Antidepressiva

- Det er langt flere kvinner enn menn som bruker antidepressiva

Og virkningen er ikke så god som mange tror.

ANTIDEPRESSIVA: - Det er riktig at disse legemidlene kan føre til selvmordstanker og andre psykiske bivirkninger, men dette er ganske sjelden, sier Steinar Madsen. Foto: Shutterstock / Dubova
ANTIDEPRESSIVA: - Det er riktig at disse legemidlene kan føre til selvmordstanker og andre psykiske bivirkninger, men dette er ganske sjelden, sier Steinar Madsen. Foto: Shutterstock / Dubova Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert hørt det omtalt som «lykkepillen» – et kallenavn som kanskje får deg til å tenke at det virkelig finnes en pille mot alt. Men det er ikke så enkelt at en pille kan gi deg lykken i livet, det er heller ikke poenget. 

Antidepressiva kan være et hjelpsomt middel når livet har blitt litt for tungt, og gis derfor til mennesker med en rekke ulike diagnoser. Men dette omtalte legemiddelet har ikke bare positive sider. 

LES OGSÅ: På ett år mistet Therese moren, søsteren, farfaren og onkelen

I den danske dokumentaren «Skyggesiden av antidepressiva» som ble vist på NRK i august, kunne man blant annet se hvordan livet til mennesker på «lykkepillen» har endt i tragedie, med både ran, drap og selvmord. Og skaperne av dokumentaren stiller spørsmål om hvorvidt legemiddelindustrien egentlig har fortalt alt de vet om de mørke sidene ved disse medikamentene.

Så er det egentlig så trygt å ty til disse pillene?

LES OGSÅ: Disse pillene kan gjøre at du legger på deg

Økt selvmordsfare en mulig bivirkning

– Det er riktig at disse legemidlene kan føre til selvmordstanker og andre psykiske bivirkninger, men dette er ganske sjelden, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør ved Legemiddelverket til KK.no.

Han påpeker at virkningen av antidepressive legemidler heller ikke er så god som mange leger og pasienter tror. 

– Det er ikke mer enn cirka 60 prosent som får en nyttig virkning av disse legemidlene. Derfor er det svært viktig at pasientene får god oppfølging av helsevesenet. Det blir dessverre ikke alltid gjort, forteller han. 

IKKE BARE MEDIKAMENTER: Det er anbefalt at ikke antidepressiva gis som eneste behandling, men at det gis psykologisk behandling i tillegg. Foto: Shutterstock / Olena Zaskochenko
IKKE BARE MEDIKAMENTER: Det er anbefalt at ikke antidepressiva gis som eneste behandling, men at det gis psykologisk behandling i tillegg. Foto: Shutterstock / Olena Zaskochenko Vis mer

Ifølge Ingeborg Hartz, forsker ved Høgskolen i Hedmark og Folkehelseinstituttet (FHI), vet vi vet mest om hvordan antidepressiva virker på voksne, for det er her det er gjort flest studier. Mange voksne kan ha god effekt, men dette må følges opp.  

– Antidepressiva er godkjent til bruk for tyngre depresjoner, angst- og tvangslidelser. Dette er noe legen vil vurdere behovet for etter hvor alvorlige symptomene er. Generelt er det anbefalt at ikke antidepressiva gis som eneste behandling, men at det gis psykologisk behandling i tillegg, sier hun til KK.no. 

Blant barn så vet vi derimot mindre om hvordan virkningen er, fordi det er gjort færre studier på barn. 

– Det er større usikkerhet om antidepressiva i det hele tatt har noen effekt, og det har vært mye usikkerhet knyttet til økt selvmordsfare som bivirkning – spesielt i starten av behandlingen, forteller hun. 

LES OGSÅ: Når du har det bra, yter du også mye bedre

Svært viktig med oppfølging av pasienten

Bruken av antidepressiva skal alltid følges opp nøye for å vurdere om behandlingen i det hele tatt har effekt og om den gir bivirkninger. Barn og unge skal derfor følges og evalueres ekstra nøye. Vanlige bivirkninger av antidepressiva kan være kvalme, diaré, søvnproblemer, hodepine og nedsatt seksualfunksjon

Bivirkningene er oftest sterkest i starten av behandlingen, men kan gå over. Mange snakker imidlertid om at de føler en avflatning i følelseslivet, forklarer hun. 

UNGE JENTER: Blant barn så vet vi mindre om hvordan virkningen av antidepressiva er, og statistikken viser at det har vært en økning i forbruket blant unge jenter. Foto: Shutterstock / oneinchpunch
UNGE JENTER: Blant barn så vet vi mindre om hvordan virkningen av antidepressiva er, og statistikken viser at det har vært en økning i forbruket blant unge jenter. Foto: Shutterstock / oneinchpunch Vis mer

Også Madsen påpeker at antidepressiva aldri skal være eneste behandling av depresjon. 

– Alle pasienter må følges opp med regelmessige samtaler med lege, hjemmesykepleier eller andre helsearbeidere. Familien bør også trekkes inn i behandlingen, og de må straks ta kontakt med legen dersom de føler at behandlingen ikke virker som forventet eller at pasienten blir forverret, sier han.

LES OGSÅ: Sliter du med tunge, mørke tanker? Her er øvelsen som kan hjelpe

En økning blant unge jenter

Her til lands har ikke bruken av antidepressiva økt noe særlig det siste tiåret hvis man ser på befolkningen generelt. Seks prosent av Norges befolkning hentet ut minst én resept på et antidepressiv i 2005 sammenlignet med 6,2 prosent i 2015. 

Men noen bevegelser har det vært, og den største økningen har vært blant de yngre – spesielt yngre jenter. Her er andelen som henter ut en resept på et antidepressiva nesten fordoblet i løpet av de siste ti årene. 

– Likevel ligger andelen av 13-17 åringer som blir behandlet på cirka 1 prosent, som ikke er et veldig høyt tall i forhold til den andelen som til enhver tid går rundt med en behandlingstrengende tilstand, forteller Hartz. 

– Så ja, det er en økning, men antagelig ikke alarmerende i og med at dette kan være et godt alternativ som et supplement til annen behandling for ungdom som har alvorlige problemer. En ubehandlet alvorlig depresjon kan jo i seg selv være livsfarlig, legger hun til.

LES OGSÅ: Blir deprimerte av kjærlighetssorg

EKSPERT: Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen. Foto: Legemiddelverket
EKSPERT: Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen. Foto: Legemiddelverket Vis mer

Flest eldre kvinner bruker antidepressiva

Madsen mener at det ikke finnes grunnlag for å si at det brukes for mye antidepressiva her i landet. Bruken er omtrent den samme som i mange andre land, men bruken ser ikke ut til å være lik blant kvinner og menn.

– Det er langt flere kvinner enn menn som bruker antidepressiva. I 2015 var det til sammen 323.000 personer som fikk slike legemidler, og av dem var 212.000 kvinner og 111.000 menn, forteller han. 

Det er først og fremst de aller eldste som får slike medisiner, og den høyeste bruken finner du faktisk i aldersgruppen 85-89 år. 

– Der bruker hele 16,3 prosent av kvinnene slike medisiner og 9,7 prosent av mennene. Depresjon er dessverre svært utbredt blant eldre og det er et mye større problem enn mange er klar over. 

Siden ensomhet og depresjon er en av de største helseutfordringene blant eldre mennesker, mener han vi burde satse mye mer på å forebygge psykiske lidelser hos eldre. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer