Grått Hår

- Det er ikke slik at vi kvinner skal måtte klippe oss kort fordi håret er grått, eller fordi vi har passert 50

Grått hår kan være flott, men pass på så det ikke ser slitent ut.

GRÅTT HÅR: De fleste av oss blir grå i håret i tredveårene, men det er ikke uvanlig at det skjer tidligere.  Foto: Scanpix
GRÅTT HÅR: De fleste av oss blir grå i håret i tredveårene, men det er ikke uvanlig at det skjer tidligere. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Av en eller annen grunn har vi en tendens til å føle at vi virkelig begynner å dra på åra når de første grå hårene dukker opp. Men grå hår dukker gjerne opp allerede i tjue- eller i tredveårene, så et tegn på at du blir eldre kan vi gå med på, men et tegn på at du begynner å bli gammel, det er det ikke. 

- Grunnen til at vi får grått hår er at cellene i hårsekken slutter å produsere pigment. Hvor tidlig dette skjer er oftest genetisk betinget. I Norge begynner vi gjennomsnittlig å få grått hår i tredveårene, men her er det individuelle forskjeller. Hvis man får grå hår før man er 20, sier man at det er tidlig gråning. Det er altså helt vanlig og naturlig dersom de første grå dukker opp i tjueårene, forteller Lise Holm-Glad, som er leder av Defines frisørteam. 

INN MED GRÅTT: Lise Holm-Glad er leder av Defines frisørteam.  Foto: Privat
INN MED GRÅTT: Lise Holm-Glad er leder av Defines frisørteam. Foto: Privat Vis mer

Og det er ingen grunn til å skulle skjule de små grå heller. I dag er det til og med trendy å farge håret i grå nyanser, så om noe så henger du med i motebildet om du lar lokkene forbli grå. 

- Ja, nå er det mer trendy med grått hår og det er heller ikke slik at vi kvinner skal måtte behøve å klippe oss kort fordi om håret er grått, eller at vi har passert 50-60. Jeg synes det kan være vel så fint med lengde i håret og da særlig hvis det er oppsatt, på damer som er litt eldre, sier Holm-Glad. 

LES OGSÅ: Redd for å stresse på deg grått hår? 

Gå for en 70-tallsinspirert lugg eller en trendy bob

- Naturlig grått hår kan være kjempefint, mener Siri Myhre, frisør og eier av Kutt frisør på Grünerløkka i Oslo. 

- Skal du slutte å farge håret og beholde den grå fargen som kommer anbefaler jeg en fresh klipp til fargen, fortsetter hun. 

Det er nemlig noen ting det kan være verdt å tenke på om du vil beholde det grå håret. Med årene blir vi ofte også litt tynnere i håret, og da kan en krølltang og en teksturspray gjøre at håret ser tykkere ut. Ellers bør du stelle godt med håret ditt, for å unngå at det ser slitent ut. 

- Pass på at håret er pent stelt. Langt glatt pistrete grått hår er svært sjeldent flatterende. Hvis du derimot krøller det litt og kanskje setter vekk noe av håret i fronten med en fin hårnål, kan det se riktig så fint ut. Oppsatt grått hår er flott, og en bob-frisyre er også fint på grått hår, sier Holm-Glad. 

- Klassiske Bober er alltid en slager. Korte pixie frisyrer er også veldig fint og veldig trendy om dagen, sier Myhre og legger til: 

- Ved valg av frisyre synes jeg det viktigste er å ha noe som passer deg og at det ser velstelt ut. Man kan fint ha grått langt hår, men ha da i en frisyre og ikke bare hår som henger der. 

Til langt hår foreslår hun for eksempel en 70-tallsinspirert gardinlugg. 

LES OGSÅ: 5 tabber som får håret ditt til å se tynt ut

FLOTT: Grått hår kan være riktig så lekkert, men pass på at du har en frisyre.  Foto: Scanpix
FLOTT: Grått hår kan være riktig så lekkert, men pass på at du har en frisyre. Foto: Scanpix Vis mer

Stell godt med grått hår

Alt grått hår blir ikke tørt og stivt. Noen får ganske tynt hår, andre får et litt vanskelig og stritt hår. Da gjelder det å bruke de rette produktene. 

- Generelt kan man si at har du mykt tynt hår som ung, så blir det mykt og tynt som grått også, men dessverre blir ofte håret tynnere på kvinner etter menopausen. Disse hårtypene trenger produkter som styrker og pleier - helst proteinsjampo og -balsam som styrker og gjenoppbygger. Har du tykt tørt hår som ung, så vil det mest sannsynlig være det når det er grått også, og noen opplever at håret blir veldig stritt og stridig. Da trenger du produkter som tilfører fuktighet og glans - gjerne sjampo og balsam med oljer, sier Holm-Glad. 

HUSK Å PLEIE HÅRET: En fin frisyre og god pleie må til for at håret ikke skal se slitent ut, mener Siri Myhre ved Kutt frisør.  Foto: Privat
HUSK Å PLEIE HÅRET: En fin frisyre og god pleie må til for at håret ikke skal se slitent ut, mener Siri Myhre ved Kutt frisør. Foto: Privat Vis mer

- Ellers så gjelder det som for alt hår; sunn livsstil, variert og sunt kosthold, regelmessig frisørbesøk og riktige produkter gir deg en best mulig hårhverdag. 

Myhre anbefaler på sin side en litt dypere rens annen hver uke for å unngå en sliten grå manke. 

- Skal du beholde din naturlige grå farge er riktig produkter viktig. Det er viktig å bruke en sjampo som renser dypere en gang i uken eller en gang hver fjortende dag. Dette for å rense ut forurensning og skit som fester seg i håret og gjør det matt og kjedelig. Ellers er det viktig og bruke produkter som gir mye fuktighet for glans og smidighet. Jeg anbefaler også en conditioner med lilla pigmenter for å fjerne gulskjær som kan feste seg i grått hår.

LES OGSÅ: 4 frisyrer som får håret til å se tjukkere ut 

Din gamle hårfarge passer kanskje ikke lenger

Bestemmer du deg for å farge de grå, er det flere muligheter enn å bare farge over med tilnærmet den fargen du hadde tidligere. Ofte er det faktisk også finere om du går litt bort fra den gamle fargen, fordi også hudfargen din forandrer seg litt med årene. 

- Hvis du har hatt mørkt hår og håret har blitt grått eller hvitt, så blir det lett for hardt hvis du fortsetter å farge håret i samme mørke nyanse. Du mister nemlig også pigmenter i huden når du blir eldre, men hvis du er proff på make up kan du komme unna med det, sier Holm-Glad. 

Farger du fra grått eller nærmere hvitt og til mørkt kan du imidlertid måtte farge det veldig ofte, fordi etterveksten blir så markert, og synes veldig raskt. 

- Her kan du hjelpe til med tørrsjampo med farge, eller de nye pudderskyggene som er utviklet til hår.

En annen løsning er å heller stripe håret. 

- Noen synes at helt hvitt hår gjør at de ser veldig gamle ut, og i stedet for å helfarge det kan man ta noen tynne mørke striper i håret. Det fungerer veldig bra. Det blir mer spill og dybde i håret og etterveksten blir ikke så markert.

Myhre foreslår også en minicolorasjon, som ikke vil dekke de grå hårene helt, men som kan gi glød og gjøre håret blankt og smidig. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer