Pusse Tenner På Hund

- Det er mye uvitenhet blant norske hundeeiere

Derfor må du pusse tennene til hunden din.

PUSSE TENNER: Det er en viktig del av hundens helse å ta vare på tennene deres.
PUSSE TENNER: Det er en viktig del av hundens helse å ta vare på tennene deres. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at vi elsker våre firbeinte venner, og at vi ville gått langt for å beskytte dem mot alt som er vondt. Men én ting enkelte hundeeiere ikke er fullt klar over, er at tannhygiene er en svært viktig del av hundens helhetlige helse, mener ekspert. (Psst: Derfor bør du ikke la hunden din slikke deg i ansiktet!)

Daglig leder og dyrepleier ved Mosengs Dyreklinikk, Linda Rogn, forteller at tannpuss skal starte allerede i valpestadiet. 

- Det finnes flere fremgangsmåter. Du kan få kjøpt små fingervotter av mikrofiber som du plasserer på fingeren din, slik at valpen blir vant til å ha noe i munnen. Etter hvert kan du tilføye tannpastaer som smaker godt, og som er med på å forebygge, sier Rogn til KK.no. 

På samme måte som hos mennesker dannes plakk på tennene etter tolv timer også hos hundene, så det er anbefalt å pusse hundens tenner to ganger om dagen.

- I en travel hverdag er ikke dette alltid like enkelt, men vi sier at dersom du får det til én gang daglig, eller om det blir to til tre ganger i uken, er det bedre enn ingenting. 

Små hunder er mer utsatt for tannplager enn større hunder. Dette er fordi alle hunder skal ha like mange tenner, forklarer dyrepleieren. I utgangspunktet skal en schæfer og en chihuahua ha omtrent like mange tenner, men chihuahuaen har mye mindre plass til sine.

Små hunder har mindre kjeveparti å jobbe med, så mange små hunder må trekke de bakerste tennene sine, uavhengig av tannhelse. 

LES OGSÅ: Dette avslører hunden din om deg: - Man sier jo gjerne «som hund, så eier»

SMÅ HUNDER: Små hunder er mer utsatt for tannskader enn store hunder.
SMÅ HUNDER: Små hunder er mer utsatt for tannskader enn store hunder. Vis mer

 

Dette kan dårlig tannhelse gjøre med hunden din

Det hender ofte at hunder må trekke tennene sine. Noen ganger er det fordi de knekker en tann eller har genetisk dårlig tannhelse, men ofte trekkes tenner fordi eieren har vært slurvete med tannpussen.

- Om hunder går lenge med tannstein og plakk vil tannkjøttet trekke seg oppover slik at tannen blottlegges. Det kan gjøre tennene løse, og fører noen ganger til at hunden må trekke tennene sine, sier Rogn, men understreker at ikke all tanntrekking er eierens feil. 

- Vi har noen eiere som pusser tennene til hunden sin hver dag, men likevel er tannhelsen dårlig på grunn av arvelighet. 

Rogn forklarer at det er mye uvitenhet blant norske hundeeiere når det kommer til tannstell. Det er rett og slett veldig mange hundeeiere som ikke er klar over at hundens tenner må pusses regelmessig. 

- En annen viktig del av dette er at dårlig tannhelse kan gå utover indre organer, fordi bakterier fra munnhulen kan forflytte seg via blodbanen.

Hun råder alle til å ta godt vare på hundens tannhygiene, og minner om at flere klinikker har gratis tannsjekk for hunder. Det finnes også mange tyggeprodukter som sies skal hjelpe mot tannstein, men det skal ikke være en erstatning for tannpuss;

- Slike tyggeprodukter kan sammenlignes med å ta en tyggis for oss mennesker

SJEKK JEVNLIG: Det kan være lurt å ta med hunden til dyrlegen jevnlig for å sjekke at tannhelsen er som den skal.  Foto: Shutterstock / zakalinka
SJEKK JEVNLIG: Det kan være lurt å ta med hunden til dyrlegen jevnlig for å sjekke at tannhelsen er som den skal. Foto: Shutterstock / zakalinka Vis mer

I noen tilfeller hender det altså at en hund må trekke alle tenne sine på grunn av smerter og dårlig tannhelse. Heldigvis klarer hundene fint å leve slik, sier dyrlege Pål Abrahamsen ved Dyrlege Abrahamsen smådyrsklinikk: 

- Hunden skal jo ikke fange maten selv, så den klarer seg fint uten vonde tenner! Det viktigste er jo å ikke komme i denne situasjonen med å pusse rense tennene jevnlig, sier han til KK.no. 

Har du en voksen hund du ikke har pusset tenne på, kan det være vanskelig å begynne, fordi hunden ikke er vandt med det. 

- Det kan være vanskelig å lære godt voksne kjæledyr å like tannbørsten. Da er det andre grep du kan ta for å hjelpe dem med tannpleien. Det finnes enkelte fôrtyper som er bra for tennene, og tanngeleer som ikke krever pussing, sier veterinær Tonje Seim-Wikse ved Dyreklinikkene AS til KK.no. 

Hun advarer mot å gi hunder bein, noe mange sverger til for tennenes skyld.

– Margbein er farlige for hundens tenner – og kotelettbein kan sette seg fast. Kyllingbein forårsaker oppkast, og andre bein kan gi forstoppelse. Så det beste er å unngå bein, sier hun.

Det beste du kan gjøre hvis du har et kjæledyr som nekter å la deg slippe til med tannbørsten, er å gå til jevnlig til dyrlegen for å fjerne tannstein og plakk.

LES OGSÅ: Hunden skjønte at Unn var alvorlig syk 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer