Verden er designet for menn:

Det er farligere for kvinner å kjøre bil. Det er ikke fordi vi er dårligere sjåfører

KOMMENTAR: Jeg føler meg trygg, men det er mer sannsynlig at jeg dør i en trafikkulykke enn at en mann gjør det.

Karin Madshus, journalist i Vi.no. Foto: Christian Roth Christensen
Karin Madshus, journalist i Vi.no. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): En helt vanlig dag i livet. For meg starter det med slumring på telefonen før jeg ruller ut av senga. Over hele verden står det opp kvinner som meg. Eldre og yngre. Kvinner som skal på skole, levere i barnehagen, bestemødre som hjelper barn og barnebarn.

Jeg føler meg trygg i verdens aller beste land å bo i. Jeg går til jobb uten å være redd for å bli trakassert på veien. Jeg har det veldig, veldig bra. Hadde jeg kjørt bil hver dag hadde jeg satt meg i bilen, spent på meg beltet og kjørt av gårde, uten å tenke noe over det.

Det jeg burde tenke på er at risikoen for at jeg skal dø om jeg havner i en bilulykke er 17 prosent høyere enn den hadde vært om jeg var mann. Skaderisikoen er 47 prosent høyere for kvinner enn menn – i samme ulykke.

Designet for menn

Sikkerhetsutstyret i bilen er nemlig ikke tilrettelagt for en gjennomsnittlig kvinnes kropp. Krasjtestdokkene i bilindustrien er modellert etter menn, ifølge en forskningsrapport fra Universitetet i Virginia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.