Gwyneth Paltrow:

- Det er litt av en berg-og-dalbane

Gwyneth Paltrow åpner opp om overgangsalderen.

Gwyneth Paltrow: I et nytt intervju forteller skuespilleren åpent om det å være i overgangsalderen. FOTO: NTB
Gwyneth Paltrow: I et nytt intervju forteller skuespilleren åpent om det å være i overgangsalderen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Skuespiller og velvære-gründer Gwyneth Paltrow (51) forteller i et ferskt intervju med People om hvordan hun opplever å være midt i overgangsalderen.

- Jeg er virkelig inne i overgangsalderen, så det er litt av en berg-og-dal-bane, sier hun og legger til:

- Mitt beste råd til kvinner som opplever det samme, er å finne ut hva som funker for seg. Selv har jeg prøvd å fokusere på å ha en velfungerende tarm og leve slik at disse overflødige hormonene kan skylles ut av kroppen og forårsake færre symptomer.

DUFTLYS MED VAGINA-LUKT: Gwyneth Paltrows selskap lanserte duftlyset «This Smells Like My Vagina». Klipp: Ingebjørg Iversen. Video og reporter: Benedicte Wessel-Holst / KK Vis mer

Ifølge Helsenorge vil noen kvinner oppleve å ha ingen plager gjennom overgangsalderen, men de fleste får ett eller flere symptomer. Symptomene kan variere fra milde til sterke.

Mindre tabu

Paltrow var 45 år gammel da hun først begynte å merke et «skifte» i kroppen. Men fordi overgangsalder ikke snakkes så høyt om, sier hun at det er lett å føle at du «mister forstanden».

- Jeg syntes det var så rart at det ikke var noe sted jeg kunne gå for å forstå at alt jeg gikk gjennom var normalt. Flere venner gikk gjennom det samme, men ingen snakket om det.

- Jeg er glad for at kvinner snakker mer om dette nå. For i min mors generasjon var det ikke tilfelle, sier hun og legger til at det er en lettelse at det er blitt mindre tabu.

BEKYMRET: Eksperten har en klar beskjed om de stadig nye helsetrendene i sosiale medier. Video: Tiktok / Storyblocks. Reporter: Anabelle Bruun / Dagbladet TV Vis mer

Mange venter for lenge

Gynekolog Nina Willumsen mener mange kvinner ikke får hjelpen de trenger når det kommer til kvinnehelse. Hun har tidligere fortalt til KK at tilbudet eller kunnskapen ikke er god nok, og at mange kvinner går ubehandlet med plager det finnes behandling for.

- Periomenopausen er ofte underkommunisert, altså årene før overgangsalderen inntreffer. Her opplever mange kvinner hormonforandringer som påvirker alt fra forbrenning, humør og sexlyst, forklarer Willumsen.

Hun legger til at dette ofte påvirker de viktigste områdene i livet som parforholdet, jobben og egen psykiske helse.

- Mange har gått årevis på antidepressiva, og beskriver en opplevelse av å bli seg selv igjen etter å ha fått riktig behandling for hormonmangelen sin, sier Willumsen.

- Noe annet jeg ser går igjen, er at de har ventet mange år før de oppsøker hjelp, sier Willumsen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet