Drømmer

Det er én ting svært mange av oss drømmer om i voksen alder...

Men vet du hva drømmene dine kan bety?

MISTE TENNER: Har du drømt at tennene dine bare detter ut? Det er ikke uvanlig, spesielt når du er i overgangsalderen.  Foto: Scanpix
MISTE TENNER: Har du drømt at tennene dine bare detter ut? Det er ikke uvanlig, spesielt når du er i overgangsalderen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aldersangst, forfengelighet eller følelsen av å ikke strekke til. En drøm kan bety så mangt og noen drømmer er langt vanligere (og mindre forståelige for oss) enn andre.

Og hvordan har det seg at så mange av oss drømmer de samme drømmene? Eller at noen typisk gjentar seg i barneårene, mens andre dukker opp i voksen alder? Har du for eksempel drømt at alle tennene dine faller ut noen gang? Det er slett ikke uvanlig, men du hadde kanskje ikke den drømmen da du var barn? 

LES OGSÅ: Derfor får du mareritt

En av de aller vanligste drømmene våre

Ifølge den danske psykologen, drømmeforskeren og foredragsholderen Michael R. Olsen drømmer vi for eksempel mye om dyr som barn – kanskje fordi barn er mer impulsive enn voksne og gjør det som umiddelbart faller dem inn - som å slå nå de føler seg truet. 

I voksen alder derimot er det ofte andre drømmer som dominerer. Som for eksempel denne drømmen om tenner. 

- Tanndrømmer; drømmer om tap av tenner - av hele tannsettet eller kun enkelte tenner - blødende tannkjøtt, løstsittende tenner, kan se svært forskjellige ut, varierer fra person til person, og er veldig utbredte. På google er det det mest søkte drømmetemaet, sier Olsen.

Googlesøket kan selvsagt også ha en sammenheng med at denne drømmen kan være så utrolig ekkel, men det er altså ikke uvanlig å drømme at det skjer noe dramatisk med det hvite, fine smilet vårt. 

- Nettopp fordi det er en av de mest utbredte drømmetemaene er tolkningen av tanndrømmen også bred. Det vil si at man kan godt si noe om hva en slik drøm kan bety, men aldri med sikkerhet. Det vil alltid være individuelt, sier han. 

På sin blogg Michaelrohde.dk har han likevel gitt eksempler på hva disse drømmene altså kan være tegn på: 

Aldersangst, frykt for å ikke strekke til eller rett og slett dårlige tenner

En følelse av å ikke strekke til: Mange drømmer at tennene faller ut i perioder der de føler de har vanskelig for å håndtere livets utfordringer. Tenner kan nemlig være symbol på styrke og vår evne til å «bite fra oss». 

Som et symbol på overgangen fra barn til voksen: Å miste alle tennene våre gjør vi, forhåpentligvis, kun én gang i livet– når vi mister melketenner og får «voksentenner» i stedet. Fordi dette har kunnet symbolisere en overgangsfase i vårt våkne liv, kan det være det det symboliserer i drømmene også – at vi går fra barnelivet over til selvstendighet som voksen. 

Som et bilde på forfengelighet: Vi kan også miste tenner når vi blir eldre, og det å miste tenner kan med det symbolisere en angst for nettopp høyere alder. 

- Vitenskapen har faktisk funnet at kvinner i overgangsalderen ofte drømmer at tennene faller ut – oftere enn kvinner som ikke er i overgangsalderen – kanskje som et bilde på at de opplever seg selv som mindre attraktive, ifølge Rohde. 

Det er med andre ord ikke lett å si akkurat hva tanndrømmen din betyr, men noen ting er man derimot relativt sikre på: 

- Drømmene avspeiler det som skjer i drømmerens liv og derfor vil drømmene på denne måten variere ettersom hvor vi er i livet. Tanndrømmer ses bestemt i voksenlivet, forteller han. 

Roar Fosse er psykolog og drømmeforsker ved Vestre Viken helseforetak. Han forteller at det vi drømmer ofte har sammenheng med det vi opplever i våre våkne liv – dog ofte via assiosiasjoner, og trenger ikke ha noe direkte med tannhelse eller fallskjermhopping å gjøre. Men det er altså ikke nødvendigvis noen kjempemystisk grunn til at du drømmer mye om perleraden. 

- Å drømme om tenner, som at de faller ut, vil da være nokså naturlig hvis man bekymrer seg for dette på dagtid, har vært hos tannlegen eller lignende. Det er vel ikke unaturlig at det å bekymre seg for å miste tennene er mer typisk for eldre enn for yngre mennesker, så da virker det naturlig at eldre oftere kan drømme om dette.

LES OGSÅ: Føles drømmene skremmende virkelige? 

Ikke alltid symbolikken er så dyp

Drømmer om å fly, som også ofte opptrer hos barn, kan ha sammenheng med faktisk flyging i det våkne liv – drømmer om hanggliding kan ha den enkle forklaring at du ofte tar rutefly. 

- Samtidig ses flydrømmer oftere hos personer som blir klar over at de drømmer når de drømmer, såkalte klardrømmer eller “lucid dreaming”. Noen lucide drømmere velger ofte å fly i drømmer, mens en del andre oftere enn ellers rapporterer at de drømmer at de faller, hopper suverent langt, flyter eller flyr uten at de forsøker på det selv. 
    
Flyvedrømmen er tildelt en rekke betydninger gjennom årene, men den kan også i mange tilfeller ha en ganske annen forklaring enn dyp symbolikk på at man vokser som person eller higer etter frihet.  

- En mer prosaisk forklaring er at det handler om hvordan hjernen mottar signaler fra sanseapparatet. I REM-søvn, der vi drømmer mest, er alle sanseinntrykk avkuttet av fra å nå hjernen. I blant kan hjernen registrere at vi ikke mottar sanseinnstrykk, om at vi ligger på og har kontakt med underlaget når vi sover og er i REM-søvn.
    
Dermed kan det altså hende vi drømmer om å fly rett og slett fordi det kjennes sånn ut, fordi hjernen ikke får informasjon om at det er noe under oss. Men det er jo selvsagt ikke like spennende. 

LES OGSÅ: Så mye søvn trenger du

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer