Helse

Det finnes flere tilfeller hvor de ansatte har plikt til å viderefortelle det du sier

- Kan ha rett til å gå til politiet selv om pasienten ikke ønsker det, sier ekspert.

KAN MELDE FRA: Dersom en pasient forteller at hun jevnlig utsettes for grov fysisk mishandling av mannen sin, kan legen ha rett til å gå til politiet selv om pasienten ikke ønsker det. Foto: Shutterstock / Africa Studio
KAN MELDE FRA: Dersom en pasient forteller at hun jevnlig utsettes for grov fysisk mishandling av mannen sin, kan legen ha rett til å gå til politiet selv om pasienten ikke ønsker det. Foto: Shutterstock / Africa Studio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle ansatte i helse- og omsorgsyrker i Norge er pålagt en omfattende taushetsplikt, som skal verne om pasientens personvern og sikre tillit. Men taushetsplikten gjelder ikke alltid, og det finnes flere tilfeller hvor de ansatte har plikt til å viderefortelle det du sier.

- I flere tilfeller har helsepersonell rett til å bringe opplysningene videre, og i noen tilfeller har de også plikt til dette. Hvis helsemedarbeideren for eksempel får vite om alvorlig dyremishandling, kan det bringes videre, sier Sissel Bergh-Jacobsen, som er advokat i Advokatfirmaet DA NorJus.

LES OGSÅ: Steinar Schipper (38) var rusavhengig: - Jeg møtte opp som full nisse på julaften

Hvis for eksempel pasienten er synlig beruset og sier at han har tenkt å kjøre bil i trafikken, gjelder ingen taushetsplikt.  

Det kanskje viktigste unntaket gjelder hvis «tungtveiende private eller offentlige interesser» tilsier at taushetsplikten ikke skal gjelde. 

- Dette gjelder særlig når det er fare for liv og helse. Helsemedarbeideren må vurdere den konkrete faren opp mot hensynene bak taushetsplikten. Hvis for eksempel pasienten er synlig beruset og sier at han har tenkt å kjøre bil i trafikken, gjelder ingen taushetsplikt. Hvis en kvinnelig pasient forteller at hun jevnlig utsettes for grov fysisk mishandling av mannen sin, kan helsemedarbeideren ha rett til å gå til politiet selv om pasienten ikke ønsker det, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer