Helse, Kosthold & Trening

Det er nå du bør behandle pigmentflekkene

Det er lett å glemme dem frem til sommeren, men behandlingen er mest effektiv om du gjør det nå.

PIGMENTFLEKKER: Pigmentflekker er svært vanlig og kommer gjerne av en kombinasjon av mye UV-stråler og hormoner.  Foto: Scanpix
PIGMENTFLEKKER: Pigmentflekker er svært vanlig og kommer gjerne av en kombinasjon av mye UV-stråler og hormoner. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste av oss vil oppleve å få pigmentflekker en gang. Spesielt er det vanlig under svangerskapet, og dessuten opplever noen å få det i forbindelse med bruk av p-piller. Har du hatt planer om behandling av pigmentflekkene er det faktisk om vinteren det er mest effektivt å gjøre det. 

LES OGSÅ: Så ofte bør du smøre deg

Kan oppstå på grunn av p-piller

«Problemet» med pigmentflekker er nok noe de fleste av oss forbinder med sommeren, men flekkene kan komme helt uten hjelp av solen også. 

- Økt melanin- produksjon uten direkte UV lys kan inntreffe som følge av hormonell påvirkning, irritasjon eller etter inflammasjon som for eksempel etter et sår eller akneutbrudd, forklarer kosmetisk lege ved BeWell-klinikken i Sandnes, og forfatter av boken Frisk Hud, Rolah Lønning. 

PIGMENTFLEKKER: Kan dukke opp selv om du ikke har eksponert huden for sol.  Foto: Science Photo Library
PIGMENTFLEKKER: Kan dukke opp selv om du ikke har eksponert huden for sol. Foto: Science Photo Library Vis mer

Pigmentet melanin er det som har mest å si for bestemmelsen av hudfargen vår. 

Selv om både hormoner og irritasjoner kan gi pigmentflekker helt uten sollys, er det solen som vanligvis er den største årsaken. 

- Det finnes flere årsaker til hyperpigmentering. Det vanligste er pigmentflekker på bakgrunn av eksponering til sollys. Sollyset stimulerer melanocyttene - de melaninproduserende cellene - til å øke, slik at huden blir mørkere i det eksponerte området. Skader i huden, eller inflammasjon kan også gi pigmenteringer, dette er relativt vanlig i for eksempel akne, eller etter et insekt-bitt, forklarer hun. 

Den formen for pigmentflekker vi ser mest av er melasma. Denne oppstår ofte i ansiktet og er relativt vanlig hos voksne kvinner. Rundt 70 prosent vil ifølge Norsk Helseinformatikk få melasma i løpet av svangerskapet. I mange tilfeller vil tilstanden bedres etter fødselen.

- Melasma er vanligst hos kvinner, og da gjerne kvinner i 20-40 årene. Dette kan være en kronisk tilstand som oftere rammer kvinner med søreuropeisk eller asiatisk hudtype, sjeldnere helt lys hud eller helt mørk hud. I kjenner vi triggerfaktorer som graviditet, hormonbehandling(p-piller, hormoner gitt ifm prøverør mm), noen medisiner og lav stoffskifte, forteller hudlege ved Oslo hudlegesenter, Ernst Jan-Veer.

Lønning forklarer at disse oppstår på bakgrunn av stimulansen hormonene østrogen og progesterone har på de nevnte melanocyttene (de som produserer melanin). De øker produksjonen av melanin, som kan gi flekker i spesifikke områder i ansiktet, som også er eksponert for UV lys. 

- Det finnes også genetiske pigmentflekker, som cafe au lait-flekker, og sykdommer som Addison's disease som gir hyperpigmentering, forteller hun. 

LES OGSÅ: - Kan gjøre at du ser mye eldre ut

Bør behandles nå

Skal du behandle pigmentflekkene dine er det nå du bør gjøre det. Om vinteren utsettes ikke kroppen for like mye sollys og behandlingen vil være mer effektiv, dessuten bør du ikke gå ut i sola etter en kjemisk peeling. 

- Du kan behandle om sommeren også, men da ikke via peelinger og ikke like effektivt, sier Lønning. 

- Huden er ekstra ømfintlig for sollys etter en peeling som kan resulterer i mer flekker, og derfor er det ikke anbefalt å gjøre disse om sommeren.

- Solbeskyttelse er essensielt i forebygging av melasma. Når først uhellet er ute, kan man oppsøke lege eller hudlege, sier Jan-Veer.

- Man vil da vanligvis få en krem som inneholder en A-vitaminsyre, hydroquinon og en svak kortison. Andre vanlige behandlinger er Azelainsyre, Kojic syre, Niacimamid, A-vitaminsyre. 

- Glycolsyrepeel (fruktsyrepeeling) og Salicylsyrepeel fungerer også, men bør selvfølgelig kun utføres av fagfolk.

En annen behandlingsform er laserbehandling. Denne kan ifølge Jan-Veer fungere fint, men kan også gjøre vondt verre om pigmentforandringene sitter dypt i huden. 
    
-  Laserbehandlinger kan også virke utmerket, men da må man være kjent med at det virker best på de øvre pigmentforandringer(epidermale melanose). Man kan være uheldig å få mer farge dersom man har dypere pigmentering(dermal melanose). Dette er også kjent som "pigment trapping". 

Husk at ikke alle behandlinger skal benyttes av alle. for eksempel bør ikke gravide behandles med dyp kjemisk peeling. Legen din må gjøre en vurdering av hva huden din og du kan tåle. 

LES OGSÅ: Tabben som gir rynkede lepper

Vær forsiktig med solen

Når det er sagt er det forebygging som er mest effektivt, også i vintersola. 

- Forebygg flekker ved å bruke solkrem på eksponerte områder, en bredbremmet hatt, og er man gravid eller står på p-piller kan det lønne seg å unngå soling så godt det lar seg gjøre. Regelmessig eksfoliering av huden er også med på å minske flekker som allerede er der, eller er på vei, men husk at dette også gjør huden noe mer sol-ømfintlig, sier Lønning. 

Har du allerede pigmentflekker og vil unngå at de blir mørkere om sommeren eller når du har vært ute i solen gjelder det også å være nøye med solbeskyttelsen, men husk at solkrem ikke dekker hundre prosent. Smører du på med faktor 50 uten at du synes det hjelper noe særlig, tipser Lønning om å prøve med en tett tape.

LES OGSÅ: Slik kan du unngå stresskviser

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer