Fjerne tatovering:

- Det er overraskende mange som fjerner tatovering av eksens navn

Hvilke tatoveringer angrer folk mest på?

FJERNE TATOVERING: Det er mange som angrer på tatoveringer når de blir endre, og undersøkelser viser at rundt 1 av 4 av dem som har tatovering er misfornøyd eller angrer. FOTO: NTB Scanpix
FJERNE TATOVERING: Det er mange som angrer på tatoveringer når de blir endre, og undersøkelser viser at rundt 1 av 4 av dem som har tatovering er misfornøyd eller angrer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Rundt 10 prosent av befolkningen har tatovering, og tar det gjerne når de er unge og spontane. Det er mange som angrer når de blir endre, og undersøkelser viser at rundt 1 av 4 av dem som har tatovering er misfornøyd eller angrer.

- Det er ulike grunner til at noen angrer på en tatovering. Ofte er de på vei inn i en ny livsfase, de har fått ny jobb, skal gifte seg eller få barn. Da føler de gjerne at tatoveringen ikke passer lenger, sier Marcus Nøstdahl, som er klinikkleder på Eraze, en klinikk som fjerner tatoveringer med laser.

Han sier at det er noen gjengangere som veldig mange velger å fjerne.

- Det er overraskende mange som fjerner tatovering av eksens navn, gjerne før de skal opp kirkegulvet og gifte seg med noen andre. Det er også en del som føler at tatoveringen ikke er pen, eller at den ikke passer til kroppen, forklarer han.

LES OGSÅ: Dette må du vite om å fjerne en tatovering

Mange fjerner «sydentatoveringer»

Nøstdahl sier at typiske tatoveringer som mange fjerner, er «sydentatoveringer» eller motetatoveringer.

- Mange ønsker å fjerne en typisk sydentatovering som de tok da de var unge, gjerne på impuls og etter litt alkohol. Veldig mange tok en delfin på 90-tallet, sier han.

Typiske motetatoveringer, som nå har gått ut på dato, er det også mange som fjerner. De mest vanlige er tribals, piggtråd rundt overarmen, korsryggtatoveringer og kinesiske tegn.

- Det er mange som fjerner lite gjennomtenkte tatoveringer som ble tatt på ferie. Ofte er det skrivefeil eller kinesiske tegn som de ikke aner betydningen av, sier sykepleier Alfa Catrin Krogh Gangsøy ved Privathospitalet Fana Medisinske Senter.

LES OGSÅ: Så fort blir du hekta på tatoveringer

- Like mange kvinner som menn

- Da vi startet klinikken for fire år siden, var det flest kvinner i 30-årene som valgte å fjerne tatoveringer. I dag er det omtrent like mange menn som kvinner, sier Nøstdahl.

Han sier at de opplever at stadig flere velger å fjerne tatoveringer, og spesielt nå når det nærmer seg sommer og folk blir mer bevisst på hvordan kroppen ser ut. Det er vanligst at dem mellom 18 og 30 år fjerner tatoveringer som er tatt på impuls.

- De har gjerne fått lyst på tatovering, gått innom et sted og valgt en de liker fra en katalog. Jeg tror ikke de har tenkt seg så godt om. De som er over 30 år og fjerner tatoveringer, har typisk hatt dem lenge og er lei, sier Krogh Gangsøy.

LES OGSÅ: Har du en tatovering du har lyst til å få fjernet?

ANGRER: - Det er ulike grunner til at noen angrer på en tatovering. Ofte er de på vei inn i en ny livsfase, de har fått ny jobb, skal gifte seg eller få barn. Da føler de gjerne at tatoveringen ikke passer lenger, sier Marcus Nøstdahl. FOTO: NTB Scanpix
ANGRER: - Det er ulike grunner til at noen angrer på en tatovering. Ofte er de på vei inn i en ny livsfase, de har fått ny jobb, skal gifte seg eller få barn. Da føler de gjerne at tatoveringen ikke passer lenger, sier Marcus Nøstdahl. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kan være smertefullt

- Tidligere ble tatoveringsfjerning gjort med dårlige lasere og av personell med lite kunnskap. Nå har vi en helt ny teknologi som gjør at vi får bort blekket, og kan fjerne alle farger, sier Nøstdahl.

For å fjerne en tatovering knuses fargepigmentene, og dette skilles deretter ut med drenasjen.

- Det skal ikke gi noe arr, men du kan på noen se litt forskjell i hudfargen der tatoveringen har vært. Dette jevner seg ut med tiden, sier Krogh Gangsøy.

Hun forklarer at uprofesjonelle tatovører kan påføre arr når de lager en tatovering. Dette kan ofte kjennes når man stryker over en tatovering, som en forhøyning.

- Hvis vi fjerner en slik tatovering, vil arret sitte igjen etterpå. Ellers skal huden være hel og fin etter tatoveringen er borte, sier hun.

Men gjør det vondt? Nøstdahl beskriver smerten ved å fjerne en tatovering som en strikk man strammer og slipper på huden.

- Én behandling tar kun noen få minutter, og man trenger i gjennomsnitt mellom 6 og 8 behandlinger for å fjerne en tatovering, forklarer han.

Det koster rundt 10 000 kroner å fjerne en gjennomsnittlig tatovering på 10 x 10 cm.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer