Trening og hud:

- Det foreligger dessverre lite dokumentert forskning på hva trening alene gjør med huden vår

Man kan få inntrykk av at trening er en vidunderkur mot alt, men påvirker den huden vår?

TRENING OG HUD: Man kan få inntrykk av at trening er en vidunderkur mot alt, men påvirker den egentlig huden vår? FOTO: NTB Scanpix
TRENING OG HUD: Man kan få inntrykk av at trening er en vidunderkur mot alt, men påvirker den egentlig huden vår? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan virke som om trening skal gjøre susen for det meste, men hvordan er det med huden vår, blir den påvirket? Vi har spurt ekspertene.

- Det foreligger dessverre lite dokumentert forskning på hva trening alene gjør med huden vår, sier Linnea Randisdatter Torsnes.

Hun er lege i spesialisering på hudavdelingen ved Oslo Universitetssykehus og jobber som lege ved Beths Media spa.

Kan hjelpe sår å gro raskere

Randisdatter Torsne forklarer videre at det man derimot har sett er at trening i kombinasjon med sunt kosthold og vektnedgang kan hjelpe visse grupper.

EKSPERTEN: Linnea Randisdatter Torsnes er lege ved Oslo Universitetssykehus og Beths Media Spa. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Linnea Randisdatter Torsnes er lege ved Oslo Universitetssykehus og Beths Media Spa. FOTO: Privat Vis mer

Blant disse trekker hun frem pasienter med hudlidelser slik som psoriasis og hidradenits suppurativa. Sistnevnte er en kronisk hudsykdom som kjennetegnes ved ømme byller i armhulene og/eller nedentil, samt i lyskeområdet.

Timene på treningssenteret kan ifølge legen også ha en positiv effekt på sårtilheling.

- Man har sett at leggsår gror raskere med fysisk aktivitet. Dette skyldes blant annet den økte sirkulasjonen og oksygeneringen som er tilstede under aktiviteten, sier hun.

LES OGSÅ: Har du prediabetes?

- Kan ha sekundære effekter mot akne

Men hva med fet hud og akne? Også her kan legen opplyse om at det foreligger lite overbevisende materialet.

- Det er lite dokumentasjon på hvilke primære effekter fysisk aktivitet har på huden og spesifikke hudtilstander slik som akne og rosacea, forklarer hun.

Videre forteller hun at trening i visse tilfeller kan få sekundære fordeler. Hun forklarer at det har seg slik at overvekt, kronisk inflammasjon og hormonelle ubalanser kan trigge akne. Dette er ting som på sin side kan bedres ved trening i kombinasjon med normalisering av vekt ved livsstilsendringer.

- Fysisk aktivitet og en sunn livsstil har altså mange positive sekundære effekter. Det vil nok komme mer fokus og studier på dette i tiden som kommer, mener hun.

EN INDIREKTE HJELPER: Trening kan ifølge vår ekspert ha positive sideeffekter. FOTO: NTB Scanpix
EN INDIREKTE HJELPER: Trening kan ifølge vår ekspert ha positive sideeffekter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Kan forverre disse hudtilstandene

Men trening kan også ha en bakside for noen pasientgrupper. Legen påpeker nemlig at varme og økt svetting kan gjøre at personer med eksem klør mer og dermed får en forverring av utbruddet.

Også pasienter med akne kan oppleve en forverring, men da på sikt forklarer legen. Hun trekker frem at sminke og svette kan gjøre at porene tilstoppes som igjen kan føre til en forverret hudsituasjon.

- Pasienter med akne bør derfor vaske seg i ansiktet før hard fysisk trening for å unngå at sminke og svette tilstopper porene, tilråder hun.

LES OGSÅ: Disse mageøvelsene er de mest effektive

- Ser ikke forskjell

Men om det ikke foreligger noe forskning på temaet, hva ser så hudpleierne i praksis? Eier og daglig leder av Chill Spa, Hanne Arnesveen, kan fortelle at hun rett og slett ikke ser noen særlig forskjell på huden i ansiktet på kundene som trener og de som ikke gjør det

- Det eneste jeg kan se er at ved mye svetting, kan man få litt små utbrudd i panne og tinning, sier hun.

PLAGES DU AV EKSEM? Ifølge legen kan kløingen forverres ved svetting. FOTO: NTB Scanpix
PLAGES DU AV EKSEM? Ifølge legen kan kløingen forverres ved svetting. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Videre forteller hun at dette er mest vanlig ved oppstart eller eventuelt etter en pause. Med andre ord gjelder stort sett ikke dette de som trener jevnlig.

- Trening blir litt på samme måte som når man kommer til varmere strøk og svetter mye i ansiktet. Da kan mange oppleve at det kommer et lite utbrudd eller to de første dagene i ferien, forklarer hun.

LES OGSÅ: Derfor bør du ta med deg ansiktsrens på trening

Burde man fjerne sminke under trening?

Hjelper det å fjerne sminken før man trener dersom man sliter med fet hud og akne? Ifølge Arnesveen kommer dette an på hvilken type sminke du bruker. Er det snakk om mineralbasert sminke, vil disse produktene la huden puste under treningsøkten.

- Denne typen sminke er ikke noe problem å trene med. Noen av disse typene kan man i utgangspunktet også ha på når man sover, sier hun.

Likevel vil hun anbefale deg å rense huden både morgen og kveld, og gjerne to runder på kvelden. Årsaken til dette er ikke bare at det samler seg mye smuss i ansiktet vårt i løpet av dagen, men også fordi huden kvitter seg med døde hudceller og skiller ut talg.

- Det viktigste er at man har en sminke som jobber med huden, og ikke mot. Da er det bare å la sminken ligge under trening. Men husk å rense godt i dusjen etter økten!

EKSPERTEN: Daglig leder av Chill Spa Hanne Arnesveen. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Daglig leder av Chill Spa Hanne Arnesveen. FOTO: Privat Vis mer

- Trening er gunstig!

Videre forteller hudpleieren at hennes erfaring er at økt blodsirkulasjon alltid er gunstig- både når det gjelder kropp og huden generelt.

Hun trekker blant annet frem at dette kan bidra til at huden får en sunnere farge.

- Dårlig blodsirkulasjon er jo blant annet grunnen til at de som røyker kan få en gusten hud, og ikke den gylne og sunne fargen vi helst vil ha, påpeker hun.

Videre forteller Arnesveen at hun selv driver med Bikram yoga, der de kjører 40 grader og 40 prosent luftfuktighet. Dette er en aktivitet hun opplever at gjør huden hennes mye friskere.

- Dette skyldes selvsagt den høye luftfuktigheten og den økte blodsirkulasjonen, sier hun.

​Pssst! Slik sminker du fet hud!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer