Spontanabort:

- Det er svært vanlig å ha opplevd en spontanabort

Og det betyr som regel ikke at det er noe galt med mor eller far.

SPONTANABORT: Svært mange svangerskap ender i spontanabort. FOTO: NTB Scanpix
SPONTANABORT: Svært mange svangerskap ender i spontanabort. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I de aller fleste tilfeller vet man ikke hva som har forårsaket en spontanabort. Det er imidlertid svært vanlig å oppleve dette en gang, og det skyldes som regel helt naturlige prosesser i kroppen, og ikke noe du har gjort galt.

- Man opererer med litt ulike tall, men mellom 10 og 30 prosent av alle graviditeter ender i spontanaborter. I tillegg er det en del som ennå ikke vet at de er gravide og kanskje ikke merker det, forteller jordmor Monica Wold Gustafson, som jobber i den kommunale jordmortjenesten i Trondheim og i privatpraksisen Jordmorspesialisten.

LES OGSÅ: Ønsker mer åpenhet om abort: - Sorgen føltes bunnløs der og da

Sjeldent med spontanabort etter uke 12

En spontanabort skjer før uke 12 i svangerskapet, mens en senabort kan skje frem til uke 22. Etter uke 22 kalles de premature fødsler. De fleste ufrivillige aborter skjer imidlertid før uke 12, og risikoen synker allerede fra de første ukene. Ifølge Helsedirektoratets nettsider skjer 97 prosent av alle spontanaborter før uke 12.

- Det er ganske mange spontanaborter som skjer uten at kvinnen vet at hun er gravid, og da tror at hun for eksempel bare har uregelmessig mens, forteller spesialist i gynekologi, Kristin Offerdal ved Trondheimsgynekologene.

Og i de aller fleste tilfeller skjer en spontanabort uten noen ytre påvirkningsfaktorer og uten at det betyr at det er noe galt med mor eller far.

- De fleste spontanaborter kommer av at det er en stor prosess som settes i gang, og at et eller annet sted så går det galt, forteller Offerdal.

En spontanabort skjer altså om alt ikke går som det skal når fosteret utvikles og det derfor ikke er levedyktig.

- Det er en veldig naturlig ting som skjer fordi kroppen ordner opp selv.

LES OGSÅ: Å blø utenom når du skal kan være skummelt, men i det fleste tilfeller er det helt ufarlig

Medisiner og kjemikalier kan øke risikoen

- De fleste spontanaborter kommer av genetiske feil i forplantningen. Altså ikke at det er genetiske feil hos mor eller far, men at det skjer et utviklingsavvik, sier Gustafson.

- Så vet vi også at det er en del ytre påvirkningsfaktorer, som medikamentbruk, røyking, snus, alkohol, rusmidler og andre kjemikalier, som kan påføre skader på fosteret, fortsetter hun.

En del sykdommer, og medikamenter en tar mot dem, kan også øke risikoen. Dette gjelder for eksempel ved diabetes og stoffskiftesykdommer. Tar du medisiner er det derfor viktig å snakke med legen din om du planlegger å bli gravid.

- Hvis du har en grunnsykdom er det viktig å planlegge med tanke på svangerskapet, sier Gustafson .

I tillegg vil også høy alder hos mor, samt overvekt kunne være med på å øke risikoen for en spontanabort.

Gustafson påpeker at de ytre påvirkningene, som bruk av alkohol og røyking, er noe man bør legge fra seg straks man begynner å prøve å bli gravid.

JORDMOR: Monica Wold Gustafson. FOTO: Privat
JORDMOR: Monica Wold Gustafson. FOTO: Privat Vis mer

- Noen venter nok på en positiv graviditetstest før de slutter å drikke, men det er viktig at man frastår når en er i en periode der man kan bli gravid. Det er også viktig at kvinner som ikke planlegger å bli gravide bruker prevensjon. Bruker du ikke prevensjon bør du ta høyde for at du kan bli gravid og leve deretter, sier hun.

LES OGSÅ: Vi må tørre å snakke om abort

Én spontanabort øker ikke risikoen for å oppleve flere

Spontanaborter er altså ikke sjeldent og begge ekspertene påpeker at det ikke er slik at en spontanabort vil bety at dere vil ha vanskelig for å bli gravide.

- Det er såpass vanlig, og det er først etter tre spontanaborter på rad at man begynner å tenke på å undersøke om det er noe galt. Dette er nok noe jenter og damer snakker litt lite om, men det er veldig vanlig å ha opplevd en eller flere spontanaborter, sier Gustaffson.

- Vi tilbyr samtaler når noen opplever dette. Noen blir kjempelei seg og deprimerte, mens andre ikke tenker så mye på det og prøver igjen. Det kan nok være vanskelig om man opplever å få en spontanabort første gangen man blir gravid etter at man har begynt å prøve.

Det kan for mange skape mye engstelse under neste svangerskap.

- Det er viktig å få frem at det at du har opplevd en spontanabort ikke øker risikoen for å oppleve det igjen.

LES OGSÅ: De ukjente tegnene på at du er gravid

Undersøker habituell abort

- Det er først etter tre spontanaborter at man begynner å snakke om det som kalles habituell abort, og man undersøker om det kan være noe hos foreldrene, forteller Offerdal.

Diagnosen habituell abort stilles altså når en kvinne har opplevd tre spontanaborter med samme partner, men den betyr ikke på noen måte at dere ikke kan bli gravide. Svært mange blir gravide og opplever et helt normalt svangerskap etter flere spontanaborter. Norsk Helseinformatikk skriver på sine nettsider at det likevel er 75 prosent sannsynlighet for at neste svangerskap forløper seg normalt.

Også Offerdal påpeker at sannsynligheten for spontanabort ikke øker fordi du har opplevd en spontanabort tidligere.

- Du stiller likt som andre selv om du har opplevd en spontanabort, men det kan nok være vanskelig å oppleve en spontanabort første gang du blir gravid. Det vil nok ofte være lettere om du allerede har barn, og vet at du kan bli gravid. Derfor er det svært viktig at disse kvinnene gjøres trygge og får høre at dette er kjempevanlig og skjer i en tredjedel av tilfellene, sier hun.

LES OGSÅ: Er dere klare for å få barn?

Mange ønsker å få vite om en årsak

At det er vanlig gjør det imidlertid ikke noe mindre vondt. Reaksjonene etter en spontanabort kan være svært varierende. Noen kommer fort over det, mens andre må gjennom en tung sorgprosess.

- Mange lurer på hvorfor det skjedde, får skyldfølelse og tenker at «det må ha vært den joggeturen jeg tok forrige uke», men det er aldri en treningsøkt som er grunnen til en abort, sier Gustafson.

- En del får dårlig samvittighet. Kanskje har hun tatt en fest en gang før hun visste hun var gravid og er sikker på at det var grunnen, men det er veldig sjeldent at kvinnen kan klandres for dette, påpeker Offerdal.

Hun forteller også at det ikke er vanlig at man hos legen prøver å finne årsaken til at en graviditet er avbrutt.

- En del kan si at «kan vi finne ut av dette her?», og da er det viktig at paret informeres om at dette er veldig vanlige prosesser i tidlig svangerskap, og at kroppen ordner opp selv, slik at man kan bli gravid igjen med et nytt og forhåpentligvis friskt svangerskap ved neste forsøk.

LES OGSÅ: Ting du gjør annerledes med barn nummer to

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer