SYKDOM: En ny studie viser at vi blir mer deprimerte av å være syke i dag enn det vi ble for 20 år siden. - Det er ikke uvanlig å få en psykisk reaksjon på en fysisk sykdom, sier ekspert.  Foto: Shutterstock / Irina Bg
SYKDOM: En ny studie viser at vi blir mer deprimerte av å være syke i dag enn det vi ble for 20 år siden. - Det er ikke uvanlig å få en psykisk reaksjon på en fysisk sykdom, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Irina Bg Vis mer

Helse

- Det er ikke uvanlig å få en psykisk reaksjon på en fysisk sykdom

Samfunnet vi lever i fører til at mange stiller høye krav til seg selv og sin egen helse. Blir man syk, kan fallhøyden være stor.

Publisert

Måten sykdom påvirker oss på er helt annerledes nå enn det var før. Den fysiske helsen påvirker den selvopplevde helsen vår i større grad, noe som kan gi grunn til bekymring da vi lever lenger og med mer komobid sykdom (flere sykdommer som rammer samtidig). 

En studie fra Tromsøundersøkelsen tar for seg hvordan den psykiske helsen vår blir påvirket av den fysiske helsen. Det viser seg at vi blir mer deprimerte av å være syke i dag enn det vi ble for 20 år siden.

– Vi reagerer sterkere på det å bli fysisk syk, og det er flere årsaker til det. Det kan hende at vi er mer sårbare, vi har ingen storfamilie som kan ivareta oss, og behandlingsforløp er gjerne mer kortvarig og oppskrytt enn før, sier Geir Lorem.

Lorem er forsker og professor ved Institutt for helse og omsorgsfag ved Universitetet i Tromsø.

– Vi har høyere forventninger til oss selv, og det tror jeg vi burde ha også. Flere overlever sykdom, og vi lever mye lenger enn det vi gjorde for bare noen tiår siden. Det er helt realistisk å forvente at man skal bli gammel og ha god helse.

LES OGSÅ: - Kvinner opplever et høyt press med mange uforenelige krav

Positiv innstilling ved sykdom har mye å si

Når man først blir syk, kan det derfor bli store kontraster dersom man sammenligner seg selv med jevnaldrende. 

Noe av dette forventningspresset ser man også i sosiale medier. Vi røyker mindre, spiser sunnere og er generelt mer opptatt av å ivareta helsen. Allikevel må de fleste av oss leve med sykdom når vi blir eldre.

Undersøkelser viser at mye mosjon gir god helse og flere leveår, men overdreven trening er ikke nødvendigvis bra for helsen, spesielt ikke når man kommer litt opp i årene, sier Lorem.

Hvordan vi reagerer på sykdom kan påvirke oss i stor grad. En studie fra Harvard University i USA viser at det er nesten 30 prosent mindre sannsynlighet for at optimistiske kvinner dør av alvorlig sykdom, enn de med mer negativ innstilling. 

LES OGSÅ: Treningen som forbrenner lenge etter økten er over

Mer fokus på psykisk helse

Menneskekroppen har ikke forandret seg på rundt 30 år, så det er ikke derfor vi reagerer annerledes på sykdom nå enn tidligere. 

– Det er ikke uvanlig å få en psykisk reaksjon på en fysisk sykdom, og vi ser at det blir stadig mer fremtredende. Derfor er det viktig at helsepersonell tenker mer forebyggende, og er oppmerksomme på at det å bli syk også har en menneskelig side, sier Lorem.

Hvordan vi reagerer på sykdom kan ha en sammenheng med effektiviteten i helsevesenet. Pasientene får mindre tid med helsepersonell, og er i større grad overlatt til seg selv.

– I behandling for døende er helsevesenet flinke til å fokusere på de menneskelige aspektene, ved å forebygge sorg, depresjon og angst. Men ved sykdom som hjerteinfarkt, diabetes og sykdommer med kronisk smerte, er det ikke alle som tenker på den menneskelige belastningen.

Lorem mener det er viktig å sette fokus på psykisk helse ved fysisk sykdom – det er en stor psykisk belastning å bli syk.

– Det er ikke nødvendigvis slik at man trenger en psykolog, kanskje det er tilstrekkelig med helsepersonell som er mer forståelsesfulle. 

LES OGSÅ: De skjulte «årsakene» til angst og depresjoner

KAN GJØRE OSS DEPRIMERT: - Fysisk sykdom kan gjøre oss deprimerte, forteller ekspert.  Foto: Shutterstock / puhhha
KAN GJØRE OSS DEPRIMERT: - Fysisk sykdom kan gjøre oss deprimerte, forteller ekspert. Foto: Shutterstock / puhhha Vis mer

Hvorfor er det slik at sykdom kan gjøre oss deprimerte?

En depresjon oppstår hovedsakelig på grunn av en kombinasjon av to ting: Vår indre, biologiske sårbarhet for depresjon, og ytre årsaker. 

– Fysisk sykdom kan gjøre oss deprimerte fordi det kan være en utløsende faktor, akkurat som tap av nære personer, eksistensielle kriser eller ulykker. Vi er alle ulikt sårbare, derfor kan den samme sykdommen gjøre en person deprimert, og ikke en annen, forklarer Kaveh Rashidi.

Rashidi er lege og medisinsk redaktør i Tidsskriftet for den norske legeforening.

Enkelte fysiske sykdommer kan gjøre oss direkte deprimerte, ved at de påvirker og endrer forholdene i lykkesentrene i hjernen. Dette gjelder for eksempel ved noen typer demens eller enkelte hormonsykdommer.

– Denne sammenhengen kan også gå andre veien: Deprimerte mennesker kan få dårligere fysisk helse, fordi de kan ha problemer med å opprettholde en sunn livsstil.

LES OGSÅ: Trening kan forbedre søvnkvaliteten med 65 prosent

Mange har kjempehøye krav til seg selv

Men hvorfor er det egentlig slik at det oppleves som en større belastning å bli syk i dag, i forhold til hvordan det var for 20 år siden?

– Min erfaring er at mange i dagens samfunn har kjempehøye krav om egen prestasjon. Det kan henge sammen med sosiale medier, som er et nytt fenomen vi må forholde oss til.

LES OGSÅ: - Det er et betydelig press knyttet til å framstå som polerte utgaver av seg selv

Mange streber etter å være den perfekte kjæreste, arbeidstaker og venn. Man skal generelt være vellykket, fordi man tror at alle andre er det.

– Jeg møter stadig pasienter som har en idé om at «alle andre» får det til, så når man selv blir fysisk syk utløser det negative tanker om en selv. For andre handler det om forventningene vi har til kroppen vår, og disse forventningene endrer seg i takt med hvordan samfunnet vi lever i endrer seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer