Spontanabort:

- Det er svært vanlig å ha opplevd en spontanabort

Og det betyr som regel ikke at det er noe galt med mor eller far.

SPONTANABORT: Svært mange svangerskap ender i spontanabort. FOTO: NTB Scanpix
SPONTANABORT: Svært mange svangerskap ender i spontanabort. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I de aller fleste tilfeller vet man ikke hva som har forårsaket en spontanabort. Det er imidlertid svært vanlig å oppleve dette en gang, og det skyldes som regel helt naturlige prosesser i kroppen, og ikke noe du har gjort galt.

- Man opererer med litt ulike tall, men mellom 10 og 30 prosent av alle graviditeter ender i spontanaborter. I tillegg er det en del som ennå ikke vet at de er gravide og kanskje ikke merker det, forteller jordmor Monica Wold Gustafson, som jobber i den kommunale jordmortjenesten i Trondheim og i privatpraksisen Jordmorspesialisten.

LES OGSÅ: Ønsker mer åpenhet om abort: - Sorgen føltes bunnløs der og da

Sjeldent med spontanabort etter uke 12

En spontanabort skjer før uke 12 i svangerskapet, mens en senabort kan skje frem til uke 22. Etter uke 22 kalles de premature fødsler. De fleste ufrivillige aborter skjer imidlertid før uke 12, og risikoen synker allerede fra de første ukene. Ifølge Helsedirektoratets nettsider skjer 97 prosent av alle spontanaborter før uke 12.

- Det er ganske mange spontanaborter som skjer uten at kvinnen vet at hun er gravid, og da tror at hun for eksempel bare har uregelmessig mens, forteller spesialist i gynekologi, Kristin Offerdal ved Trondheimsgynekologene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer