Organdonasjon

- Det er veldig viktig å snakke om organdonasjon

Kun 4 prosent sier seg negative til organdonasjon, likevel er det kun 7 av 10 som sier «ja» på sykehuset.

ORGANDONASJON: Befolkningen er svært positiv til organdonasjon, men likevel blir svaret nei i 3 av ti tilfeller. FOTO: NTB Scanpix
ORGANDONASJON: Befolkningen er svært positiv til organdonasjon, men likevel blir svaret nei i 3 av ti tilfeller. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Befolkningen er veldig positiv til organdonasjon. Bare fire prosent sier klart nei i befolkningsundersøkelser. Men på sykehuset ble det «nei» i 33 prosent av tilfellene, forteller Hege Lundin Kuhle, som er daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon.

- Det vil selvfølgelig alltid være forskjeller her, fordi det er en helt annen setting du er i på sykehuset. Men når forskjellen er så stor er det noe som skurrer, mener hun.

Videre forteller hun at det er ikke noe klart svar på hva som er grunnen til dette, men det er nok flere faktorer som spiller inn:

- Én av dem er at de pårørende ikke vet hvordan den avdøde stilte seg til organdonasjon. De har ikke snakket om det på forhånd. Når legen spør om hvordan den avdøde stilte seg til organdonasjon, så er det mange som ikke vet, og da føles det tryggere å si nei.

LES OGSÅ: Du gir livet i gave til noen som er i ferd med å dø

Viktig med undervisning rundt organdonasjon

- Uforpliktende spørreundersøkelser av folk på gaten tyder på at en stor del av befolkningen er positive til organdonasjon. Det er imidlertid mye vanskeligere å måtte ta stilling til dette når en er i en krisesituasjon og ens nærmeste dør plutselig og uventet av for eksempel en hjerneblødning, hjertestans eller ulykke, påpeker Per Arne Bakkan, som er ledende transplantasjonskoordinator ved Rikshospitalet.

- Avslagsprosenten har de siste 10 årene i gjennomsnitt ligget på 25 prosent. I år har vi hatt en økning, og nå ligger den på 33. Vi har ingen god forklaring på hva dette skyldes. Det kan være tilfeldigheter, men den nye transplantasjonsloven som ble innført i år, og som pålegger helsepersonellet å informere de pårørende om at dersom den avdøde ikke hadde gitt uttrykk for at han eller hun var positive til organdonasjon så kan de nekte. Vi følger nøye med på dette for å se om lovteksten må endres dersom den høye avslagsprosenten vedvarer.

- Vår oppfordring er derfor at alle bør ta stilling til organdonasjon og tilkjennegi dette til sine nærmeste pårørende mens de er i live. Dette gjør det mye enklere for de nærmeste, sier han.

I dag venter 465 mennesker på organtransplantasjon og ventelistene er økende. Det er derfor viktig at befolkningen generelt og helsepersonell spesielt har fokus på organdonasjon mener Bakkan.

- Stiftelsen Organdonasjon jobber målrettet ut mot befolkningen mens vi på Rikshospitalet i samarbeid med Norsk Ressursgruppe for organdonasjon driver med utdanning av helsepersonell som kommer i kontakt med donor og donors pårørende. Ivaretakelse og god kommunikasjon med de nærmeste pårørende er svært viktig i en slik situasjon.

LES OGSÅ: Alvorlige sykdommer du kan arve

- Det viktigste donorkortet er de pårørende

Lundin Kuhle tror mye av grunnen til at de pårørende vet lite om den avdødes ønsker handler om at organdonasjon er noe vi enten glemmer litt bort å snakke om, og at vi synes det er vanskelig.

- Jeg tror mange dropper å snakke om det fordi det virker litt fjernt - spesielt for unge. Men også fordi det er vanskelig å snakke om sin egen død. Vi ser at i mange av de gangene det blir nei på sykehuset, så har man aldri snakket om det på forhånd.

Har du donorkort i lommeboka eller som app på mobilen er det dessuten viktig at du likevel prater med dine nærmeste. De fleste som er aktuelle for organdonasjon dør plutselig, og det er mindre sjanse for at lommebok eller mobil blir med på sykehuset.

- Det viktigste donorkortet er de pårørende. Vi må snakke om det. Det står på donorkortet at du skriver under på at du har fortalt det til dine nærmeste, men det er nok mange som putter det i lommeboka og tenker at det holder, sier hun.

LES OGSÅ: Slik snakker du med barna om døden

Slik blir du organdonor:

Vil du bli organdonor kan du laste ned appen «Donorkort» på telefonen din. Du blir da bedt om å velge to av dine nærmeste, for eksempel fra telefonboken din på mobilen, og de får da en sms om dette.

Donorkort får du også i «organdonasjon – redder liv», som er å finne på apotek og legekontorer. Husk imidlertid at det aller viktigste er at dine pårørerende er klar over hva du vil.

- Fri dine pårørerende den belastningen det er å måtte ta stilling til dette også, oppfordrer Kuhle.

LES OGSÅ: - Fordi jeg hadde tre andre barn som trengte meg, kunne jeg ikke gi opp

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer