant. Det kan bli veldig skummelt for liv og helse, sier han.

LES OGSÅ: Ikke vent for lenge med å gå til legen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer