A-menneske:

- Det er faktisk mulig å endre seg til å bli mer A-menneske

Sliter du med å stå opp om morgenen? Forskning viser at det er mulig å gjøre noe med problemet.

A-MENNESKE: - Om du er et A-menneske eller B-menneske er halvveis bestemt av gener og er biologisk forankret, mens den andre halvparten handler om andre faktorer som våre egne preferanser og oppfattelse av oss selv, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
A-MENNESKE: - Om du er et A-menneske eller B-menneske er halvveis bestemt av gener og er biologisk forankret, mens den andre halvparten handler om andre faktorer som våre egne preferanser og oppfattelse av oss selv, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vekkerklokken ringer halv syv, og etter å ha trykket på slumreknappen gang etter gang drar du deg til slutt opp av sengen. Som vanlig angrer du på at du ikke la deg litt tidligere kvelden før, og sverger på at du i kveld skal være i seng før ti. Problemet er bare at når kvelden kommer er du lys våken, og ender opp med å være oppe minst like sent som kvelden før. Høres det kjent ut?

B-mennesker liker å være oppe sent og sove lenge, mens A-mennesker liker å legge seg tidlig og stå opp tidlig. Rundt 20 prosent av nordmenn identifiserer seg som A-mennesker og rundt 20 prosent identifiserer seg som B-mennesker, resten er en god blanding eller et sted midt i mellom.

Jobb og andre forpliktelser gjør at de aller fleste må stå opp tidlig i ukedagene, og mange har derfor et ønske om å trene seg til å bli mer A-menneske.

LES OGSÅ: - Du sover rett og slett mindre jo eldre du blir

Det er mulig å endre seg

- Det er faktisk mulig å endre seg til å bli mer A-menneske. Livsstilsendringer og store forandringer som det å få barn eller en ny jobbsituasjon kan gjøre at vi opplever oss selv som A-mennesker, sier Øystein Vedaa, som er Ph.D., postdoktor ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til KK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer