Antibiotikaresistens:

- Det er en reell fare for at vi tar med oss antibiotikaresistente bakterier hjem fra ferie

Jo lengre sør og jo lengre øst du reiser, jo større er risikoen.

ANTIBIOTIKARESISTENS: Skal du reise til varmere strøk i vinter? Ta dine forholdsregler for å unngå å ta med resistente bakterier med hjem fra ferien. FOTO: NTB Scanpix
ANTIBIOTIKARESISTENS: Skal du reise til varmere strøk i vinter? Ta dine forholdsregler for å unngå å ta med resistente bakterier med hjem fra ferien. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det at bakterier utvikler resistens mot antibiotika er et økende problem både i Norge og internasjonalt. Og selv om noe av det viktigste vi kan gjøre for å motvirke resistensutvikling er å forebygge infeksjoner og begrense bruken av antibiotika, er det dessverre ikke alle land som er like flinke til dette.

Dette er noe vi reiseglade nordmenn bør ha i bakhodet. For vi reiser mer enn før, og spesielt på vinteren må vi reise langt for å komme til varmen. (PS! Det kan være lurt å friske opp noen vaksiner også).

– Det er helt klart en reell fare for at vi tar med oss antibiotikaresistente bakterier hjem fra ferierereiser. Jo lengre sør og jo lengere øst du reiser, jo større er sannsynligheten, sier Dag Berild, professor i infeksjonsmedisin og overlege ved Infeksjonsavdelingen på Oslo Universitetssykehus, til KK.no.

Også Petter Thornam, lege ved Sentrum reisemedisin, kan fortelle at det er vanlig å ta med seg resistente bakterier hjem fra reise.

– Det har kanskje blitt en av de store risikoene ved å reise, særlig til reisemål som India og Mexico, men også til europeiske land. Både i for eksempel Italia og England finnes det mye resistente bakterier, sier han til KK.no.

LES OGSÅ: Gonoré har hatt en økning de siste årene (og blir stadig vanskeligere å behandle)

Kan bli smittebærere

I Norge overvåkes utviklingen av antibiotikaresistens kontinuerlig, og ifølge Folkehelseinstituttet har det økt både i antall friske bærere av resistente bakterier, og antallet pasienter som har infeksjoner med slike bakterier.

– Nederland og Skandinavia er de tryggeste stedene med tanke på antibiotikaresistens. I andre land er legene mer rause med å skrive ut bredspektret antibiotika, noe som øker risikoen for resistente bakterier. Særlig om du blir lagt inn på sykehus utenfor Skandinavia og Nederland er det en fare for at du kan få med deg resistente bakterier hjem, forteller Thornam.

OGSÅ EUROPA: Også på europareiser kan du være utsatt. Selv i land som Italia og England finnes det mye resistente bakterier. Foto: Scanpix.
OGSÅ EUROPA: Også på europareiser kan du være utsatt. Selv i land som Italia og England finnes det mye resistente bakterier. Foto: Scanpix. Vis mer

Årlig dør så mange som 700 000 mennesker av antibiotikaresistente bakterier på verdensbasis, og om vi ikke tar grep kan tallene være oppe i 10 millioner dødsfall innen 2050. Vi som reiser bør derfor vite hvordan vi best kan unngå å bli bærere av resistente bakterier.

– Vi blir smittet gjennom mat eller hvis vi blir lagt inn på sykehus. Vi behøver ikke å bli syke av disse bakterien, vi blir såkalte friske smittebærere. Disse bakteriene kan vi bære på huden eller i tarmen, og hvis vi da blir syke av de, er det vanskeligere å behandle infeksjonen, forklarer Berild.

Det er derfor om å gjøre å unngå å bli syk slik at du må ta antibiotika eller legges inn på sykehus på reisen.

– Vi må sørge for å ta relevante reisevaksiner før vi drar på ferie og opprettholde alminnelige hygieneregler. Husk å vaske hender før og etter måltid og etter toalettbesøk. Eventuelt ha med Antibac, påpeker professoren.

LES OGSÅ: Dette bør du ha med i reiseapoteket

Din egen tarmflora kan være en viktig beskyttelse

Det er viktig å ta forholdsregler for å redusere risikoen for å bli smittet av bakterier på ferie, og vår egen tarmflora kan være en viktig faktor. Maten vi spiser påvirker tarmfloraen vår, og ifølge Thornam overtar man delvis den tarmfloraen som finnes i det landet man reiser til. Så den tarmfloraen du tar med deg på reise er derfor din viktigste beskyttelse.

LEGE: Petter Thornam ved Sentrum Reisemedisin. Foto: Sentrum Reisemedisin.
LEGE: Petter Thornam ved Sentrum Reisemedisin. Foto: Sentrum Reisemedisin. Vis mer

– Av reisende til India vil over 75 prosent ha med seg resistente bakterier hjem i tarmfloraen. De fleste blir kvitt disse bakteriene i løpet av noen måneder, men noen kan bli varige bærere, sier Thornam.

– Tar du antibiotika på reise er du særlig utsatt for å ta med deg resistente bakterier hjem. Dette er fordi du dreper din egen tarmflora når du tar antibiotika og dermed kan du ta over tarmfloraen i det landet du er i. Du kan også smitte de rundt deg når du kommer hjem, legger han til.

En av de vanligste plagene vi kan møte på feriereiser er som kjent turistdiaré. Og selv om dette i seg selv sjeldent er alvorlig, bør du prøve å unngå å bli smittet av bakterier som gir diaré.

– Det kan være lurt å ta en drikkevaksine mot turistdiaré før du reiser. Da det å få turistdiaré i seg selv øker risikoen for å få resistente bakterier med hjem. Dette gjelder spesielt hvis du skal reise til land som India og Mexico, eller hvis du har en sykdom eller nedsatt immunforsvar fra før av, forklarer Thornam.

– Før har man tenkt på dette som en komfortvaksine, for det er ikke farlig å få turistdiare. Men hvis det skulle bli alvorlig og du må ta antibiotika, så er du altså mer utsatt for å ta med deg resistente bakterier hjem.

Han anbefaler at du gjør mest mulig for å unngå å bli smittet når du er ute og reiser. Sørg for å ha god mathygiene og god håndhygiene. Det er viktig å rense sår så det ikke blir infeksjon. Og hvis du først blir smittet, ikke ta antibiotika med mindre det er helt nødvendig.

​ LES OGSÅ: Meslingutbrudd i Europa: Vær obs dersom du skal reise med baby til disse landene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer