Helse, Kosthold & Trening

Det er nå du bør behandle pigmentflekkene

Det er lett å glemme dem frem til sommeren, men behandlingen er mest effektiv om du gjør det nå.

PIGMENTFLEKKER: Pigmentflekker er svært vanlig og kommer gjerne av en kombinasjon av mye UV-stråler og hormoner.  Foto: Scanpix
PIGMENTFLEKKER: Pigmentflekker er svært vanlig og kommer gjerne av en kombinasjon av mye UV-stråler og hormoner. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste av oss vil oppleve å få pigmentflekker en gang. Spesielt er det vanlig under svangerskapet, og dessuten opplever noen å få det i forbindelse med bruk av p-piller. Har du hatt planer om behandling av pigmentflekkene er det faktisk om vinteren det er mest effektivt å gjøre det. 

LES OGSÅ: Så ofte bør du smøre deg

Kan oppstå på grunn av p-piller

«Problemet» med pigmentflekker er nok noe de fleste av oss forbinder med sommeren, men flekkene kan komme helt uten hjelp av solen også. 

- Økt melanin- produksjon uten direkte UV lys kan inntreffe som følge av hormonell påvirkning, irritasjon eller etter inflammasjon som for eksempel etter et sår eller akneutbrudd, forklarer kosmetisk lege ved BeWell-klinikken i Sandnes, og forfatter av boken Frisk Hud, Rolah Lønning. 

Pigmentet melanin er det som har mest å si for bestemmelsen av hudfargen vår. 

Selv om både hormoner og irritasjoner kan gi pigmentflekker helt uten sollys, er det solen som vanligvis er den største årsaken. 

- Det finnes flere årsaker til hyperpigmentering. Det vanligste er pigmentflekker på bakgrunn av eksponering til sollys. Sollyset stimulerer melanocyttene - de melaninproduserende cellene - til å øke, slik at huden blir mørkere i det eksponerte området. Skader i huden, eller inflammasjon kan også gi pigmenteringer, dette er relativt vanlig i for eksempel akne, eller etter et insekt-bitt, forklarer hun. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer