«Hei, hyggelig å se deg. Har du det bra?» «Det går bra»
De fleste ville svart et fornøyd ja på et slikt spørsmål fra venner, kolleger eller familiemedlemmer, uavhengig av om det var sannheten eller ikke. Vi ønsker ikke å være til bry eller å gi inntrykk av at vi ikke er vellykkede og lykkelige.
Kanskje du egentlig sliter veldig for tiden, har vonde tanker, mistrives på jobben eller føler på andre utfordringer som du holder for deg selv. Å være åpen om dette sitter langt inne for mange av oss, men sannheten er at det å dele faktisk kan gjøre utfordringene lettere å takle.
Å si «Jeg har det ikke så bra akkurat nå» kan føles veldig befriende.
Det betyr selvfølgelig ikke at du skal dele dine innerste tanker og følelser med alle du kjenner og treffer, men det er lurt å åpne seg for de nærmeste, personer du stoler på og som du vet vil deg vel. Å snakke om det som plager deg kan ofte gjøre det lettere.
Så neste gang en venn eller et familiemedlem spør hvordan du har det, kanskje du skal vurdere å svare ærlig?

Dette kjennetegner lykkelige par!
Livet er ikke en Facebook-profil
- Vi ønsker alle å fremstå som vellykket, suksessfulle og så bra som mulig, for vi vil jo at andre skal like oss. I sosiale medier legger vi ut bilder av fine middager, ferier eller perfekte familieøyeblikk, men vi legger ikke ut bilder av sure barn eller krangling. Jeg pleier å si at livet er ikke en Facebook-profil, det er mye mer nyansert.
Det sier Mats Johannessen, som er psykologspesialist og sexolog til KK.
Vi har alle dager hvor vi er slitne, strever eller har det vanskelig, men det er ikke alle som tør å snakke om det.
- Du trenger ikke legge ut informasjon om det i sosiale medier eller dele alt med alle, men det er lurt å åpne seg for en du stoler på og er trygg på. En person som du vet aksepterer deg for den du er, og som takler de vanskelige sidene dine. Fortell hvordan du egentlig har det. Livet er ikke alltid en dans på roser, noen ganger danses det på torner også, sier Johannessen.

Slik forteller du dine nærmeste at du sliter psykisk

Påvirker den psykiske helsen
- Kan det være negativt for den psykiske helsen å skjule hvordan vi har det?
- Ja, det kan det nok i mange tilfeller. Ofte kan det å være åpen om hvordan du har det ta vekk noe av den verste følelsesintensiteten. Å kommunisere følelsene dine til et annet menneske kan gjøre det lettere å forstå deg selv og hva som er viktig for deg, og det kan gi en opplevelse av å ikke være så alene.
Det sier Ole Jacob Madsen, som er professor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo til KK.
En positiv bieffekt kan også være at det kan styrke båndene til andre hvis du deler noe vanskelig med dem.
- Samtidig er det nok også et problem i dag at man komme i skade for å såre noen ved å dele noe sårt eller privat for eksempel på sosiale medier, uten at man har delt det med de nærmeste først. Da kan de føle seg forbigått, sier Madsen.
Det kan også virke som om åpenhetstrenden de siste årene har fått flere til å spørre kritisk om det noen ganger kan være en måte å gjøre seg interessant for omverden på, dersom det oppleves som lite autentisk eller overdrevent.
- Det kan virke som det nærmest er blitt et «krav» i noen miljøer om å være åpen om sine innerste følelser, sier han.
Du trenger altså ikke dele hva som helst med hvem som helst, men hvis du har det vanskelig kan du velge én person som du betror deg til. Det kan hjelpe!

Roya bruker tre-fire timer daglig på å snakke med ukjente
Føler skam og skyldfølelse
Å fornekte og unngå kan være en forsvarsmekanisme, men noen ganger er dette uheldig fordi vi trenger erkjennelse for å ta tak i noe vi ønsker å endre. Motivasjonen til endring starter med å erkjenne et problem.
- Årsakene til fornektelse er sammensatte. Det er fortsatt mye skam og skyldfølelse knyttet til de sider ved oss selv som vi ikke liker, eller har erfaring med at andre misliker og tar avstand fra. Det å fremstå slik vi gjerne vil bli oppfattet, eller ønsker at andre skal oppfatte oss, styrer en del av handlingene våre.
Det sier Tove Gundersen, som er generalsekretær for Rådet for psykisk helse til KK.
Noen har dessverre svært dårlige erfaringer med å dele tanker, og har opplevd avvisninger og dører som lukkes.
- Ved å unngå og skjule slipper vi oppfølgende spørsmål om noe vi synes er vanskelig å ta fatt på. Det å si at alt er bra er en lett vei å gå, men det er ikke alltid like klokt. Åpenhet om her og nå-situasjonen kan utløse støtte, forståelse og handlinger fra omgivelsene som er positive, sier hun.

5 spørsmål dere må være enige om for at forholdet skal vare
Omsorg fra andre hjelper
Mange mennesker som Rådet for psykisk helse er i kontakt med sier at de har blitt overveldet og overrasket over hvor mye omsorg som fantes i omgivelsene. Åpenheten har smittet og ført til gode responser og uventede tilbakemeldinger.
- Eksempler som «slik har jeg det også, dette er det viktig at du snakker med noen om». Mange tror de er de eneste som tenker og handler som de gjør. Normalisering og kunnskap er ofte et resultatet av åpenhet, sier Gundersen.
Samtidig er fordømmelse og skam det vi frykter mest, og det er ikke så rart når vi vet at vi er vår egen strengeste dommer. Mer «egenraushet» og mer mot er lettere sagt enn gjort, men erkjennelse, mulighet og tillit til noen er en grunnleggende forutsetninger for å bygge god psykisk helse.
Trenger du noen å prate med?
Hvis du sliter med vonde tanker eller trenger noen å snakke med, kan du ta kontakt med:
- Mental Helses hjelpetelefon, gratis døgnåpne telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og de har taushetsplikt. Ring 116 123.
- Fastlegen.
- Privatpraktiserende psykolog.

Vær ærlig i senga
