ALKOHOL: Vet hva som skjer med hjernen din når du drikker alkohol? FOTO: NTB Scanpix
ALKOHOL: Vet hva som skjer med hjernen din når du drikker alkohol? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Alkohol:

- Det er ikke bevist at alkohol dreper hjerneceller

Men det er flere ting som skjer i hjernen vår når vi drikker.

Publisert

At vi forandrer oss en del når vi har drukket mye alkohol er ingen hemmelighet. Vi kan føle oss mer modige og utadvente, men vi kan også oppleve følelsen av å miste kontroll eller blir trøtte og dårlige. Hva skjer egentlig i hjernen?

- Det er ganske interessant hva alkoholen gjør med hjernen vår. Vi har mange mottakssteder i hjernen, og det er mye rart som skjer under alkoholpåvirkning, sier spesialist i allmenn- og samfunnsmedisin, Dagfinn Haarr, til KK.no.

Vi får mange effekter av alkoholen fordi den påvirker flere steder i hjernen vår, forklarer legen. Blant annet kan vi oppleve angstdempende effekter hvis vi drikker litt.

- Men hvis en tenker at en skal drikke seg til mot vil en ofte oppleve at det går over ganske fort. Vi drikker oss nemlig vekk fra dette ved høyere promille. Det er ganske vanskelig å beregne dette når man drikker. Plutselig passerer vi promillen som gir oss glede.

LES OGSÅ: - Mange tyr til flaska under stress

Uklar forskning på hjernecellene

Alkohol er et giftig stoff. Grensen mellom liv og død er lavere enn mange andre medikamenter, sier Haarr. Du skal ikke så langt over en viss promille før det blir farlig.

- Når det gjelder hjernen spriker forskningen litt. Men det er et gigantisk eksperiment at så mange bruker alkohol jevnlig i dag. I tillegg tåler hjernen mindre jo eldre vi blir, noe det er lurt å ta hensyn til.

GLEDE VED LAV PROMILLE: Det er fort gjort å gå over den "beste" promillen, forklarer lege.
GLEDE VED LAV PROMILLE: Det er fort gjort å gå over den "beste" promillen, forklarer lege. Vis mer

Daglig leder i Av og til, Kari Randen, forklarer at alkohol er skadelig for mange av kroppens organer, men at det ikke er helt sikkert hvordan det påvirker hjernecellene.

- Det er ingen forskning som konkluderer entydig med at alkohol dreper hjerneceller. I likhet med andre celler så fornyes hjernecellene. Samtidig er det viktig å være klar over at man ganske raskt etter at man har drukket merker alkoholens effekt på hjernen, sier Randen til KK.no.

Mange tror at alkohol har en oppkvikkende effekt, men faktisk er det som skjer at man bedøves, sier hun. Den første avslappende følelsen man kan få av en øl eller drink skyldes blant annet de umiddelbare kjemiske forandringene som skjer i hjernens nerveceller.

- Siden det er hjernens hemmende funksjoner som bedøves først, kan man føle seg lett til sinns, impulsiv, og man tenker ikke på konsekvenser. Første øl eller drink fører for de fleste til økt prating, bedre selvfølelse og redusert sosial angst.

LES OGSÅ: - Det vanskeligste med å ta avstand til alkohol er at invitasjonene til sosiale hendelser slutter å komme

Blackout ved for høy promille

Randen forklarer at etter hvert som man drikker mer, påvirkes de delene av hjernen som styrer følelser og koordinasjon. Humøret forandres, dømmekraften og evnen til å konsentrere seg og huske svekkes, og man tar større sjanser enn ellers.

- Drikker man mer, blir balansen dårligere og bevegelsene ukoordinerte. Ved enda høyere promille blir hjernen ytterligere bedøvd, og man faller lett i søvn.

BLACKOUT: Om vi drikker for mye, kan vi våkne uten å huske noe dagen derpå.(Foto: Niels Ahlmann olesen/Scanpix 2013)
BLACKOUT: Om vi drikker for mye, kan vi våkne uten å huske noe dagen derpå.(Foto: Niels Ahlmann olesen/Scanpix 2013) Vis mer

- Et annet interessant aspekt handler om dette med hukommelse. Å ha «blackout» er et velkjent begrep, og handler om å få fullstendig hukommelsestap fordi man får for høy promille.

- Men også det man kan kalle en tilstand av «brownout», altså det å glemme deler av kvelden inntil noen minner deg på det, kan være problematisk.

Når man er såpass full at man glemmer deler av kvelden kan man bli mer risikovillig og dette kan få svært alvorlige konsekvenser.

- Man blir veldig sårbar når man drikker så mye at man ikke husker hva som har skjedd dagen derpå.

LES OGSÅ: - Ikke la drinken stå ubevoktet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer