Pollenallergi

- Det er lurt å være føre-var. Sesongen starter tidligere og varer lenger

Aldri før har pollensesongen startet så tidlig. I sørlige deler av landet kan pollenallergikere være nødt til å starte med medisiner allerede nå.

POLLEN: Nei, det er ikke bare om våren og om sommeren pollen slår til. Aldri før har pollensesongen startet så tidlig som i år. Foto: Shutterstock / Lucky Business
POLLEN: Nei, det er ikke bare om våren og om sommeren pollen slår til. Aldri før har pollensesongen startet så tidlig som i år. Foto: Shutterstock / Lucky Business Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nei, det er ikke bare om våren og om sommeren pollen slår til. Aldri før har pollensesongen startet så tidlig som i år. Ifølge National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) var 2016 det varmeste året som har blitt målt noensinne på kloden vår.

Vinteren i Norge har også vært veldig mild. Det er funnet pollen i Kristiansand og i Ørsta, samt Rogaland. Resten av landet sør for Ørsta vil følge på, men det er helt avhengig av været.

– Vestlandet er mildt, og det er derfor spredningen har begynt der. På Østlandet er det kaldere, spredningen begynner nok ikke der riktig ennå, sier Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver i NAAF.

LES OGSÅ: Mellom 30 til 40 prosent av den norske befolkningen pollenallergi

Stadig flere får pollenallergi

Pollensesongen har de siste tiårene startet tidligere og tidligere. Dette kombinert med at stadig flere får pollenallergi, er svært upraktisk. (Pssst: Du kan være allergisk uten å vite det!)

Dette er et uheldig utslag av den globale oppvarmingen, ifølge NAAF. De første pollenkornene ble i år funnet 25. januar. Forrige rekord ble satt 30. januar i 2009. Dersom man sammenligner med gjennomsnittet de siste tiårene, er dette en forskyvning på en hel måned.

– Hvis det fortsetter å være varmt både om høsten og vinteren i årene som kommer, vil pollensesongen fortsette å starte tidlig. Når det er varmt får raklene utvikle seg og blomstre tidligere enn normalt, sier Gunvaldsen. 

POLLEN: Nei, det er ikke bare om sommeren pollen slår til. Det er vanskelig å spå når pollensesongen blomstrer for fullt. Dette avhenger av været. Men i år kom pollen tidligere enn noen gang. Foto: Shutterstock / Romija
POLLEN: Nei, det er ikke bare om sommeren pollen slår til. Det er vanskelig å spå når pollensesongen blomstrer for fullt. Dette avhenger av været. Men i år kom pollen tidligere enn noen gang. Foto: Shutterstock / Romija Vis mer

Det er vanskelig å spå når pollensesongen blomstrer for fullt. Dette avhenger av været – dersom mildværet fortsetter vil mengden pollen øke. Blir det kjøligere, vil det avta.

Bjørka er mest plagsom fordi det er den som flest er allergiske mot, og den har stor spredning

– Normalt vil spredningen av hver type pollen vare i cirka fire uker. Or og hassel er ikke de typene som gir størst problemer. Bjørka er mest plagsom fordi det er den som flest er allergiske mot, og den har stor spredning, forklarer Gunvaldsen.

Bjørkepollen vil vanligvis komme mot slutten av april i sørlige deler av landet. Gunvald oppfordrer pollenallergikere til å følge med på pollenkalenderen og i mediene.

– For å oppnå full effekt av medisineringen bør du begynne minst én uke før spredningen starter. Bor du i den sørlige delen av landet og er allergisk mot or eller hassel, anbefaler vi at du begynner å ta antihistaminer (forebyggende medisin mot allergi) allerede nå, sier Gunvaldsen.

– Det er lurt å være føre-var. Sesongen starter tidligere og varer lenger. Det er også økende forekomst av allergi generelt i befolkningen, sier Stein Helge Glad Nordahl, spesialist i otorhinolaryngologi og overlege ved Fana Medisinske Senter.

LES OGSÅ: Slik kan du trene med pollenallergi! 

Pollenallergikere som er svært plaget bør få vaksine

Det finnes flere ulike behandlingsalternativer for pollenallergikere. I tillegg til tabletter, nesespray og øyedråper, kan de som er mye plaget få kortisonsprøyter eller allergivaksiner.

– Vaksineringsprogrammet med sprøyter (høydose-behandling) må starte på høsten, når pollensesongen er over. Etter en oppdoseringsperiode over noen uker, går man til behandling hver andre måned, sier Nordahl.

Lavdose-vaksine er også et alternativ, som tas daglig som en tablett under tungen. Dette kan man begynne med når som helst på året (gjelder kun for allergi mot gress og husstøvmidd).

Allergivaksinasjon kan være en god løsning dersom man er sterkt plaget og ikke får god nok effekt av antihistaminer. Behandlingen varer i tre til fem år, og mange vil merke forskjell allerede det første året. Effekten blir enda bedre med tiden.

– Steroidsprøyter skal kun brukes som et unntak, nærmest som en ”nødbehandling» i en akutt periode, dersom en person har blitt fryktelig dårlig og ikke får hjelp av andre allergimedisiner, sier Nordahl.

LES OGSÅ: Dette er symptomene hvis barnet ditt reagerer allergisk på gresspollen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer