Slanking:

- Det er faktisk mulig å gå ned mange kilo uten en slankeoperasjon

Anne Lise (43) følte seg ikke bra i sin egen kropp, og bestemte seg for å legge om livsstilen; på ett år gikk hun ned rundt 50 kilo.

Publisert
Sist oppdatert

Anne Lise Sjøvold (43) er en av mange som har slitt med vekten, mye grunnet problemer med lavt stoffskifte, som fører til lavere forbrenning. Hun veide nærmere 150 kilo, og da «Biggest Loser Norge» søkte etter deltakere, valgte hun å melde seg på. Hun ble plukket ut til audition, men kom ikke med i programmet.

– Jeg har vært opp og ned i vekt hele livet, og på dette tidspunktet skjønte jeg at jeg måtte ta tak i det selv. Da jeg var på mitt tyngste klarte jeg nesten ikke å være i aktivitet, og jeg fikk ikke vært med på barnas aktiviteter slik jeg ønsket.

Livsstilsendringen startet for omtrent fire år siden. Anne Lise la om kostholdet, begynte å trene, og da hun fjernet livmoren grunnet endometriose, raste kiloene av.

– På ett år klarte jeg å gå ned rundt 50 kilo. Jeg fikk litt veiledning av en personlig trener i starten, men jeg har også hentet mye inspirasjon og tips fra Instagram og blogger.

Noen tror at strenge dietter er det som må til for å gå ned i vekt, men når man avslutter en slik diett, er det mange som legger på seg igjen.

– Jeg har gått ned i vekt ved å spise helt vanlig mat. Det gjelder å finne en varig endring som funker for deg – blir det umulig å følge en kostholdsplan, vil man på et tidspunkt falle av, og da er det lett å havne tilbake til gamle rutiner, sier hun, og fortsetter:

– Nå har jeg fått en skreddersydd kostholdsplan jeg skal følge for å få de resultatene jeg ønsker. Det som er så fint med denne kostholdsplanen, er at jeg ikke engang trenger å være sulten – jeg får spise helt vanlig mat; det er ikke kun kylling, ris og grønnsaker hver dag.

LES OGSÅ: Seks enkle tips som sikrer deg en sunn vektnedgang

EN STOR ENDRING: Anne Lise har gått ned mange kilo på noen få år. FOTO: Privat
EN STOR ENDRING: Anne Lise har gått ned mange kilo på noen få år. FOTO: Privat Vis mer

- Det er faktisk mulig å gå ned mange kilo uten en slankeoperasjon

Anne Lise synes at det er ufortjent mye fokus på personer som går ned i vekt etter å ha fått en slankeoperasjon. En slik operasjon er forbundet med bivirkninger og komplikasjoner, og man må være veldig streng med hva man putter i munnen.

– Vi er et nettverk av damer som har gått ned 40-70 kilo på egenhånd – det er faktisk mulig å gå ned mange kilo uten en slankeoperasjon. Det krever veldig mye, og jeg føler at vi blir litt overkjørt av alle historiene om personene som klarer å gå ned i vekt etter en slankeoperasjon.

Tidligere ville ikke Anne Lise være med på alt av sosiale sammenkomster, fordi hun følte seg ukomfortabel. Hun var også redd for at sønnene hennes kunne bli mobbet, fordi hun var overvektig.

– Nå forteller sønnene mine at de har fått en mamma som er gladere, mer oppegående, og som faktisk er med på ting. Mange har lagt merke til endringen, og lurer på hva jeg har gjort. Det er jo faktisk ikke vanskeligere enn å røre på seg, og å være bevisst på hva man putter i munnen.

LES OGSÅ: Med denne dietten kan du gå ned i vekt uten å sulte

Finner motivasjon ved å se på gamle bilder av seg selv

Anne Lise legger ikke skjul på at det har vært tøft – noen ganger får hun mestringsfølelse og tenker «dette klarer jeg!», mens andre ganger kommer tankene som sier «du er en taper, du kommer til å falle tilbake til den du en gang var».

– Jeg tror at dersom man virkelig vil gå ned i vekt, så klarer man det – så lenge man ikke har sykdommer som hindrer et naturlig vekttap. Det er viktig å få frem at det er mulig, uten å måtte legge seg på operasjonsbordet, sier hun, og legger til:

– På tunge dager, hvor jeg mangler motivasjon, finner jeg frem gamle bilder av meg selv. Jeg finner også mye motivasjon i andre som også har hatt samme reise. Før trivdes jeg ikke med meg selv, og nå føler jeg meg faktisk vel. Det er en god følelse!

LES OGSÅ: Flere kutter ut melk og yoghurt for å gå ned i vekt

HAR DET BEDRE MED SEG SELV: Anne Lise valgte å gjøre en endring både for seg selv, og for sønnene sine. FOTO: Ida Bergersen
HAR DET BEDRE MED SEG SELV: Anne Lise valgte å gjøre en endring både for seg selv, og for sønnene sine. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Mange klarer å gå ned i vekt, men få klarer å holde vekten

Det er ingen tvil om at overvekt er et utbredt problem her til lands, og selv om man prøver, kan det være vanskelig å gå ned i vekt. Om man sliter med alvorlig overvekt, og har en BMI som er 35-40/alvorlige helseproblemer, kan det være aktuelt med en slankeoperasjon.

– Mange klarer å gå ned en del i vekt på egenhånd, men det er få som klarer å holde vekten nede i tiden etterpå. Derfor er det mange som går opp i vekt igjen, sier Jøran Hjelmesæth.

Han er professor i medisin ved Universitetet i Oslo, og leder av Senter for sykelig overvekt ved sykehuset i Vestfold.

– Grunnen til at de fleste sliter med å holde vekta nede, er fordi de blir så sultne. Mange er sultne nesten hele tiden, og da er det vanskelig å la være å spise.

Det er også slik at kroppen settes på sparebluss for å klare seg med mindre mat enn før – kroppen lærer seg å økonomisere med det man spiser, slik at energien skal utnyttes på en bedre måte enn tidligere.

– Dette betyr at dersom du går ned 10 prosent av kroppsvekten din, må du spise 20 prosent mindre bare for å holde vekta, etter at du har gått ned. Dette er et sjokk for mange, forklarer Hjelmesæth.

LES OGSÅ: Fristet til å prøve ketogen diett?

Disse tre tingene er viktige for å holde vekten nede

Fordelen med en slankeoperasjon, er at man ikke har den samme sultfølelsen, fordi magesekken er mye mindre enn før. Man blir raskere mett, noe som bidrar til at det er lettere å holde vekten nede.

– Det er likevel en del personer som går opp igjen i vekt, selv om de ikke har den samme sultfølelsen. Det krever mye innsats for å holde vekten nede, enten man slankeopereres eller går ned i vekt på egenhånd, sier Hjelmesæth.

Hjelmesæth forklarer at det er tre ting som går igjen hos personer som har lyktes med en naturlig vektnedgang, og som har klart å holde vekten nede: De tør å veie seg, de går tur i minst en time hver dag, og spiser frokost.

– Det er viktig å veie seg regelmessig – da kan man se om vekten har økt, og justere slik at vekten holder seg stabil. Frokost er også viktig: Det er ikke fordi man blir slank av å spise frokost, men det blir en del av et regelmessig kosthold, som gjør det enklere å ikke overspise når sulten melder seg.

LES OGSÅ: - Jeg kjemper fortsatt mot vekten hver dag, og må passe på alt jeg spiser

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer