Kvinnehelse:

- Det føltes som at skjeden sto i brann

Først etter 30 år med intense smerter fant legene endelig ut hva som feilte Marianne (44).

KVINNEHELSE: - Det er enormt mange kvinner som går rundt med smerter slik som jeg har gjort, men som opplever at helsevesenet avfeier det, sier Marianne. Foto: privat.
KVINNEHELSE: - Det er enormt mange kvinner som går rundt med smerter slik som jeg har gjort, men som opplever at helsevesenet avfeier det, sier Marianne. Foto: privat. Vis mer
Publisert

«Du har nok bare eggløsning».

«Gå hjem og slapp av litt, så går det nok bedre»

«Ikke tenk så mye, det er bare slik det er å være kvinne».

Dette er bare noen av kommentarene Marianne Lindbäck Johnsen (44) har fått av helsepersonell, fordi hun i flere år prøvde å få hjelp mot intense smerter i magen.

- Jeg har fått veldig mange sårende kommentarer, og i mange år følte jeg at det var jeg som overdrev, sier hun til KK.

I over 30 år måtte hun vente, gråte og bite tennene sammen, før hun fikk diagnosen som endret alt.

- Ble aldri tatt på alvor

Dessverre er ikke historien til Marianne unik. Veldig mange kvinner opplever slike smerter, og mange føler at kvinnehelse ikke blir tatt på alvor.

44-åringen fra Oslo fikk smerter i magen allerede i sjette klasse på barneskolen, og hun kastet opp hver gang hun fikk mensen. Legen ga henne p-piller for å dempe det hun mente bare var menstruasjonssmerter.

- P-pillene hjalp litt, men jeg hadde likevel smerter og mange bivirkninger av hormonene. Jeg sluttet på p-piller i 2005, og siden da har smertene vært intense, forteller Marianne.

Hun har vært hos mange leger og gynekologer i løpet av årene, uten å få svar på hva som feiler henne.

STERKE SMERTER: Før operasjonen kunne hun ikke løpe, trene, ha sex eller sitte på gulvet. Det har også vært vanskelig å utføre jobben som rehabiliteringsterapeut for hunder. Foto: privat.
STERKE SMERTER: Før operasjonen kunne hun ikke løpe, trene, ha sex eller sitte på gulvet. Det har også vært vanskelig å utføre jobben som rehabiliteringsterapeut for hunder. Foto: privat. Vis mer

Fikk diagnosen på bursdagen sin

Magesmertene til Marianne har gradvis blitt verre, og tidligere i år ble hun endelig sendt til MR-undersøkelse for å finne ut hva som feiler henne.

12. mai 2023, på hennes egen 44-årsdag, fikk hun e-posten som skulle endre alt.

«Du har Adenomyose», skrev legen.

«Hva betyr det?», tenkte hun.

Marianne hadde aldri hørt om sykdommen. Hun bestemte seg med én gang for å lese og lære så mye hun kunne om den. Adenomyose er en tilstand hvor livmorslimhinnen (endometriet), som normalt kler livmorhulen, vokser inn i livmorens muskelvegg.

- Jeg bestemte meg for at dette ikke skulle ties ihjel, og jeg vil fortelle om det så ofte jeg kan og til så mange jeg kan. Jeg håper det kan hjelpe andre som sliter med det samme, og at de slipper å vente like lenge på en diagnose, sier Marianne.

Opererte bort livmoren

Etter at Marianne fikk diagnosen og leste alt hun kunne finne om sykdommen, tok hun valget om å operere bort livmoren. For henne var det ikke et vanskelig valg, og det føles som begynnelsen på et nytt liv.

Livmoren og egglederne ble operert ut 10. juli 2023. Vanligvis er det over et halvt års ventetid på en slik operasjon, men Marianne gikk til privat gynekolog og jobbet hardt for å få operasjonen så fort som mulig.

- Det er enormt mange kvinner som går rundt med smerter slik som jeg har gjort, men som opplever at helsevesenet avfeier det. Det første kirurgen sa til meg etter at de fjernet livmoren var «du har hatt veldig vondt, veldig lenge».

Før operasjonen kunne hun ikke løpe, trene, ha sex eller sitte på gulvet. Det har også vært vanskelig å utføre jobben som rehabiliteringsterapeut for hunder. Bare det å kjøre bil og kjenne den lille vibrasjonen har vært smertefullt det siste halvåret.

- Det har føltes som om skjeden har stått i brann, forteller Marianne åpenhjertig.

Takket være operasjonen er smerten som Marianne har hatt hele livet, nå endelig borte.

Klar for et nytt liv

Marianne er enda nyoperert og vet ikke helt hvordan den nye tilværelsen blir, men hun gleder seg til å jobbe, trene, leke med barna og få tilbake livskvaliteten som har vært dalende de siste årene.

- For meg er det kun en lettelse av livmoren er borte, og jeg er spent på hvordan det blir fremover. For min del har livmoren gjort den jobben den skal, og jeg har heldigvis fått to barn, forteller hun.

Marianne har en klar oppfordring til kvinner som opplever slike smerter:

- Du må kreve å bli tatt på alvor. Ingen fortjener å gå med smerter i så mange år før de får hjelp. Hvis du ikke blir trodd av legen din, finn en annen lege. Undersøk hvem som har kompetansen du trenger, råder hun.

Vanlige symptomer

Adenomyose er en tilstand hvor livmorslimhinnen (endometriet), som normalt kler livmorhulen, vokser inn i livmorens muskelvegg. For noen kan dette føre til store plager og redusert livskvalitet.

NYTT LIV: Marianne er enda nyoperert og vet ikke helt hvordan den nye tilværelsen blir, men hun gleder seg til å jobbe, trene, leke med barna og få tilbake livskvaliteten som har vært dalene de siste årene. Foto: privat.
NYTT LIV: Marianne er enda nyoperert og vet ikke helt hvordan den nye tilværelsen blir, men hun gleder seg til å jobbe, trene, leke med barna og få tilbake livskvaliteten som har vært dalene de siste årene. Foto: privat. Vis mer

Det sier Ane Undhjem Løvereide, som er kommunikasjonsansvarlig i Endometrioseforeningen.

På nettsiden til endometrioseforeningen ligger det mye informasjon om sykdommen:

Omtrent en tredjedel av kvinner med adenomyose har ingen symptomer. Hos de resterende 70 prosent av kvinnene som har symptomer er sterke menstruasjonsblødninger og smertefull menstruasjon de vanligste symptomene.

Vanlige symptomene på adenomyose er:

  • Menstruasjonssmerter
  • Sterke menstruasjonsblødninger
  • Infertilitet
  • Komplikasjoner i svangerskap og fødsel
  • Irritasjon av urinveiene
  • Samleiesmerter

Adenomyose-plager kan behandles på ulike måter, og de mest utbredte behandlingsprinsippene går i dag ut på å stoppe menstruasjonen, få slimhinnen til å krympe eller forsøke å fjerne adenomyosen kirurgisk.

Sykdommen kan også kureres, men da må man gjennom hysterektomi, altså fjerning av hele livmoren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer