Abort:

Det er fortsatt myter og tabuer knyttet til abort

- De aller fleste lever godt med å ha tatt en abort, sier jordmor.

ABORT: I år er den norske abortloven 40 år, men mange opplever fortsatt tabuer og myter. FOTO: NTB Scanpix
ABORT: I år er den norske abortloven 40 år, men mange opplever fortsatt tabuer og myter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å oppleve en uønsket graviditet kan utløse en masse følelser, spørsmål og usikkerhet. I år er den norske abortloven 40 år, men mange opplever fortsatt likevel tabuer og myter.

Stiftelsen Amathea er en gratis helsetjeneste som spesialiserer seg på forebygging og veiledning ved uønsket graviditet. De møter kvinner og par med spørsmål eller behov for å snakke om et vanskelig svangerskap og forteller at spørsmål om abort kan være knyttet til både skam og myter.

- Veldig mange leser mye på nett. De går inn på forum og blogger, og leser kommentarer. Så blir de veldig forvirret og det å da kunne si noe helt konkret om hva de kan vente seg tror jeg kan være viktig, forteller Bodil Røinås, som er sexologisk rådgiver og veileder ved Amathea.

Et eksempel er at mange kjenner på en tomhetsfølelse etter en abort og blir usikre på valget de har tatt, men dette har faktisk også fysiologiske forklaringer, noe det kan være godt å vite om på forhånd, mener hun.

- Mange kan tenke at «jeg har tatt feil valg» fordi de sitter igjen med en tomhetsfornemmelse. Men det er hormoner som sitter igjen i kroppen og ikke har noen oppgave lenger som kan gi den følelsen. Det er helt alminnelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer