Snus:

- Det er bekymringsfullt med høy snusbruk blant unge kvinner

Stadig flere kvinner snuser.

FLERE KVINNER SNUSER: Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at andelen som snuser daglig har doblet seg fra 6 til 12 prosent de siste ti årene. Det er ikke helt problemfritt. FOTO: NTB Scanpix
FLERE KVINNER SNUSER: Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at andelen som snuser daglig har doblet seg fra 6 til 12 prosent de siste ti årene. Det er ikke helt problemfritt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Før i tiden ble snusing forbundet med eldre menn, og det eneste som fantes var løssnus som rant og ga en ekkel smak i munnen. Etter hvert laget produsentene porsjonssnus, ga pakkene et penere utseende og tilførte et utvalg søte smaker.

Resultatet ble at flere og flere kvinner begynte å snuse, og den trenden fortsetter enda. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser nemlig at andelen som snuser daglig har doblet seg fra 6 til 12 prosent de siste ti årene. Det er ikke helt problemfritt.

- Det at andelen som snuser øker, er noe vi ser på med uro. Det er særlig bekymringsfullt med den høye snusbruken blant unge kvinner, sier Jakob Linhave, som er avdelingsdirektør for Miljø og helse i Helsedirektoratet, til KK.

Tallene viser at yngre kvinner i fruktbar alder snuser mer, og nikotinopptak under svangerskap kan føre til komplikasjoner.

- Snus er farlig for fosteret, og det kan være vanskelig å slutte med snus selv om man er gravid, sier Linhave.

En ny undersøkelse fra Helsedirektoratet viser også at nesten 60 prosent av dem som snuser ønsker å slutte.

- Dette er en høy andel. Det å spare penger er i tillegg til helserisikoen de viktigste årsakene, forklarer han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.