Alkohol

- Det er mer sosialt akseptert å drikke alkohol i hverdagen

Og én yrkesgruppe er spesielt utsatt.

SKULKER JOBB: Mange nordmenn har skulket jobb på grunn av fyllesyke. Ifølge forsker Inger Synnøve Moan er andelen alkoholrelatert fravær om lag dobbelt så høy blant menn som blant kvinner, og er mer utbredt blant yngre enn blant eldre.  Foto: NTB scanpix
SKULKER JOBB: Mange nordmenn har skulket jobb på grunn av fyllesyke. Ifølge forsker Inger Synnøve Moan er andelen alkoholrelatert fravær om lag dobbelt så høy blant menn som blant kvinner, og er mer utbredt blant yngre enn blant eldre. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste har tatt seg et glass for mye på en torsdagskveld, og angret fredag morgen når vekkerklokka ringer. Det er ikke uvanlig, og tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), viser at 19 prosent av befolkningen drikker alkohol to ganger i uken eller oftere. Dette fører til at mange sliter med å komme seg på jobb dagen etter, eller blir ineffektiv og får mindre gjort i løpet av arbeidsdagen.

LES OGSÅ: - Jeg drikker et glass vin nesten hver kveld

En norsk undersøkelse fra 2015 viser at 5,3 prosent har vært borte fra jobb på grunn av alkoholforbruk, mens hele 24,6 prosent har vært ineffektive på jobb på grunn av alkohol. Forskere mener også at det er underrapportering i slike studier.

- Ineffektive kollegaer skaper irritasjon, merarbeid og mistillit

- Andelen alkoholrelatert fravær er om lag dobbelt så høy blant menn som blant kvinner, og er mer utbredt blant yngre enn blant eldre. Resultatene viser også at ineffektivitet som følge av alkoholbruk er relativt utbredt i norsk arbeidsliv, sier Inger Synnøve Moan, som er forsker ved avdeling for rusmiddeltiltak ved Folkehelseinstituttet.

- Koster for arbeidsgiver 

Det har blitt gjennomført tre undersøkelser om alkoholrelatert sykefravær i Norge de siste årene. Undersøkelsene viser veldig ulike tall, og det kan derfor være vanskelig å vite nøyaktig hvor utbredt problemet er. 

I Akan kompetansesenter sin undersøkelse hvor 1410 respondenter deltok, svarte hele 15 prosent ja på spørsmålet: «Har du opplevd at kolleger har vært borte pga. bakrus i løpet av siste år?»

- Ineffektive kollegaer koster arbeidsgiver i form av lavere eller tapt produksjon, og det skaper irritasjon, merarbeid og mistillit blant kollegaer, sier Camilla Lynne Bakkeng, som er fagansvarlig ved Akan kompetansesenter, en ideell organisasjon som hjelper ledere og medarbeidere til å forebygge og håndtere rus og avhengighet i arbeidslivet.

LES OGSÅ: Drikker kjæresten eller en god venn for mye?

Disse yrkesgruppene er mest utsatt:

Undersøkelsen fra 2015 viser at det er stor forskjell i hvor utbredt fravær og ineffektivitet pga. alkohol er i ulike yrkesgrupper.

  • I barer og restauranter svarte hele 58 % av ansatte at de hadde hatt alkoholrelatert fravær siste år, og 65,6% svarte at de hadde vært ineffektive på jobb grunnet alkoholbruk de siste 12 månedene.
  • I finansbransjen svarte 9,4% at de har hatt fravær på grunn av alkoholbruk, mens 39,8% svarte at de hadde vært ineffektive på jobb grunnet alkoholbruk siste 12 måneder.
  • I helsevesenet svarte 0,9 % at de har hatt alkoholrelatert sykefravær, mens 12,2% svarte at de hadde vært ineffektive på jobb grunnet alkoholbruk siste 12 måneder.
     

LES OGSÅ: Derfor blir kvinner oftere sykmeldt

HELT OM NATTEN? Mange synes det er vanskelig å være både helt om natten og helt om dagen.  Foto: Shutterstock / Kzenon
HELT OM NATTEN? Mange synes det er vanskelig å være både helt om natten og helt om dagen. Foto: Shutterstock / Kzenon Vis mer

Drikker alkohol med kollegaer 

Det er ikke bare på fritiden at nordmenn drikker alkohol. I juni 2016 publiserte Folkehelseinstituttet en ny befolkningsundersøkelse om alkohol i arbeidslivet. Den viste at 31 prosent av norske arbeidstakere har drukket seg beruset i jobbsammenheng én gang eller oftere det siste året, og 20 prosent svarte at de hadde vært tydelig beruset i en jobbrelatert situasjon en dag i løpet av de siste 12 månedene.

- Alkohol har blitt mer vanlig i dagligdagse situasjoner, med litt vin på terrassen eller champagne til lunsj. Kaffekoppen er byttet ut med en øl eller et glass vin, og det er mer sosialt akseptert å drikke alkohol i hverdagen. Dermed kan det bli ekstra utfordrende for dem som har problemer knyttet til alkohol, sier Ailin Strømsholm, som er klinikksjef ved Blå Kors sin Poliklinikk. 

Noen opplever derfor at de drikker for mye, og det kan gå ut over jobben og arbeidslivet.

LES OGSÅ: - Det finnes mange grunner til å drikke litt alkohol, men helsen bør ikke være en av disse

Arbeidsplassen bør ta tak i problemet 

Ekspertene mener det er viktig at både arbeidstakere og bedrifter har bevisste holdninger knyttet til alkoholforbruk, og tørre å ta opp problemet dersom kollegaer er bakfulle på jobb. Det handler om å bry seg.

- Vi anbefaler bedrifter å snakke om hva slags holdning de ønsker å ha til bruk av alkohol, andre rusmidler og spill i jobbsammenheng, sier Bakkeng.

«Hva gjør vi dersom en er påvirket på jobben?», «Er det greit å være fyllesjuk på jobb? Hvis ikke, hvordan håndteres det?»

Det vil si «hvordan ønsker vi å ha det hos oss?» Det vil være ulike grenser fra bedrift til bedrift med tanke på å ivareta omdømme, arbeidsmiljø, sikkerhet og helse når man drikker sammen i sosiale sammenhenger som representasjon, kundemiddager, jobbreiser, lønningspilser, julebord eller sommerfester.

Akan anbefaler å skrive ned slike holdninger, og også beskrive hvordan man skal håndtere avvik på policy. «Hva gjør vi dersom en er påvirket på jobben?», «Er det greit å være fyllesjuk på jobb? Hvis ikke, hvordan håndteres det?» «Hva slags hjelp tilbyr vi ansatte som eventuelt utvikler rusproblem?» og «Hvordan kan en leder snakke med ansatt på bakgrunn av en bekymring?».

På nettsiden til Akan ligger flere verktøy som arbeidslivet kan bruke til å sette temaet på dagsorden, forebygge problemer og jobbe med sin kultur.

LES OGSÅ: Norske kvinner drikker mer enn før

Her kan du henvende deg: 

Føler du at alkoholforbruket ditt går ut over arbeidslivet eller privatlivet ditt? Har du problemer med å slutte å drikke alkohol? Hvis du har erkjent at du har et alkoholproblem, har du allerede tatt det første, viktige steget. Neste steg er å søke hjelp:

LES OGSÅ: Redd for å miste kontrollen på julebordet?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer