Vinterdepresjon:

Det finnes flere overraskende former for vinterdepresjon

Slik kan du forutse og motvirke vinterdepresjon.

ULIKE SYMPTOMER: Rundt 90 prosent av den voksne befolkningen opplever forskjell i humør, søvn og våkenhet om vinteren sammenlignet med sommeren. De aller fleste tilfeller av vinterdepresjon ledsages av tretthet, matsug, vektøkning og økt søvn, men ikke alle. FOTO: NTB
ULIKE SYMPTOMER: Rundt 90 prosent av den voksne befolkningen opplever forskjell i humør, søvn og våkenhet om vinteren sammenlignet med sommeren. De aller fleste tilfeller av vinterdepresjon ledsages av tretthet, matsug, vektøkning og økt søvn, men ikke alle. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vinteren nærmer seg med stormskritt og mange av oss har blitt innhentet av mørkere ettermiddager, mindre sol og kaldere vær. Vinterjakken, skjerfet og lua er hentet frem og det er tid for å pakke seg inn, nyte varm drikke og kose seg innendørs.

Selv om det er noen som elsker den mørke årstiden, og som nyter å være hjemme og tilbringe tid inne med god samvittighet, gjerne med en kopp kakao og fyr i peisen, er det andre som opplever de kalde og mørke dagene som vanskelige.

Det er dessverre langt fra alle som opplever vinteren som en positiv årstid og som gleder seg over endringene i temperatur, klesvalg og lysforhold.

Energinivået kan dale etter hvert som høsten og vinteren nærmer seg, og det er heller ikke uvanlig å føle seg nedstemt, trist, oppleve økt matlyst og slite med vonde tanker i løpet av de mørke månedene.

De aller fleste tilfeller av vinterdepresjon ledsages av tretthet, matsug, vektøkning og økt søvn, men ikke alle. De færreste er klar over at det finnes former av vinterdepresjon som faktisk gir søvnvansker og redusert appetitt. Det er også noen som får lignende symptomer om vinteren uten å føle seg nedstemt og deprimert, så problemene kan oppstå i overraskende varianter.

Men hvor vanlig er det egentlig å slite om vinteren?

SLITER I MØRKET: - Livskvaliteten reduseres i takt med at det blir mørkere for en stor del av befolkningen, sier eksperten.
SLITER I MØRKET: - Livskvaliteten reduseres i takt med at det blir mørkere for en stor del av befolkningen, sier eksperten. Vis mer

Dette viser forskning

For å estimere hvor mange som sliter med vinterdepresjon ble det gjennomført en sveitsisk studie med rundt 1000 voksne deltakere mellom 29 og 89 år. De ble bedt om å vurdere alvorlighetsgraden av vinternedstemtheten sin i både psykologiske og kroppslige symptomer, fra «fraværende» til mild, moderat og alvorlig.

Rundt 11 prosent av deltakerne opplevde vinterdepresjon, skriver Psychology today. Disse deltakerne hadde store svingninger i humøret mellom vinter og sommer, der velvære nærmet seg lavpunktet i begynnelsen av vinteren, for så å bli bedre i begynnelsen av våren.

Studien viser også at den større gruppen uten sesongdepresjon viste nesten det samme mønsteret, men svingene mellom vinter og sommer var langt mindre fremtredende. Det viser at mildere svingninger mellom årstidene er helt normalt, og at det ikke trenger bety at du har en vinterdepresjon.

Studien viser også at de sesongbaserte symptomene kommer i flere overraskende varianter:

1. Vintersymptomer uten depresjon

En gruppe av deltakerne opplevde typiske symptomer som lavere energi, behov for mer søvn, større appetitt og at de spiste mer, men uten å føle seg deprimert.

2. Vinterdepresjon med søvnløshet og lav appetitt

Det finnes også personer som har vinterdepresjon, uten tilhørende søvn- og appetittsymptomer. De var deprimert om vinteren, men opplevde derimot søvnløshet og lavere appetitt.

Disse variasjonene i sesongbaserte symptomer gjør at vi kan se på syklusen med søvn og appetitt fraskilt fra selve depresjonen, selv om den følger samme timing og kommer til samme tidspunkt på året.

RAMMER MANGE: 5-10 prosent av befolkningen lider av vinterdepresjon, ifølge Rådet for psykisk helse. Det kan være 400 000 mennesker i Norge med dette, og samtidig det dobbelte med lettere symptomer. FOTO: NTB
RAMMER MANGE: 5-10 prosent av befolkningen lider av vinterdepresjon, ifølge Rådet for psykisk helse. Det kan være 400 000 mennesker i Norge med dette, og samtidig det dobbelte med lettere symptomer. FOTO: NTB Vis mer

Mange gruer seg til vinteren

5-10 prosent av befolkningen lider av vinterdepresjon, ifølge Rådet for psykisk helse. Det kan være 400 000 mennesker i Norge med dette, og samtidig det dobbelte med lettere symptomer.

- Dette er et veldig aktuelt tema, og jeg har blitt kontaktet av mer enn ti personer bare den siste uken som sier at de gruer seg veldig til mørket og vinteren.

Det sier Tove Gundersen, som er generalsekretær for Rådet for psykisk helse til KK.

Det å forutse og motvirke tegn på depresjon er en del av kunnskapen folk trenger. Det å kjenne igjen symptomer og be om hjelp kan være livreddende.

- Livskvaliteten reduseres i takt med at det blir mørkere for en stor del av befolkningen. Mange sliter litt i mørketiden, men trenger ikke å være behandlingstrengende av den grunn. Lys regulerer døgnrytmen vår, forklarer Gundersen.

Symptomer på vinterdepresjon

Rundt 90 prosent av den voksne befolkningen rapporterer om forskjell i humør, søvn og våkenhet om vinteren hvis de sammenligner med sommeren, ifølge Rådet for psykisk helse.

For å få diagnosen «vinterdepresjon» må plagene være så store at hele livsførselen endres. Plagene blir så dominerende at livet blir uutholdelig og meningsløst.

- Mangel på energi, overskudd, økt matlyst med vektøkning, sug etter søtsaker og nedsatt sosial aktivitet er typiske trekk, forklarer Gundersen.

Omfanget er stort og alle som har alvorlige symptomer bør oppsøke helsepersonell med kompetanse på psykiske lidelser før behandlingen starter.

- Det er for det første viktig å ikke gi opp håpet. Det er noen ganger mulig å forutse og stoppe tilbakefall av depresjon, forklarer hun.

ALVORLIG: For å få diagnosen "vinterdepresjon" må plagene være så store at hele livsførselen endres. Plagene blir så dominerende at livet blir uutholdelig og meningsløst. FOTO: NTB
ALVORLIG: For å få diagnosen "vinterdepresjon" må plagene være så store at hele livsførselen endres. Plagene blir så dominerende at livet blir uutholdelig og meningsløst. FOTO: NTB Vis mer

Aktivitet er viktig om vinteren

- Høsten og vinteren er kald og mørk. Å sørge for å opprettholde et godt nok aktivitetsnivå kan være viktig for å forebygge vinterdepresjon. Det betyr at man har en rutine for å gå tur, trene eller holde seg engasjert i noe. Hva med å forsøke noe nytt, et språkkurs eller bli besøksvenn hos Røde Kors?

Det sier psykolog og forfatter Jørgen Flor til KK.

Mange opplever at en lysterapilampe kan hjelpe, og du kan forsøke å ha en på skrivepulten din på jobb eller ved frokostbordet hjemme. Det er også viktig å sørge for tilstrekkelig med søvn.

- Med enhver depresjon kommer tunge kvernetanker og grubling. Hvis du legger merke til at tankemønsteret ditt er blitt mer fastlåst og negativt enn tidligere, ikke vent for lenge med å søke hjelp. Jo tidligere du får hjelp, jo lettere er det å hjelpe deg, forklarer Flor.

Vinteren er tiden for å være mye hjemme med en god bok og fyr i peisen. Det skal vi nyte, men ikke glem at relasjoner til andre mennesker er den viktigste medisinen vi har.

- Vi mennesker har heldigvis laget mange påfunn for å kunne samles og feire sammen, også i den mørke tiden. Snart er det Halloween, og da er det ikke lenge til jul og sola snur. Bruk disse anledningene godt, råder han.

Råd mot vinterdepresjon

Gundersen kommer med følgende råd for å motvirke og behandle vinterdepresjon:

1. Kurs i depresjonsmestring anbefales. Det finnes i alle fylker og i de fleste kommuner i Norge.

2. Legg en plan med fastlege eller annet helsepersonell hvis du har depresjoner som kommer og går.

3. Fysisk aktivitet reduserer risikoen for å utvikle depresjon.

4. Det å holde på rutiner med søvn og mat er forebyggende.

5. Å være ute i sol og dagslys er viktig. Her ligger noe av utfordringen da det kun finnes lys i korte perioder om vinteren, og for noen er det helt borte.

6. Samtaleterapi og sosial støtte er effektfullt for de fleste.

7. Noen ganger kan medisiner, som et tillegg, være effektivt.

8. Lysbehandling er førstevalget ved vinterdepresjon, og virker raskt for mange.

- Tre av fire som får depresjon får angstproblemer i tillegg. Noen depresjoner kan bli langvarige med perioder med forverring. Det er viktig å søke hjelp, påpeker hun.

Gundersen forklarer at de aller fleste depresjoner går over av seg seg etter fire til seks måneder. Behandling vil forkorte tiden og gjøre symptomer som trøtthet, kraftløshet, konsentrasjon og dårlig selvtillit mindre dominerende.

- Å være aktiv sammen med andre mennesker styrker selvfølelsen. Sammen med fysisk aktivitet er det viktig for å forebygge depresjoner, og for noen er det en del av selve behandlingen, sier hun.

For noen kan lysterapi være til stor hjelp, fordi det nettopp er fraværet av sol og lys som gjør at depresjonen oppstår.

Søk hjelp

Hvis depresjonen vedvarer og er alvorlig, kan du ta kontakt med:

  • Mental Helses hjelpetelefon, gratis døgnåpne telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og de har taushetsplikt. Ring 116 123.
  • Fastlegen.
  • Privatpraktiserende psykolog.
  • Er faren akutt, ring 113.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer