Alkohol

- Det finnes mange grunner til å drikke litt alkohol, men helsen bør ikke være en av disse

Dette mener ekspertene om å drikke et glass vin hver dag.

DRIKKE VIN HVER DAG: Ekspert avkrefter myten: - Du bør ikke drikke et glass vin om dagen for helsens skyld.  Foto: Shutterstock / nd3000
DRIKKE VIN HVER DAG: Ekspert avkrefter myten: - Du bør ikke drikke et glass vin om dagen for helsens skyld. Foto: Shutterstock / nd3000 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert hørt det før: Et glass vin hver dag er bra for deg! På både folkemunne og i media florerer det med vinmyter. Stadig kommer det ny forskning som viser at å ta seg et glass vin hver dag kan ha en rekke helseeffekter; det skal være bra for hjertet, for synet og at det skal kunne styrke skjelettet. For ikke å glemme at druene skal kunne sette fart på sexlivet ditt!

En undersøkelse gjennomført av Brigham and Women's hospital ved Harvard School of medical health i 2010 viste også at kvinner som drikker 15 til 30 milliliter alkohol om dagen har 30 prosent lavere risiko for å bli overvektige enn de som ikke drikker alkohol i det hele tatt.

Andre studier hevder også at overvektige mennesker minsker risikoen for å utvikle diabetes dersom de er moderate drankere. Listen over helseeffektene et glass vin om dagen kan gi er med andre ord lang skal vi tro forskjerne, men er det faktisk slik at det anbefales å ta et glass vin om dagen? For helsens skyld? Vi har tatt en prat med ekspertene for å høre hva de mener om dette. 

LES OGSÅ: Hvor mye alkohol kan du egentlig drikke?

- Hvis du er opptatt av helsen din, ville jeg heller gjort andre ting

Kari Randen, som er daglig leder i AV-OG-TIL forteller til KK.no at det ikke finnes noen sikker nedre grense når det kommer til alkohol, men at alkoholbruk i seg selv øker risikoen for flere ulike sykdommer, som blant annet ulike former for kreft. Derfor anbefaler hun ikke å drikke et glass vin om dagen, hvis det gjøres for helsensskyld.

- Hvis du er opptatt av helsen din, ville jeg heller gjort andre ting for å bedre den enn å drikke alkohol. 

Ifølge Randen refereres det ofte til at litt alkohol er sunt i media og blant folk, selv om dette er et tema ekspertene er langt fra enige om. 

- Det er rett og slett litt vanskelig å forske på dette med vin og helse. En studie fra Trøndelag har konkludert med at et svært moderat alkoholforbruk vil kunne være beskyttende mot hjerte- og karsykdommer for enkelte grupper, men da er det altså mindre alkohol enn ett glass vin per dag det er snakk om, forteller Randen og fortsetter:

- Det er nok dessverre ikke å anbefale å drikke vin hver eneste dag. Det er klart man skal kunne kose seg, og det finnes mange grunner for at man vil drikke alkohol, men helsen bør ikke være en av disse.

Hun forklarer at dersom du blir vant til å ta et glass vin til middagen eller for å roe deg ned om kvelden, kan det også bli lettere for at du utvikler et uheldig drikkemønster eller i verstefall en avhengighet.

LES OGSÅ: Norske kvinner drikker mer enn før

- Det er ingen dramatikk i å ta et glass vin hver dag

Randen får støtte fra Ole Trygve Stigen, som er avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, som forteller til KK.no at Helsedirektoratet ikke anbefaler å ta et glass vin til hver dag, dersom man gjør det fordi man tror det er sunt for kroppen.

Likevel fraråder de ikke fra å drikke et glass vin om dagen heller - men problemet er at det ofte ikke er snakk om kun et glass vin.

- Det er mye forskning som peker i forskjellig retning. Det finnes en god del studier som peker i positiv retning for helsens skyld, som for eksempel hjertet, mens det er andre som peker på at det tvert i mot er negativt for hjertet. Også er det jo en del studier som viser at det er en del andre negative med å drikke alkohol hver dag, sier Stigen og legger til:

- Så alt i alt sier vi at man ikke burde ty til alkohol for helsens skyld.

Så dere anbefaler ikke å ta et glas vin hver dag fordi det er sunt for oss?

- Nei. Det er det som er den tydligste anbefalingen fra vår side; at det enda ikke er noe gode heleargumenter for å ta et glass vi hver dag, sier han. 

LES OGSÅ: Så mye legger du på deg av den ekstra alkoholen du drikker nå

Men kan man si at det er skadelig å ta et glass vin hver dag da?

- Nei, det er jo ingen dramatikk i å ta et glass vin til middagen hver dag, men problemet er at det i mange tilfeller dreier seg om mer enn kun et glass vin, sier Stigen og utdyper:

- Det er lett å miste litt oversikten når man først starter, og da kan det fort bli vesentlig mer enn man hadde tenkt i utgangspunktet. Og jo mer man drikker, desto høyere er risikoen for å utvikle et mer dramatsik forhold til alkohol.

Stigen forteller at Helsedirektoratet - i motsetning til en del andre land, som har egne anbefalinger for mengder alkohol i uken - har valgt å ikke sette en «så mye kan du drikke i uken»-grense for den norske befolkningen fordi de kun har et klart budskap når det kommer til alkohol og helse:

- Noen land har egene anbefalinger. Danmark har vel 14 enheter for kvinner og 21 for menn, og det er veldig høyt i norsk sammenheng. Så vi har valgt å ikke ha en slik anbegaling på det, men heller å si: Ikke drikk alkohol for helsens skyld. Også er vi optatt av at gravide ikke bør drikke alkohol, sier Stigen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer