Ragnhilds sønn tok sitt eget liv:

«Det er bare en floskel at tiden leger alle sår»

Roar var 30 år da han valgte bort livet, i 2002. Igjen satt blant andre moren hans, Ragnhild – med sorgen, savnet og mange spørsmål.

Fagperson og pårørende. Ragnhild er utdannet vernepleier med psykiatri som videreutdannelse. Men hun er også mor til Roar, som ikke ville leve lenger. Foto: Siv-Elin Nærø
Fagperson og pårørende. Ragnhild er utdannet vernepleier med psykiatri som videreutdannelse. Men hun er også mor til Roar, som ikke ville leve lenger. Foto: Siv-Elin Nærø Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De hadde hele tiden hatt god og nær kontakt. Likevel valgte Roar å holde mye av det som var vanskelig for seg selv.

– Når jeg så at han slet, ønsket jeg å snakke med ham om det. Men da sa han at hvis han fortalte meg hvor vondt han hadde det, så ville jeg bli lei meg også, og det ønsket han ikke, forteller Ragnhild Opskar.

Det er nå gått nesten 20 år siden hun fant sønnen død. Utenfor de store stuevinduene hennes i Ålesund reiser mektige sunnmørsalper seg mot en klar, blå himmel. Solstrålene leker seg i sjøen nedenfor, og langt der ute vugger en båt på bølgene. Dette er et landskap som er lett å ta inn, lett å forstå. Vi mennesker har også landskap inni oss. I disse indre åsene, fjellene og sjøene skal vi klare å navigere oss fram. Finne de stiene som fører til at vi får det bra her i livet. Men det er noen som går seg vill.

«Du er ikke glemt»

Et solbleket fotografi i en rund, liten ramme: En smilende Roar i 6–7-årsalderen, med stripete genser og pannelugg. På konfirmasjonsbildet er han blitt en slank, lyslugget kar, med lys-beige bukser, lyseblå skjorte og lys grått slips. Den ene hånden i lommen, den andre lett lenende på et bord. Et tredje foto viser en voksen mann. En kortklippet Roar med skjegg, briller og rød kjeledress. Han står der i stefar Bjørn Helleviks båt, med fiskestangen og en ti kilos torsk. I denne fotorammen er det festet et lite kort i et hjørne, med ordene: «Du er ikke glemt».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer