<strong>VANLIG MED LUFT I MAGEN:</strong> Vi har omlag 200 milliliter luft i tarmene til enhver tid.  Foto: Scanpix
VANLIG MED LUFT I MAGEN: Vi har omlag 200 milliliter luft i tarmene til enhver tid. Foto: Scanpix Vis mer

Luft I Magen

Det er helt normalt å prompe 20 ganger om dagen

Noe som ikke er så rart da 30 liter luft går gjennom systemet ditt i løpet av 24 timer.

Publisert
Sist oppdatert

Visste du at det er normalt å prompe mellom 15 og 20 ganger i døgnet? Og det er ikke rart at du må slippe ut litt luft i blant; det går nemlig så mye som 30 liter luft gjennom systemet ditt i løpet av et døgn. Det høres kanskje umulig mye ut, men det er ikke mer enn omlag 200 milliliter luft som slippes ut hver dag, ifølge Trygve Hausken, som er overlege ved Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer ved Haukeland Universitetssykehus. Men, hva skjer da med resten av luften? 

- I tarmgassen finnes nitrogen, karbondioksid og hydrogen som suges opp og brukes i kroppen, så det er et samspill med blod og immunforsvar, forklarer Hausken.

Med andre ord er det bra at det dannes gass, fordi mesteparten av det suges opp i kroppen og brukes til å holde oss sunne og friske. 

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om avføringen din!

- Det er sunt at det dannes gass. Det er viktig for immunforsvaret vårt, og vi hadde ikke kunnet leve uten, sier Hausken. 

De 200 milliliterne som ikke tas opp i blodet er det imidlertid viktig at du slipper ut, for å unngå luftsmerter. 

- Å holde det inne er ikke sunt – slipp det ut.  

LES OGSÅ: Dette skjer når du har vondt i magen 

Dannes på grunn av det vi spiser

Ifølge Inge Lindseth, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Balderklinikken i Oslo, dannes gassen stort sett som følge av det vi spiser. 

- Luften kommer stort sett fra bakteriene i magen. De spiser maten vi spiser og noen av produktene som kommer ut fra dem igjen er gasser. 

Du har kanskje merket at bønner og kål kan gjøre at du blir ekstra oppblåst, og noen kvier seg for å spise for mye av disse matvarene.

Hanne Frøkiær, som er professor i ernæringsimmunologi ved Københavns universitet, forklarer at dette handler om at når bakteriene i tarmsystemet vårt får i seg matvarer med mye fiber, vil mer av utslippet deres igjen være gass. 

- Det som skjer er at bakterier i magen slipper ut luft, og spiser vi mat med mye fiber, som bønner og kål, så vil de bakteriene slippe ut mer luft. Men dette er jo gode bakterier, så vi skal være glade for at de er der, sier hun. 

<strong>SUNT, MEN PLAGSOMT:</strong> Bønner er supert å bruke for eksempel for å gjøre tacoen litt sunnere, men spiser du mye fiberrike matvarer uten at magen din er helt vant med det, kan du få en del luft i magen etterpå.  Foto: Scanpix
SUNT, MEN PLAGSOMT: Bønner er supert å bruke for eksempel for å gjøre tacoen litt sunnere, men spiser du mye fiberrike matvarer uten at magen din er helt vant med det, kan du få en del luft i magen etterpå. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Grønnsakene som er snille mot magen

Lurt å venne magen til fiber

Fiber er som kjent sunt og noe mange av oss nordmenn får i oss for lite av. Dermed er ikke det å kutte ut fiber løsningen for de fleste. Da gjelder det heller å vende magen til et høyere inntak. 

- Legger du om kostholdet ditt fra å ha spist lite fiber til å spise mye, kan du merke dette i starten, men de fleste opplever også at det går over etterhvert, så det er en overgangsfase. 

Noen av oss reagerer imidlertid mer enn andre på det vi kaller tungt fordøyelige karbohydrater, som vi finner i blant annet, kål, bønner og løk, og da kan det å redusere matvarer med såkalt høy fodmap lette på luftplagene.

- Det er bakteriene som produserer gass, og de spiser mat akkurat som oss. Når du gir bakteriene mat med mye tungt fordøyelige karbohydrater produseres mer gass, og det er derfor Fodmap-dietten fungerer for mange, forklarer Hausken. 

LES OGSÅ: Derfor bør du unngå fiber før løpeturen

Lukter det ekstra vondt? 

Sliter du med mye luft i magen, så er ikke det farlig i seg selv, men det kan være et symptom på andre sykdommer eller tilstander i fordøyelsessystemet, og er det plagsomt bør du derfor sjekke det opp med lege. 

- Det er ikke farlig med luft i magen, men det kan være sjenerende, sier Frøkiær.

Og ekstra sjenerende er det jo om prompen lukter grusomt. Dette kan blant annet skyldes at du har en opphopning av avføring i tarmen. Det er ikke uvanlig at noe avføring hoper seg opp i venstre side av tykktarmen før det går videre, men det bør ikke konstant ligge avføring her, da dette kan øke risikoen for tarmkreft. Matvarer med mye svovel kan også gjøre at det kjennes litt ekstra. 

LES OGSÅ: Sliter du med treg mage? 

- Slipp lufta ut

Andre grunner til luft i magen kan være at du svelger mye luft når du spiser, eller du drikker mye kullsyre, og sykdommer som cøliaki og laktoseintoleranse. Sukkeralkoholer, som vi blant annet finner i sukkerfri tyggis, kan også gi magebesvær. I ingredienslisten på en matvare finner du disse om du ser etter søtningsmidler som slutter på -ol.  

Er uhellet først ute og du kjenner deg oppblåst etter en kålstuing eller en pakke tyggis gjelder det å få det ut igjen. 

- Når du først opplever luftsmerter, er det imidlertid gunstig å bevege på seg for å få ut luften. For det er tross alt det eneste som hjelper når gassene først er blitt dannet, har Drevon fortalt til KK.no. 

- Inntil den kommer ut, vil den som kjent gi ubehag - tildels sterke smerter, som ved kolikk, forklarer han. 

LES OGSÅ: Få fart på fordøyelsen - helt naturlig

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer