FARGEBLIND: Å ikke kunne se forskjellen på rødt og brunt er den vanligste fargesynssvekkelsen. FOTO: NTB Scanpix
FARGEBLIND: Å ikke kunne se forskjellen på rødt og brunt er den vanligste fargesynssvekkelsen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Fargeblind:

- Det er sjelden at noen er helt fargeblinde

Og flere menn enn kvinner rammes.

Publisert

Tenk deg å steke kjøttdeig, men aldri helt se om kjøttet faktisk er ferdigstekt. Slik er hverdagen for mange med fargeblindhet eller fargesynssvakheter, og menn er mye mer rammet enn kvinner.

Leder for Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse, professor Rigmor Baraas, forklarer at å være fargeblind er svært annerledes fra å ha rød-grønne fargesvakheter, selv om disse to tilstandene ofte forveksles når en omtaler fargesynsproblemer.

- Noen er fullstendig fargeblinde og disse vil mangle sanseceller som er viktig for å se godt i dagslys, noe som medfører at de har nedsatt syn. Dette er en sjelden tilstand. En regner med at det er omtrent 100 personer i Norge som er fargeblinde.

LES OGSÅ: Cathrine (30) har syntestesi

Rammer flere menn enn kvinner

Personer som har en fargesynssvakhet, kan fremdeles se de fleste farger, og har som oftest kun problemer med å skille noen få fargetoner fra hverandre. Å ha en rød-grønn fargesynssvakhet er relativt vanlig, forklarer Baraas. En av 12 menn i Norge har en slik svakhet, og det er medfødt. Til sammenligning har kun en av 200 kvinner den samme svakheten.

- Det er fordi rød-grønne fargesynssvakheter er nedarvet via X-kromosomet. For at en kvinne skal få denne rød-grønne svakheten må hun ha arvet det både fra mor og far.

Å ha en slik fargesynssvakhet betyr at en forveksler farger som andre med normalt fargesyn klarer å se forskjell på.

- Graden av hvor dårlig en ser farger varierer, så det er vanskelig å si noe sikkert om hvilke farger hver enkelt person forveksler. De fleste med rød-grønne fargesvakheter forveksler kanskje bare pastellfarger med hvitt/grått, men dette varierer. En av fire som har en fargsynssvakhet vil ha et større problem med fargesvekkelsen, sier Baraas.

De med en sterk grad av rød- og grønn-fargesvakhet, vil for eksempel se rød, oransje, gul og grønn som en og samme farge, forklarer hun. For de aller fleste med fargesvakhet vil den ikke være en spesiell hindring, men i enkelte tilfeller kan det gå utover yrkesvalg og andre ting i hverdagen.

- Noen yrker setter krav til fargesyn, for eksempel yrker innen brannvesen, politi og luft- og sjøfart.

Å ha blå og grønn fargesvakhet er ikke så vanlig, men de som lider av det vil ofte forveksle blått med grønt, og gult med fiolett og rosa.

LES OGSÅ: Mat kan forhindre øyesykdom

KAN SKYLDES SYKDOM: Grå stær kan svekke fargesynet, i følge Blindeforbundet.
KAN SKYLDES SYKDOM: Grå stær kan svekke fargesynet, i følge Blindeforbundet. Vis mer

- Alle barn bør sjekkes for fargeblindhet før skolen

Baraas mener det er viktig at skolen og lærerene blir informert dersom et barn er fargeblindt. Dette er blant annet slik at skolen unngår å bruke fargekoding som barnet ikke kan se forskjell på. Om en ikke ser forskjell på noe så vil det ikke gi mening – det vil forvirre og kan medføre at barnet føler seg tilsidesatt eller misforstått.

- Det er derfor viktig at barnet og lærerene har en god kommunikasjon slik at ikke unødvendige misforståelser oppstår, spesielt fordi fargekoding er mye brukt i skolen.

Baraas forklarer at fargesynet trolig ikke er ferdig utviklet før en gang i tenårene. Derfor er det slik at enkelte gutter som har fargesynssvakheter ofte vil ha større problemer i barneskolen enn senere.

- Det viser seg også at jenter som har problemer med å skille farger gjør flere feil og har mer problemer med fargediskriminering enn jevnaldrende jenter når de er yngre.

LES OGSÅ: Sjekk synet - for helsens skyld

Fargeblindhet er sjelden

Fargeblindhet, eller akromatopsi, er en sjelden medfødt tilstand. Baraas forklarer at det enkelt kan forklares med at det er to typer akromater.

- De som har en komplett akromatopsi har kun staver. De som har ukomplett akromatopsi har staver og en type tapper. Det er tappene som gjør at vi ser både farger og detaljer, sier hun, og fortsetter:

- Når en person mangler enkelte tapper på netthinnen medfører det redusert synskarphet. Derfor vil personer som er akromater være svaksynte, og de vil også være svært sensitive for lys.

Akromater har derfor behov for veltilpassede filterbriller eller kontaktlinser med filter, og også andre optiske hjelpemidler, for eksempel luper, lese-TV, og PC.

Fargesynssvakheter kan også oppstå på grunn av sykdommer.

- Via sykdommer som AMD (macula) og grå stær kan også fargesynet bli svekket. Det samme kan skje ved bruk av enkelte medisiner, ifølge Blindeforbundet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer