Organdonasjon

- Det er veldig viktig å snakke om organdonasjon

Kun 4 prosent sier seg negative til organdonasjon, likevel er det kun 7 av 10 som sier «ja» på sykehuset.

ORGANDONASJON: Befolkningen er svært positiv til organdonasjon, men likevel blir svaret nei i 3 av ti tilfeller. FOTO: NTB Scanpix
ORGANDONASJON: Befolkningen er svært positiv til organdonasjon, men likevel blir svaret nei i 3 av ti tilfeller. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Befolkningen er veldig positiv til organdonasjon. Bare fire prosent sier klart nei i befolkningsundersøkelser. Men på sykehuset ble det «nei» i 33 prosent av tilfellene, forteller Hege Lundin Kuhle, som er daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon.

- Det vil selvfølgelig alltid være forskjeller her, fordi det er en helt annen setting du er i på sykehuset. Men når forskjellen er så stor er det noe som skurrer, mener hun.

Videre forteller hun at det er ikke noe klart svar på hva som er grunnen til dette, men det er nok flere faktorer som spiller inn:

- Én av dem er at de pårørende ikke vet hvordan den avdøde stilte seg til organdonasjon. De har ikke snakket om det på forhånd. Når legen spør om hvordan den avdøde stilte seg til organdonasjon, så er det mange som ikke vet, og da føles det tryggere å si nei.

LES OGSÅ: Du gir livet i gave til noen som er i ferd med å dø

Viktig med undervisning rundt organdonasjon

- Uforpliktende spørreundersøkelser av folk på gaten tyder på at en stor del av befolkningen er positive til organdonasjon. Det er imidlertid mye vanskeligere å måtte ta stilling til dette når en er i en krisesituasjon og ens nærmeste dør plutselig og uventet av for eksempel en hjerneblødning, hjertestans eller ulykke, påpeker Per Arne Bakkan, som er ledende transplantasjonskoordinator ved Rikshospitalet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer