Kreft

- Det er helt riktig at det i stor grad er tilfeldig hvem som får kreft

Det finnes noen risikofaktorer som øker sannsynligheten for å få kreft, men i de fleste tilfeller er det helt tilfeldig hvem som får den grusomme sykdommen.

KREFT: Ifølge ekspertene er det slik at de som får kreft ofte bare er uheldige.  Foto: NTB Scanpix
KREFT: Ifølge ekspertene er det slik at de som får kreft ofte bare er uheldige. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Kreftregisteret ble det registrert 32 592 nye krefttilfeller i 2015. Det var en økning på omtrent tre prosent sammenlignet med året før (tall fra 2016 har ennå ikke blitt publisert). 

Forskere har alltid hatt problemer med å finne ut av hva som forårsaker kreft. Arv, miljø og livsstil kan øke risikoen, men ofte er det helt tilfeldig. Pssst, det er farlig å ta seg en festrøyk i ny og ne. 

En studie utgitt i tidsskriftet Science viser at to av tre kreftmutasjoner er forårsaket av helt tilfeldige feil under celledeling. Disse feilene fører til 66 prosent av alle kreftmutasjoner, mens miljø- og livsstilsfaktorer utgjør 29 prosent. Fem prosent får kreft på grunn av arv. Du kan lese mer om dette på forskning.no. 

– En gang innimellom rammer mutasjonene proteiner som enten stimulerer celledelingen, eller hemmer den. Det er som en bil hvor enten gassen setter seg fast, eller bremsen går i stykker, sier Finn Cilius Nielsen, professor i klinisk molekylærbiologi og leder av genomisk medisin ved Rigshospitalet i Danmark.

LES OGSÅ: Flere kvinner får kreft: - Forekomsten av brystkreft har økt de siste årene

Viktig å gjøre det man kan for å unngå kreft

– Det er helt riktig at det i stor grad er tilfeldig hvem som får kreft. Men det er viktig å formidle at selv om det ofte er tilfeldig, vet vi at det er noe man kan gjøre selv for å redusere risikoen for kreft, sier Ole Alexander Opdalshei, som er assisterende generalsekretær i Kreftforeningen.

For å minske risikoen for kreft bør man holde seg unna røyking, mye usunn mat og lite aktivitet, og være forsiktig i solen.

– Selv om man følger disse forholdsreglene har man ikke noen garanti mot å få kreft, noen vil få det uansett. Men det er viktig å gjøre det man kan.

LES OGSÅ: Judit (42) fikk kreft for andre gang

Ta symptomer på alvor

Lignende studier har blitt utført tidligere, men ikke i et så stort omfang som nå: Forskerne har undersøkt 32 krefttyper, i 68 land. Mange av de som rammes, har rett og slett uflaks. 

– Det vi oppfordrer til, er at man skal være obs på symptomer. Når ting ikke er som de bør være, er det viktig at man tar kontakt med lege. Det er sjelden man får beskjed om at det er kreft, men har man en kul i brystet eller en føflekk som har endret form og farge, er det lurt å få sjekket det, sier Opdalshei.

En annen risikofaktor for å få kreft er alder – for hver dag som går, vil det samlede antallet celledelinger i kroppen øke. Desto større er risikoen for at det skjer en feil.

– Mennesker i alle aldre kan få kreft, men sannsynligheten øker desto eldre man blir, forklarer Opdalshei.

Alder er også en av grunnene til at stadig flere får kreft – befolkningen blir eldre, og antallet øker. Det er ikke risikoen for å få kreft som er økende. 

LES OGSÅ: - Norge er i verdenstoppen når det gjelder dødelighet av føflekkreft

Umulig å unngå feil i celledeling som fører til kreft

Desto tidligere kreft oppdages, jo bedre er prognosen. Det er mye enklere å behandle en kreftsvulst uten spredning.

– Det er viktig å huske på det faktum at kreftmutasjoner kommer som en uunngåelig del av celledelingen, og at miljøfaktorer og arv også spiller en rolle. Ofte er det et samspill som gjør at det fortsatt er relevant å kontrollere miljøfaktorer, sier Nielsen.

Det er ikke mulig å unngå at stamcellene våre deler seg – det er grunnlaget for vedlikehold av organer. Men Nielsen synes at resultatene av studien kan være en slags trøst for kreftpasienter.

– Mange spør seg selv hvorfor akkurat de ble rammet av kreft, spesielt de som har en sunn livsstil. Det er en del av det å leve – man kan være uheldig. 

Nielsen mener det er viktig å huske på at det stadig kommer nye medisiner og behandlingsmetoder som kurerer kreft, så han tror at vi er nærmere å kunne kontrollere kreft enn tidligere.

– Mange nye molekylære teknikker kan hjelpe med tidlig oppsporing av kreft, slik at det kan bli mulig å behandle pasienter enda tidligere i forløpet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer