Sosial Isolasjon

- Det finnes en klar sammenheng mellom redusert aktivitetsnivå og utvikling av depresjon

Ensomhet og sosial isolasjon er farligere enn røyking.

ISOLERER SEG: - Vi vet at deprimerte har lett for å isolere seg, og det er mange grunner til det. De har dårligere selvtillitt, og opplever at sosial kontakt gir lite glede, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Tanya Shatseva
ISOLERER SEG: - Vi vet at deprimerte har lett for å isolere seg, og det er mange grunner til det. De har dårligere selvtillitt, og opplever at sosial kontakt gir lite glede, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Tanya Shatseva Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange nordmenn opplever ensomhet og sosial isolasjon, som kan være både en årsak og et symptom på depresjon og angst. Det er de to mest utbredte psykiske problemene i Norge i dag, og tall fra Folkehelseinstituttet viser at mellom 20 og 30 prosent vil oppleve en depresjon. 

LES OGSÅ: Angst og depresjon er de psykiske lidelsene flest rammes av

- Vi er alle avhengig av sosial kontakt, gode relasjoner og noen som bryr seg, uansett alder. Ensomhet er farligere enn røyking, sier Tove Gundersen, som er generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

Det kan være mange årsaker til at noen velger å isolere seg sosialt.

- Det kan være frykt for avvisning på grunn av tidligere hendelser som mobbing og utestengning. Angst og depresjon gjør ofte at vi trekker oss fra sosiale situasjoner som skaper ubehag. Det gir dårlige ringvirkninger.

- Vi blir på mange måter med på å bekrefte og forsterke ubehag ved å utebli fra kontakt med andre, sier Gundersen. 

Ifølge Statistisk sentralbyrå opplever cirka 1 av 4 ensomhet i dag. Det fører til av vi reduserer aktivitetsnivået, og vilje til å oppsøke det nødvendige fellesskapet.

- Det finnes en klar sammenheng mellom redusert aktivitetsnivå og utvikling av depresjon. Det er klokt og helsefremmende å be om hjelp tidlig hvis vi over tid endrer oss og blir alene, sier hun.

LES OGSÅ: - Å konfrontere en tidligere mobber er en risikosport

Kan skyldes dårlig selvtillit

- Vi vet at deprimerte har lett for å isolere seg, og det er mange grunner til det. De har dårligere selvtillit, og opplever at sosial kontakt gir lite glede. De føler ofte at de ikke har noe å by på, har lav energi og er redd for å gjøre en dårlig figur, sier psykolog Eva Tryti.

Hun sier at for mange er det vanskelig å bare ta seg sammen, dusje og gå ut i verden.

- Hvis du vil hjelpe noen du kjenner, bør du dra dem med deg ut og bryte isolasjonen, sier hun. 

- Mange bor alene, og må derfor gjøre noe aktivt for å møte andre mennesker. Det krever ferdigheter og selvtillitt. Å være arbeidsnarkoman og overarbeidet kan også føre til sosial isolasjon, og det er mange som lever slik i dag. 

Tryti forklarer at sosial isolasjon kan være på et symptom og en årsak til psykisk sykdom. Det er blant annet et symptom på depresjon, sosial angst, posttraumatisk stresslidelse, sjenanse, spiseforstyrrelser og tvangslidelser. Fysiske plager som migrene og smerter kan også føre til isolasjon. 

LES OGSÅ: Tre veier ut av ensomheten

Fellesskap er viktig for å være lykkelig

- Mennesker som sier de ikke har noe å leve for, og som ruser seg, oppgir ofte at de føler seg utestengt og alene. Lykkeforskning viser at i de landene som skårer høyt, er omsorg og en opplevelse av fellesskap viktige faktorer, sier Gundersen.

Viktige tiltak er forebygging og tidlig investering i nettverk som venner og familie.

- Vi i Rådet anbefaler å delta som frivillig i en organisasjon, det gir fellesskap og skaper mening for alle parter. Fysisk aktivitet og det å ha dyr gir ofte tilgang på sosial kontakt. Forskning viser at vi kan bygge god psykisk helse ved å følge hverdagslykkeråd som å knytte bånd, gi, være oppmerksomme, aktive og fortsette å lære livet ut, fordi det gir en opplevelse av mestring, sier Gundersen.

Samfunnstiltak mot sosial isolasjon er blant annet å øke kunnskap om hva som bygger god psykisk helse. Derfor vil kompetanse i barnehage og skole ha store effekter.

Alt kan ikke forebygge, så tilgjengelig tjenester fra skolehelsetjenesten og kommune- og spesialisthelsetjenesten gir bedre helse. Det gjør også et inkluderende skole- og arbeidsliv.

- Verdige liv handler om å få være en del av et felleskap. Det aller viktigste vi kan gjøre er å bry oss mer om hverandre, uansett om det er naboen eller studievennen, sier hun.

LES OGSÅ: Slik ble Malin kvitt angsten

Her kan du henvende deg 

Sliter du med ensomhet eller sosial isolasjon? Det finnes mange hjelpetelefoner, nettsteder og møtesteder hvor du kan henvende deg: 

 • Røde Kors sin besøkstjeneste har som mål å motvirke ensomhet og isolasjon. De organiserer besøk til mennesker som føler seg ensomme. På rodekors.no kan velge om du vil få besøksvenn eller bli besøksvenn.
 • Enestående familier er et aktivitetstilbud hvor voksne som føler seg litt alene i foreldrerollen kan møtes. Tilbudet finnes i hele landet.
 • Den norske turistforening arrangerer mange turer for single i hele Norge.
 • Venneklubben er en samling for mennesker over 30 år som ønsker å utvide nettverket sitt. Klubben finnes foreløpig i Stavanger, Bergen, Haugesund, Kristiansand, Drammen, Fredrikstad, Lillehammer, Trondheim og Stord.
 • Home-Start familiekontakten (HSF) er et familiestøtteprogram hvor frivillige besøker småbarnsfamilier som mangler familie eller andre støttespillere.
 • Frivillighetssentralen tilbyr lokale møteplasser for enkeltmennesker og lag/foreninger over hele landet.
 • Fastlegen.
 • Privatpraktiserende psykolog. 
 • Mental Helse Hjelpetelefonen er en gratis og døgnåpen telefontjeneste som du kan ringe på 116 123. Foretrekker du å skrive i stedet for å ringe, kan du benytte Hjelpetelefonens nettjeneste sidetmedord.no. 
 • Kirkens SOS. Døgnåpen tjeneste.
   

LES OGSÅ: - Mange sliter med å akseptere at de en dag skal dø

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer