Abort:

Det er fortsatt myter og tabuer knyttet til abort

- De aller fleste lever godt med å ha tatt en abort, sier jordmor.

ABORT: I år er den norske abortloven 40 år, men mange opplever fortsatt tabuer og myter. FOTO: NTB Scanpix
ABORT: I år er den norske abortloven 40 år, men mange opplever fortsatt tabuer og myter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å oppleve en uønsket graviditet kan utløse en masse følelser, spørsmål og usikkerhet. I år er den norske abortloven 40 år, men mange opplever fortsatt likevel tabuer og myter.

Stiftelsen Amathea er en gratis helsetjeneste som spesialiserer seg på forebygging og veiledning ved uønsket graviditet. De møter kvinner og par med spørsmål eller behov for å snakke om et vanskelig svangerskap og forteller at spørsmål om abort kan være knyttet til både skam og myter.

- Veldig mange leser mye på nett. De går inn på forum og blogger, og leser kommentarer. Så blir de veldig forvirret og det å da kunne si noe helt konkret om hva de kan vente seg tror jeg kan være viktig, forteller Bodil Røinås, som er sexologisk rådgiver og veileder ved Amathea.

Et eksempel er at mange kjenner på en tomhetsfølelse etter en abort og blir usikre på valget de har tatt, men dette har faktisk også fysiologiske forklaringer, noe det kan være godt å vite om på forhånd, mener hun.

- Mange kan tenke at «jeg har tatt feil valg» fordi de sitter igjen med en tomhetsfornemmelse. Men det er hormoner som sitter igjen i kroppen og ikke har noen oppgave lenger som kan gi den følelsen. Det er helt alminnelig.

LES OGSÅ: - Vi må tørre å snakke om abort

Mange som tar abort har gått på prevensjon

En del kjenner også på en skam over å ha kommet i situasjonen i det hele tatt.

- Jeg er litt streng på det at det er helsebringende å snakke om tabuer. Dette kan jo være skambelagt – at «herregud, at jeg kunne rote sånn med prevensjonen. At jeg kunne være så dum», sier leder ved Amathea, Hildegunn Bomnes.

- Mange voksne som kommer til oss synes det er pinlig å ikke ha fått til dette med prevensjon, men 40 prosent av alle som tar abort har gått på prevensjon, påpeker Røinås.

Dette viser en studie gjort ved Universitetet i Oslo mellom 2007 og 2011.

Samtidig har abortstatistikken gått ned, mye takket være endringer i prevensjonsmetodene som blir brukt. De siste årene har aborttallene vært de laveste siden abortloven kom, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

- Rettighetene vi har i Norge er gode, og vi har kunnskap og tilgjengelighet på prevensjon som kan forebygge. Abort er jo ikke en ønsket ting. Vi er opptatt av å forebygge, og det er det viktig å få frem for det er ikke godt for noen å måtte ta en abort, påpeker Bomnes.

Kvinner og par som kommer til dem sitter ofte med en veldig ambivalens i seg, og trenger hjelp til å løse opp i en floke av følelser og tanker. En del som ikke har hatt noen å snakke med i forkant av en abort kan ha behov for å gjøre det i etterkant.

- Noen er ganske sikre, og trenger en bekreftelse på at det de har bestemt seg for er greit. Andre har bestemt seg for å fullføre svangerskapet og er opptatte av hvordan de skal klare å skaffe bolig, av økonomiske rettigheter og så videre, sier Hanne Torp, veileder og jordmor ved Amathea.

LES OGSÅ: - Ønsker mer åpenhet om abort: - Sorgen føltes bunnløs der og da

Får spørsmål om fruktbarhet

En del av de som vurderer eller har bestemt seg for en abort er selvsagt opptatt av hvordan det foregår, og har spørsmål om eventuelle bivirkninger og komplikasjoner. En myte Amathea ofte møter på er spørsmålet om en abort kan ha betydning mulighetene for å bli gravide senere.

- Det å ta abort er i Norge lov, trygt og greit. Det tenker jeg kvinner trenger å høre. Vi er et av verdens beste land når det gjelder helsetjenester, også når det gjelder abort, påpeker Torp.

Også Britt Ingjerd Nesheim, som er gynekolog og professor ved UiO, kan avkrefte at en abort, med unntak av der det skjer ekstremt sjeldne komplikasjoner, vil kunne ha noen betydning for fruktbarheten.

- Det er gjort mye forskning som viser at det har det ikke, sier hun.

LES OGSÅ: Tar du ofte pause fra p-pillene for å «sjekke at kroppen fungerer»?

De to abortmetodene

De aller fleste aborter som utføres i Norge gjøres medikamentelt. En medikamentell abort gjøres enten hjemme eller på sykehus. Gjøres det hjemme anbefales det at du har noen med deg.

- Du får to tabletter. Den ene er en pille med antiprogesteron. Den blokkerer virkningen av progesteron slik at morkaken løsner litt fra livmorveggen, forklarer Nesheim.

Når dette skjer vil livmoren begynne med å prøve å støte ut svangerskapsproduktene. Den andre pillen inneholder prostagladin og tas rundt to døgn senere. Den føres gjerne opp i skjeden og øker sammentrekningene i livmoren.

Ved kirurgisk abort møter du fastende på sykehuset og legges i en kortvarig narkose, ofte etter å ha fått en modningspille i forkant. Du kan blø litt i ettertid, noen mer og andre mindre.

- Ulempen med en medikamentell abort er at det gjør vondt. Du får ikke like vondt som ved en fødsel, men det er samme type smerte - som sterke menssmerter, forteller Nesheim.

Blødningene etter en medikamentell abort kan vare noen uker.

- Noen blør også så mye at det blir aktuelt med medisinsk hjelp og utskraping, fordi det da er noe igjen etter aborten, forteller Nesheim, men påpeker at dette er sjeldent.

Det er fritt sykehusvalg i Norge og du har også rett til å velge abortmetode.

LES OGSÅ: Det er svært vanlig å ha opplevd en spontanabort

UØNSKET GRAVID: En uplanlagt graviditet kan være vanskelig. FOTO: NTB Scanpix
UØNSKET GRAVID: En uplanlagt graviditet kan være vanskelig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Noen får reaksjoner i etterkant

Å oppleve en uønsket graviditet kan være vanskelig. Noen vet raskt om de vil beholde barnet eller ta en abort, for andre er valget tøft.

- Det er de som tror kvinner alltid angrer og blir deprimerte etter en abort. Det er ingen som ønsker å trenge å ta en abort, de færreste synes det er lettvint og de fleste blir litt lei seg, sier Nesheim.

De fleste lever imidlertid godt med valget sitt i etterkant av en abort. Det påpekes det også ved Amathea. Samtidig er det viktig å forberede kvinnene på at det kan oppleves vanskelig i etterkant, og at ambivalensen kan sitte i.

- Vi skal ikke gjøre behovet for ettersamtale større enn det er, for vi vet at de aller fleste lever godt med å ha tatt en abort, men så vet vi også at en liten andel kan få reaksjoner i ettertid, sier Torp.

LES OGSÅ: Fødselsangsten rammer rundt 20 prosent av alle gravide

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer