Mange er syke for tiden - det være seg influensa, forkjølelse eller korona - og en vanlig følge av det, er en skikkelig tett nese. Det er utrolig irriterende, og for mange ødelegger det nattesøvnen.
Mange nordmenn tyr til nesesprayen som et hjelpemiddel:
Ifølge Apotek 1 selges det rundt 2 millioner nesespray i norske apotek i løpet av et år, og aller mest selges det i forkjølelsessesongen i vinterhalvåret. Men de ser at det selges nesespray hele året.
KK har tidligere skrevet at mange blir avhengig av nesesprayen. Selv om nesespray er et effektivt hjelpemiddel, kan det hende du ønsker andre metoder for å lindre den tette nesa.

Mary-Lou var avhengig av nesespray i 10 år. Slik sluttet hun
Derfor får du tett nese - spesielt om natta
Først og fremst - hvorfor blir nesa så innmari tett?
Vi hører med Lill Karin Bondø, som er øre-nese-hals-lege ved Aleris Frogner i Oslo.
Hun forteller at tett nese som regel har en strukturell/anatomisk årsak, en funksjonell årsak - eller en kombinasjon.
- Ellers kan det selvfølgelig dreie seg om sykdom som forkjølelse, allergi eller polypper, legger hun til.

De strukturelle utfordringene dreier seg ofte om at man har en skjevhet i neseskilleveggen. Da merker man som regel at man ofte er tett på den ene siden.
- Man kan være født sånn, eller skilleveggen kan vokse skjevt mens man vokser. Oftest er årsaken at man har skadet nesen en eller annen gang for eksempel i barndommen, i idrett eller i slåsskamp.
I tillegg til neseanatomien, er det veldig vanlig at nesen blir tett fordi slimhinnene i ytterveggen inne i nesen hovner opp, forklarer legen.
- Her har vi noen strukturer som heter nesemuslinger eller conchae. Disse er fyldige strukturer med svært rik blodtilførsel. De er ganske direkte koblet til det automatiske (autonome) nervesystemet.
Kanskje merker du at den tette nesa plager deg mest når du skal sove? Bondø forklarer årsaken:
- Når man er våken og i farta, eller stresset, og det sympatiske nervesystemet (mer kjent under fight-flight-modus), er nesen ofte åpen og gir oss masse luft. Når man er avslappet, hovner slimhinnene mer opp og man er mer tett i nesen. Det er årsaken til at mange er mest plaget med tett nese nettopp når de skal sove.
Dette er upraktisk, og det gir økt risiko for snorking og dårlig nattesøvn, i tillegg til munntørrhet og sår hals. Kanskje du også merker at tettheten skifter fra det ene neseboret til det andre?
- Vi har noen trykksensorer i brystkassa, som videresender signaler til nervesystemet slik at nesen er åpen på motsatt side. I tillegg er det en syklus som gjør at nesetettheten skifter side hver tredje til fjerde time, forklarer Bondø, og fortsetter:
- Man kan nesten si at nesen lever sitt eget liv. De fleste merker ikke noe særlig til det. Andre merker det veldig godt, og er plaget.

Dette er den beste medisinen mot hoste
Så lenge kan du bruke nesespray
Det er altså ikke så rart at du søker effektiv lindring! Nesesprayen er en god hjelper, men det er viktig å huske at den skal brukes med visse forbehold:
- Slimhinneavsvellende nesespray kan brukes i korte perioder ved tett nese. Man bør ha forsøkt behandling med saltvann før man begynner med nesespray, forteller farmasøyt i Apotek 1, Maren Hoff, til KK.

Nesespray kan brukes inntil 3 ganger om dagen i perioder med tett nese, men skal ikke brukes mer enn 7 til 10 dager i strekk for voksne, og maks 5 dager i strekk for barn.
- Man bør deretter ha en pause på minimum to uker før man eventuelt bruker nesespray igjen.
Slik lindrer du nesa uten nesespray
Dersom du ikke ønsker å bruke nesespray, er det flere triks du kan prøve.
Hoff forteller at du kan forsøke saltvann, enten i form av spray eller neseskylling. Dette vil også åpne nesen om man er tett.
- Et annet tips er å ligge med hodeenden på sengen litt hevet dersom man opplever å bli tett når man skal sove, råder hun.
Øre-nese-hals-lege Bondø kommer med følgende tips:
- Det kan hjelpe å legge seg på siden, eller snu seg over på andre siden, for å «bryte» nesesyklusen.
- Det kan også være lurt å ikke ha for varm luft på soverommet.
- Litt høyt hodeleie kan hjelpe.
- Skyll nesen med saltvann - det kan ha effekt, særlig når du er forkjølet eller har en luftveisallergi, fordi du får skylt vekk slim og eventuelt allergener.
- Det er viktig å ikke pusse nesen for hardt.
Bondø avslutter med å minne om å være litt forsiktig med nesesprayen:
- Nesespray blir man jo avhengig av på grunn av tilvenning, så hvis man bruker det for lenge, blir man enda tettere, og mange har merket at det da er vanskelig å slutte.
- Det finnes nesesprayer på resept som kan hjelpe mange, og som man ikke blir avhengig av på samme måte som vanlige nesespray.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Skal man blåse ut eller trekke inn når man er tett i nesa?
