Utbrenthet:

- Det er helt klart riktig at visse personlighetstrekk gjør deg mer sårbar for å utvikle utbrenthet

Hvis du selv ikke klarer å sette grenser, vil kroppen din gjøre det for deg.

UTBRENTHET: Bruker du søndagene på å grue deg til du skal på jobb? FOTO: NTB Scanpix
UTBRENTHET: Bruker du søndagene på å grue deg til du skal på jobb? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At stress over lang tid ikke er bra for oss er noe vi alle vet. Likevel er det slett ikke uvanlig at nordmenn kjører seg i grøfta, eller møter den berømte veggen.

– Utbrenthet er et begrep som brukes først og fremst om personer som har «kjørt seg for hardt» på jobben, ofte i kombinasjon med belastninger i privatlivet. Utbrenthet kan utvikle seg når kroppens stressmekanismer aldri får muligheten til å hvile, sier Siw Tone Innstrand, professor ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU, til KK.no.

Hun har lenge forsket på stress og utbrenthet, som også var temaet for hennes doktoravhandling, og forteller at utbrenthet kan arte seg ved mange symptomer.

– Først og fremst kjennetegnes det av en overveldende fysisk og psykisk tretthet (emosjonell utmattelse). Over tid, og av og til som en konsekvens av dette, distanserer man seg fra jobben og man mister etter hvert troen på egen yteevne, og man kan oppleve en økende følelse av utilstrekkelighet, forteller hun.

Symptomene kommer gjerne snikende. Du er sliten og gruer deg til å gå på jobb, og oppgaver som tidligere gikk enkelt og greit begynner å bli vanskelig å gjennomføre. Motstanden mot jobben blir større og større, til slutt begynner kroppen å si ifra, både fysisk og mentalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer