Det er tryggest å hoppe over mensen når du går på p-piller

Det reduserer sjansen for å bli gravid.

USIKKER: Mange tror feilaktig at det kan være uheldig eller skadelig for kroppen å hoppe over mensen. FOTO: NTB Scanpix
USIKKER: Mange tror feilaktig at det kan være uheldig eller skadelig for kroppen å hoppe over mensen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

La oss være ærlige, det er ikke særlig gøy å ha mensen. Hvis du går på p-piller er det derfor lettvint og fort gjort å bare starte rett på neste pillebrett, og på den måten hoppe over mensen den måneden. For det passer jo aldri. Kanskje skal du og kjæresten på helgetur sammen, eller så skal du i svømmehallen med ei venninne. Det kan jo ikke skade å droppe mensen denne ene gangen, eller? (Pssst: Kan du bli deprimert av prevensjonsmidler?)

Mange tror at det er uheldig eller skadelig for kroppen å hoppe over mensen, men det stemmer ikke. Det er faktisk tryggest å droppe mensen når du går på p-piller, hvis du vil være helt sikker på å ikke bli gravid, skriver forskning.no.

- Kontinuerlig p-pillebruk gir overhodet ikke eggløsning, og dermed kan man ikke bli gravid. Ved å ha en pillefri uke, kan eggmodningen komme i gang. Spesielt hvis man glemmer å starte opp igjen på riktig dag, men utsetter det en dag eller to, er sjansen for eggløsning i kommende syklus mye større, forklarer Finn Egil Skjeldestad til kk.no. Han er professor ved Institutt for samfunnsmedisin, UiT.

I dag bruker 20 prosent av fruktbare kvinner i Norge p-piller, og det gir ofte regelmessige blødninger som du kan forskyve eller droppe ved å unngå å ta de hormonfrie pillene (eller sukkerpiller som det også kalles).

Den blødningen som kvinner får når de går på p-piller er ikke en normal mens, og det er derfor ikke farlig å utsette den.

LES OGSÅ: Dette visste du kanskje ikke om p-piller

P-PILLER: I dag bruker 20 prosent av fruktbare kvinner i Norge p-piller. FOTO: NTB Scanpix
P-PILLER: I dag bruker 20 prosent av fruktbare kvinner i Norge p-piller. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kan ta p-piller kontinuerlig

- De fleste kvinner og leger tror at det er best å ha mensen mens man går på p-piller, men det er ikke tilfellet, sier Skjeldestad.

Grunnen til at de fleste tror det er best å ha mensen når de går på p-piller, er nok at det er slik p-pillen «skal» brukes.

- Pillebrettene er laget slik og det er slik bruksmåten har vært siden p-pillen så dagens lys på slutten av 50-tallet. Og spør du om hvorfor, så var det rett og slett fordi de som sto for ideen og utprøvningen (to menn), tenkte at kvinner ville foretrekke det slik. Fordi det ville bli oppfattet som mer naturlig, forklarer Britt-Ingjerd Nesheim, som er professor emeritus ved Kvinneklinikken, Universitetet i Oslo.

Og så kommer i tillegg myten om at livmoren eller kroppen trenger å kvitte seg med noe, som ellers ville hope seg opp og være skadelig.

- Hva dette «noe» skulle være, er vel mer diffust i de flestes forestillingsverden. Sannheten er at om p-pillen brukes over lengre tid, bygges livmorslimhinnen ned, og det er aldeles ikke noe som hoper seg opp, sier hun.

LES OGSÅ: Slik står det til med den såkalte mannepillen

DROPPER MENSEN: Det er fort gjort å hoppe over mensen når du går på p-piller, og det kan du gjøre med god samvittighet. FOTO: NTB Scanpix
DROPPER MENSEN: Det er fort gjort å hoppe over mensen når du går på p-piller, og det kan du gjøre med god samvittighet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Får mindre plager

Mange får faktisk mindre menstruasjonsplager og mindre blødninger av å ta p-pillene sammenhengende.

- Det er ingenting i veien for å ta p-piller kontinuerlig i 3-6 måneder, ta stopp i fire dager, så begynne på nytt brett. Fire dager er nok til å få en bløding om man ønsker det, og det går ikke ut over sikkerheten, men er i gang igjen med en gang , forsikrer Skjeldestad.

Det er også tryggest å droppe mensen fordi sannsynligheten for å bli uønsket gravid minsker når det ikke legges inn pauser.

- Det er hvis den ene uken med pause blir utvidet, som regel fordi man glemmer å starte igjen på riktig dag, at muligheten for eggløsning er til stede, bekrefter Nesheim.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer