Kropp

«Det er nok misvisende bilder av kvinnekroppen som det er, og jeg vil ikke bidra til flere»

Blogger avslører poseringstriksene som herjer på sosiale medier. - Hvem faen står sånn her i virkeligheten?

KROPPSFOKUS: Da treningsbloggeren la ut en video av hvordan hun kunne forandre kroppen uten Photoshop, tok det av på Instagram.  Foto: Skjermdump: Instagram
KROPPSFOKUS: Da treningsbloggeren la ut en video av hvordan hun kunne forandre kroppen uten Photoshop, tok det av på Instagram. Foto: Skjermdump: Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver eneste dag eksponeres vi for bilder som har vært gjennom Photoshop-retusjering, og enten vi innrømmer det eller ikke, måler vi oss ofte opp mot disse vakre kvinnene som til tider ser helt utenomjordiske ut. 

«Sjekk den rumpa!» «Og de lange, slanke beina». «Og den thigh gap-en». Kroppsidealer er noe vi jenter omgir oss av på alle kanter - og fokuset på kropp kan til tider ta helt av. I dag er det vanskelig å ikke bli i litt overkant opptatt av utseende, for samtidig som treningsbølgen herjer, bombarderes vi av bilder av mat, kostholdsråd av selvutnevnte eksperter og ikke minst et glansbilde av folks fantastiske hverdag i ymse medier. Ja, folk streber ofte etter det «perfekte ytre». (Psst: - Det er mange som trener mye fordi det «kreves»)

- Fokus på utseende og kropp er det mye av i mediene. Instagram er en av de arenaene hvor barn og unge er mest, og her er det mye hyggelig og sunn formidling, men også en del usunn, destruktiv og ukritisk formidling. Kroppsfokuset har også ulikt uttrykk; alt fra kjendiser som kler av seg i mediene, til app-spill med fokus på sminke, klær og plastisk kirurgi. Vi ser også inspirasjonsbilder med tema om slanking eller fitness med daglige poster fra superbloggere hvor mange av dem har operert og flikker på utseendet, har Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.no, tidligere fortalt til KK.no.

LES OGSÅ: Hva er egentlig greia med #sommerkroppen?

«Det er nok misvisende bilder av kvinnekroppen»

Men det er ikke alltid du skal tro det du ser på bilder. 

For selv om det er noen år siden begrepet «thigh gap» ble et stikkord i kroppsfokus-debatten, ser vi stadig kjendiser og andre kvinner legge ut bilder med det kjente mellomrommet mellom lårene.

Men er det sånn at det er normalt at man er så slank at lårene ikke møter hverandre når man står med bena samlet? Kanskje for noen, men ifølge fitness-blogger Madalin Giorgetta, er det like lett å fake dette, kun ved hjelp av holdning, stramming av kroppen og kameravinkel. 

LES OGSÅ: Dette er treningen Khloé Kardashian sverger til! 

Da hun for litt siden la ut en video hvor hun selv viser hvor lett det er å jukse til seg «thigh gap» - eksploderte det på Instagram. I videoen, som har blitt sett over 300 000 ganger, viser hun hvordan hun kan få kroppen sin til å se annerledes ut - uten hjelp av Photoshop. Se videoen nederst i saken!

«Jentene du ser på Instagram går ikke rundt med beina bøyd, hoftene skutt fram eller magen strammet til en hver tid. For hvem faen står sånn her i virkeligheten?», skriver hun i bildeteksten og fortsetter:

Det er nok misvisende bilder av kvinnekroppen som det er, og jeg vil ikke bidra til flere

«Dette kalles menneskekroppen. Den beveger seg inn og ut fordi jeg er ikke en statue. Ja, jeg kan bruke filtere og som enhver dame bruke god belysning, men jeg ville aldri ha brukt Photoshop til å endre kroppen min. Det er nok misvisende bilder av kvinnekroppen som det er, og jeg vil ikke bidra til flere».

LES OGSÅ: Alle lurer på hva som har skjedd med Victoria Beckham

- I dag sammenligner vi oss med mennesker fra hele verden

Og det ingen tvil om at spesielt barn og unge lar seg lett påvirke av hva de ser på sosiale medier. Det er ofte i denne alderen de leter etter rollemodeller, og selv om det ofte kan være foreldre og eldre søsken, er det ingen hemmelighet at også uoppnåelige idealer som popstjerner og kjendiser troner på toppen av den lista. 

– Før internett og sosiale medier så man på den peneste jenta i klassen og tenkte at hun var den vakreste i verden, fordi man forholdt seg til det man kjente til, sier Svein Øverland, som er psykologspesialist og ekspert på unges psykiske helse og bruk av sosiale medier.

- I dag kan vi sammenligne oss selv med mennesker fra hele verden, og dermed vil selv den vakreste i klassen føle seg dårligere når hun går på nettet.

Ingen kropper er like, og hurra for det! Hvor kjedelig hadde det ikke vært om vi alle hadde sett prikk like ut? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer