Koronaviruset:

- Det er veldig sårende å høre at jeg er en av dem naturen vil kvitte seg med

Vi får stadig høre at «koronaviruset kun er farlig for eldre og syke», men hvordan oppleves det å være en av disse spesielt utsatte?

REAGERER PÅ VIRUS-KOMMENTARER: Lene er en av mange nordmenn som på grunn av sykdom har en potensielt forhøyet risiko for komplikasjoner i forbindelse med koronaviruset. FOTO: Privat
REAGERER PÅ VIRUS-KOMMENTARER: Lene er en av mange nordmenn som på grunn av sykdom har en potensielt forhøyet risiko for komplikasjoner i forbindelse med koronaviruset. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Koronaviruset har naturlig nok dominert debattene i ulike sosiale medier og i kommentarfeltene i nettavisene de siste ukene. Det diskuteres hyppig hvilke tiltak vi bør innføre og kjedebrev med falske koronaråd spres i et forrykende tempo.

En setning som stadig synes å gjentas er at vi ikke behøver å bekymre oss så mye, fordi «koronaviruset kun er farlig for eldre og syke». Men hvem er egentlig disse spesielt utsatte og hva tenker de om situasjonen?

Mye er fortsatt uvisst men ifølge Folkehelseinstituttet ser det ut til at enkelte grupper har høyere risiko for et alvorlig forløp av koronaviruset enn andre.

Dette gjelder spesielt personer eldre enn 65 år, personer med underliggende kronisk sykdom som hjerte-karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk. Personer som røyker har mulig også en høyere risiko for alvorlig forløp av koronavirus-sykdommen.

Har to diagnoser som øker risikoen

Lene Aalerud (41) har astma og crohns sykdom som er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. Chrohns regnes som en autoimmun sykdom som ofte behandles med immunhemmende legemidler.

Hun er derfor en av 1,6 millioner nordmenn som på grunn av økt risiko for komplikasjoner av influensa hvert år anbefales å ta influensavaksinen.

Astma- og allergiforbundet skriver på sine nettsider at det foreløpig ikke er indikasjoner på at personer med lungesykdom smittes lettere enn andre og at man ikke vet nok om hvor høy risikoen for komplikasjoner ved en alvorlig infeksjon er. De minner også om at de langt fleste kun utvikler milde symptomer, også de med kronisk sykdom.

Isolerer seg hjemme

Usikkerheten har imidlertid ført til at Lene er redd for følgende dersom hun skulle bli smittet og frykten har fått henne til å gjøre store endringer i hverdagen.

Hun isolerer seg så godt hun kan og har kuttet ut besøk på treningssenteret, kino, restaurantbesøk og en rekke andre sosiale sammenkomster. Samboeren tar seg av all handling og om hun absolutt må et sted unngår hun offentlig transport.

– Jeg er ofte litt småsyk og blir kraftigere syk enn resten av familien. Jeg sliter mest med pust og lunger, og får mye slim i brystet som jeg ikke klarer å få opp.

– Det kan jo hende at jeg vil tåle koronaviruset bra, men jeg vil ikke ta sjanser så jeg isolerer meg derfor så godt jeg kan. Men det er ikke så lett når jeg har en samboer med en jobb hvor han møter masse forskjellige mennesker hver dag. Heldigvis gjør de tiltak på jobben hans nå, forteller hun.

Redd for å oppsøke sykehuset

Lene har også avbestilt en tannlegetime og andre avtaler som ikke er høyst nødvendige. Men snart har hun en legetime på sykehuset som hun var svært usikker på om hun burde avlyse.

– Sykehus føles jo nesten som det skumleste stedet å oppsøke akkurat nå. Men dette er en viktig undersøkelse som jeg har ventet lenge på, så jeg tenker at jeg bare må dra og forsøke å være forsiktig, sier hun.

For en stund siden var hun invitert til en festlig tilstelning som hun etter grundig vurdering til slutt bestemte seg for å dra på. Planen var å gjøre besøket så kort som mulig og holde passe avstand til de andre gjestene.

– I selskapet unngikk jeg å håndhilse på folk og tok meg i stedet til brystet, nikket og sa at jeg hilste på denne måten akkurat nå. Mange ble ganske paffe, da det virket som at de ikke hadde tenkt så mye på dette med smittefaren ved håndhilsning. Mens andre tok det med godt humør og sa vi kunne hilse ved å sparke hverandre med beina i stedet.

– Jeg følte litt på det at kjæresten min også måtte hilse på denne måten på grunn av meg, men vi vet jo ikke hvor dette vil ende og hvor alvorlig det er. Det er jo usikkerheten som gjør det hele så vanskelig.

Sårende kommentarer

Med to sykdommer som potensielt kan gi en forhøyet risiko for komplikasjoner i forbindelse med koronaviruset, synes Lene det er sårende at mange snakker om henne som mindre viktig.

– Noen drar det så langt at de skriver at dette er naturens måte å ordne opp for å bli kvitt litt folk. Det er veldig sårende å høre at jeg er en av dem som naturen vil kvitte seg med fordi jeg er svak. Jeg har et fantastisk liv og føler at jeg fortjener å leve slik som alle andre.

– Jeg reagerer også på alle som skriver at vi må ta oss sammen fordi det bare er vanlig influensa og som ler av oss som tar det alvorlig, sier hun.

Provosert av de som bryter karantenen

De siste ukene har flere aviser meldt om mennesker som ikke følger myndighetenes råd og som bryter karantenen. Ifølge Dagbladet vil både Oslo og Bergen nå bøtelegge personer som ikke holder seg hjemme når de er i karantene.

Lene provoseres av den manglende omtanken personer som bryter karantenen utviser.

– Det virker som at mange ikke har forstått at det nå handler om å begrense omfanget, slik at vi unngår at alle blir syke samtidig. Det er bedre om toppen ikke blir så høy, slik at man har nok utstyr og ansatte på sykehuset til å ta vare på pasientene.

– Jeg tenker derfor at selv om du ikke er bekymret for din egen helse, er det å droppe sammenkomster en liten ting å ofre for å redde andre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer