Alkohol

- Det er mer sosialt akseptert å drikke alkohol i hverdagen

Og én yrkesgruppe er spesielt utsatt.

SKULKER JOBB: Mange nordmenn har skulket jobb på grunn av fyllesyke. Ifølge forsker Inger Synnøve Moan er andelen alkoholrelatert fravær om lag dobbelt så høy blant menn som blant kvinner, og er mer utbredt blant yngre enn blant eldre.  Foto: NTB scanpix
SKULKER JOBB: Mange nordmenn har skulket jobb på grunn av fyllesyke. Ifølge forsker Inger Synnøve Moan er andelen alkoholrelatert fravær om lag dobbelt så høy blant menn som blant kvinner, og er mer utbredt blant yngre enn blant eldre. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste har tatt seg et glass for mye på en torsdagskveld, og angret fredag morgen når vekkerklokka ringer. Det er ikke uvanlig, og tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), viser at 19 prosent av befolkningen drikker alkohol to ganger i uken eller oftere. Dette fører til at mange sliter med å komme seg på jobb dagen etter, eller blir ineffektiv og får mindre gjort i løpet av arbeidsdagen.

LES OGSÅ: - Jeg drikker et glass vin nesten hver kveld

En norsk undersøkelse fra 2015 viser at 5,3 prosent har vært borte fra jobb på grunn av alkoholforbruk, mens hele 24,6 prosent har vært ineffektive på jobb på grunn av alkohol. Forskere mener også at det er underrapportering i slike studier.

- Ineffektive kollegaer skaper irritasjon, merarbeid og mistillit

- Andelen alkoholrelatert fravær er om lag dobbelt så høy blant menn som blant kvinner, og er mer utbredt blant yngre enn blant eldre. Resultatene viser også at ineffektivitet som følge av alkoholbruk er relativt utbredt i norsk arbeidsliv, sier Inger Synnøve Moan, som er forsker ved avdeling for rusmiddeltiltak ved Folkehelseinstituttet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer