Ned I Vekt

- Det gjelder å finne noe man trives med

Etter å ha slanket seg siden hun var 20 år og blitt utredet for slankeoperasjon, la Anne-Lise Kristiseter om livsstilen. Nå trener hun styrkeløft fire ganger i uken – og er klar for NM i april.

VM I STYRKELØFT: Det er bare ett år siden Anne-Lise Kristiseter begynte seriøst med styrkeløft. Nå er hun klar for NM. Foto: Astrid Waller
VM I STYRKELØFT: Det er bare ett år siden Anne-Lise Kristiseter begynte seriøst med styrkeløft. Nå er hun klar for NM. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Markløft! Da ser man desidert fælest ut! Du skal lage dobbelthake, blåse ut magen – alt en dame ønsker å gjøre. Jeg har sett en film der jeg trener teknikk, sprengt i trynet med svære bollekinn. Et skikkelig løftetryne, sier Anne-Lise og ler hjertelig. 

På Oslo Performance Center kan du velge og vrake i blytunge vektskiver. «Prowleren», en kjelke som skal skyves bortover en gressmatte, lastet med dagens dose kilo, kneiser med sin påklistrede advarsel «Obs! Kan gi hjertebank, kvalme og svimmelhet».

– Jeg har et hat-elsk-forhold til den tingen. Den er fæl, men effektiv, sier hun om monsteret. 

I ungdommen trente hun fotball og svømming, men da hun begynte å jobbe, dalte den fysiske aktiviteten.

– Jeg har slanket meg siden jeg var 20 år. For hver kilo jeg gikk ned, kom tre på. Jeg ble større og større. De siste ti årene har jeg veid det samme, det var jeg ikke fornøyd med.

LES OGSÅ: Slik gikk Ann-Kristin (32) og Guri (42) ned i vekt

Fra pulverkurer og Zumba til hard styrketrening

NYTT LIV: Da Anne-Lise nådde nesten 100 kilo, var det nok. Hun ville inn i en ny livsstil – og klarte det. Foto: Privat
NYTT LIV: Da Anne-Lise nådde nesten 100 kilo, var det nok. Hun ville inn i en ny livsstil – og klarte det. Foto: Privat Vis mer

Anne-Lise har vært innom Grete Roede-kurs, pulverkurer, prøvd å legge om kosten selv og vært støttemedlem ved treningssentre. På yoga følte hun seg som Bambi på isen, og Zumba fikk hun heller ikke dreisen på. 

– Det gjelder å finne noe man trives med. For fem år siden gikk jeg på skjelvende bein inn på et treningssenter i Ski og ble møtt av et skilt: «Her trener vi for å bli svett – ikke for å bli sett.» Da torde jeg å sette i gang, her trente folk i alle fasonger og aldre, forteller Anne-Lise.

For to år siden ble hun utredet for slankeoperasjon. Vekten viste 99,3 kilo, BMI var på 39,6. Anne-Lise hadde utviklet diabetes type 2 og ville endre livsstilen. Søsteren har gjennomført slankeoperasjon, og det er ingen «easy fi»x, men beintøft. På Aker sykehus fikk Anne-Lise tilbud om et livsstilsendringskurs for overvektige på Idrettens helsesenter i 2014. Her fikk hun opplæring i kosthold og trening i et år.

– Et bra opplegg, med lege, trener, ernæringsfysiolog og psykolog. Vi snakket om alt som foregår i hodet, hvorfor spiser du den sjokoladen når du vet du ikke skal? Vi lærte å skape nye, gode vaner og fikk et fint fellesskap.

Anne-Lise valgte et eget trenings-opplegg etter kurset i stedet for oppfølgingen ved senteret. I romjulen 2015 ga Anne Lise seg selv en durabelig bursdagsgave. Oslo Performance Center søkte etter åtte jenter for styrketrening i gruppe. Hun slo til og håpet at det ikke gjaldt for slanke, supertrente jenter. Anne-Lise var en verdig kandidat, og i januar 2016 var hun i gang. (Psst: Så mye kan du øke forbrenningen med styrketrening!

– Vi ble så godt mottatt! En herlig jentegjeng – den yngste var 25, den eldste i midten av 50-årene. Vi møttes på trening to ganger i uken, i åtte uker, under ledelse av personlig trener Håvard Sundt og en trener til. Jentene fikk innføring i styrkeløft, der teknikken er avgjørende. Øvelsene er blant annet markløft, knebøy, prowler og å flippe et digert traktordekk. 

– Når du pisker med et 20 meter langt båttau, skal jeg love at du får trent både styrke og kondisjon! Da slipper du å løpe på mølla, det får jeg vondt i beina av, sier hun.

TRENING SOM FRISTED: – Mange tilfeldigheter førte til at jeg havnet her. Treningen er mitt fristed. Håvard kommer ikke med tomt skryt, det betyr så mye, sier Anne-Lise.  Foto: Astrid Waller
TRENING SOM FRISTED: – Mange tilfeldigheter førte til at jeg havnet her. Treningen er mitt fristed. Håvard kommer ikke med tomt skryt, det betyr så mye, sier Anne-Lise. Foto: Astrid Waller Vis mer

LES OGSÅ: Dette skjer med musklene dine når du trener

Strenge krav før kvalifisering

Anne-Lise ble hekta, dette fikk hun til. Noe så enkelt, men vanskelig, som å løfte jern. Hun er som bygget for sporten, med en høyde på 158 cm og medfødt styrke.

– Det ga meg en enorm mestringsfølelse og var virkelig gøy! Jeg fikk positive tilbakemeldinger fra treneren Håvard, han hadde troen. 

Nå trener Anne-Lise fire ganger i uken på senteret. Den femte økten går hun i høyt tempo i skogen og trekker to bildekk etter seg. 

– Mannen min har koblet sammen dekkene og økten gir en skikkelig syrefest i beina! 

Hun var ikke klar over hvor mye teknikk som skal til. I begynnelsen tok hun knebøy med 70 kilo på stanga, uten å gå så langt ned. Så økte hun til 150 kilo – yes! Men med konkurransegodkjent dybde, der rumpa er nedenfor hofta, ble det verre.

– De siste fem centimeterne er så tunge!

Anne-Lise fikk fullstendig latterkrampe da treneren, Håvard, foreslo at hun skulle melde seg på NM i styrkeløft.

– Hva hadde jeg der å gjøre? Men han mente det seriøst. Tanken modnet noen uker, og jeg tenkte hvor kult hadde ikke det vært?

Anne-Lise presterer bra på trening, men et mesterskap er noe helt annet. Hun jobber målbevisst og følger med på topp-ti-listen for styrkeløft i Norge. Øvelsene det konkurreres i, er markløft, knebøy og benkepress. Dagens norgesmester tar 102,5 kilo i knebøy, Anne Lise klarer 110. 

– Det er min sterkeste øvelse. Norgesmesteren tar benkepress på 52,5 kilo og markløft på 145. Jeg tar henholdsvis 50 og 125. Resultatene legges sammen – jeg har 15 løftekilo jeg skal finne et sted.

LES OGSÅ: - Kondisjon forbrenner mest der og da, men hvis målet er å gå ned i vekt på sikt er det gunstig å trene styrke

- Har gått ned 13 kilo

Uten treneren Håvard hadde ikke Anne-Lise engang tenkt tanken på konkurranse. Hun trener med ham hver onsdag pluss miniøkter innimellom, ellers trener hun på egen hånd og i gruppe.

– Etter kurset ønsket jeg å bruke ham som personlig trener. Han betyr vanvittig mye! En fantastisk person som heier på meg.

Anne-Lise kjenner på at det begynner å bli alvor nå. Oppkjøring med trening og strengere kosthold. Kravet for kvalifisering er å løfte totalt 225 kilo, og Anne-Lise løfter i dag 285. Kostholdet er balansert med angitte prosenter av karbohydrater, protein og fett. Anne-Lise spiser mer mat enn før, holder seg mett og er mindre fysen. Kostholdet justeres ned de dagene hun ikke trener, da trenger hun mindre karbohydrater og fett. På appen «Lifesum» registrerer hun måltidene for å holde kontrollen.

– Siden kurset på Idrettens helse-senter har jeg gått ned rundt 13 kilo, fra 99,3 til 86,7. Det går sakte når jeg trener så mye. Før NM skal jeg ned til 84 kilo, samtidig som jeg bygger muskler.

Kroppsfasongen har endret seg: minus 11 centimeter rundt livet og 6 rundt lårene og rett over kneet. 

– Jeg fungerer så mye bedre, selv om jeg ikke har nådd idealmålet, som er 75 kilo. Jeg har fått stor muskelmasse, blitt fastere i fisken og har måttet sy inn en del klær. 

Anne-Lise har sluttet med insulin mot diabetes og kolesterolsenkende medisiner. Hun har mer energi, bedre søvn og større tålmodighet. «Slutt for guds skyld ikke å trene, du er mye lettere å bo sammen med nå», sier ektemannen.

– Når du kommer hjem med medalje, er det verdt hvert eneste øre, fleiper han. Ungene synes det er råkult at mamma er råsterk.

EFFEKTIV ØVELSE: Denne øvelsen har Anne-Lise et hat-elsk-forhold til. Den kalles prowler, og her er poenget å dytte et stativ med tunge vekter bortover gulvet. Foto: Astrid Waller
EFFEKTIV ØVELSE: Denne øvelsen har Anne-Lise et hat-elsk-forhold til. Den kalles prowler, og her er poenget å dytte et stativ med tunge vekter bortover gulvet. Foto: Astrid Waller Vis mer

LES OGSÅ: Så mye kan du øke forbrenningen med styrketrening

Bryr seg ikke om hva andre mener

Anne-Lise publiserte omsider nyheten om NM på Facebook – et pressmiddel for seg selv. Responsen fra vennene var utelukkende positiv, og dermed blir det jentehelg i Bergen i april. Målet er å sette ny personlig rekord. Med på turen er også Håvard, Anne-Lise vil ikke dra alene. Mann og barn skal også følge konkurransen. Og vektmålet sitt, det vet hun at hun vil nå.

Jeg klarer å se meg i speilet og har hevet hodet betraktelig.

– Her og nå ser jeg ut som jeg gjør og jobber med saken. Jeg går i bikini om sommeren og bryr meg ikke om hva andre mener. Jeg kommer til å nå vektmålet mitt, men vet ikke når. Jeg klarer å se meg i speilet og har hevet hodet betraktelig. Mestringsfølelsen med treningen og samholdet med de andre og Håvard gir meg lykke. Jeg er fornøyd med meg selv, sier Anne-Lise. 

LES OGSÅ: Seriøst, hva er egentlig greia med #sommerkroppen?

Anne-Lises råd:

Husk – du er aldri for gammel. I styrkeløft er du veteran etter fylte 35 år.
Personlig trener: Et økonomisk spørsmål, invester i en PT for topp motivasjon og riktig teknikk for å unngå skader. Vær kresen, det er ikke en beskyttet tittel. 
Glede: Ikke tving deg til å trene noe du ikke liker – finn på noe gøy.
Snakk med familien: Fortell hva du ønsker, så de kan støtte deg. Be dem hjelpe deg, ungene synes det er moro å nekte mamma godteri.
Ekstra hjelp: Tung trening sliter på kroppen, bruk gjerne akupunktør eller kiropraktor innimellom.

LES OGSÅ: Treningen for deg som vil raskere ned i vekt

Styrke-trenerens råd:

  • Riktig teknikk! Avgjørende for å unngå skader. Ta kontakt med en lokal klubb eller en dyktig PT. Har du hastverk, er veien til vond rygg og vonde knær kort. Tilpass belastning og frekvens etter nivå. 
  • Start pent: Er du utrent, anbefaler jeg to økter i uken den første måneden. Siden kan du vurdere tre, avhengig av form og tid. Legg gjerne til en gåtur eller to! Variasjon er viktig.
  • Tilpassing: Treningen må legges opp individuelt, da det er stor forskjell på toleranse, utgangspunkt, tid osv. Trenerens jobb er å justere slik at framgangen kan bli så god som mulig. 
  • Fellesskap: Finn andre likesinnede du kan være i aktivitet med, utendørs eller på studio. Har du en gjeng å trene med, opplever du fellesskap, mestringsfølelse og økt energi umiddelbart! Det finnes tilbud for jentegrupper der man fokuserer på styrketrening. 
  • Utstyr: Du trenger bare treningstøy og flate sko for god kontakt med underlaget. Har du dårlig hoftemobilitet, kan løftesko med oppbygd hæl hjelpe, men best er enkle øvelser som bedrer mobiliteten. Det er delte meninger om belte, jeg mener det forenkler innlæring av korrekt pusteteknikk, noe som er svært viktig i styrkeløft. 
  • Beveg deg hver dag: Gå deg en tur, ta trappa i stedet for heisen.
  • Aksepter dårlige dager: Det har vi alle og må minne oss selv på det. Lite søvn, problemer på jobben, stress hjemme, sykdom i familien, alt spiller inn. Livet påvirker prestasjonene, og prestasjonene påvirker livet. Min rolle er å være en oppmuntrende motivator, samtidig som det av og til innebærer litt velfortjent «kjeft» også. 

Kilde: Håvard Sundt, personlig trener og eier av Oslo Performance Center

Slik er Anne-Lises kosthold:

Dager med trening: Da inntar hun 2370 kcal 135 gram protein, 255 gram karbo, 90 gram fett.
Dager uten trening: 1720 kcal 135 gram protein, 160 gram karbo, 60 gram fett.

Eksempel på dagsplan:
Frokost: 3 grove brødskiver, litt smør, eggerøre av 1 egg og 3 eggehviter 
Lunsj: 2 lomper med litt salat, 100 g kokt skinke, 40 g gulost, (tomat, agurk, paprika)
Middag: 150–200 g rent kjøtt av svin, okse, kyllingfilet, rød og hvit fisk. Med litt ris eller vanlig potet. Masse grønnsaker.
Mellommåltid: Frukt og bær.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer