Kronisk forstoppelse

– Det gjorde ofte så vondt at jeg nesten besvimte

Så lenge Annika (49) kan huske har hun slitt med treg mage, og på det aller verste kunne det gå over en uke mellom hvert dobesøk.

BETYR MYE: Hundene til Annika betyr mye for henne. De hjelper henne både med å finne roen på hjemmebane, men også til å bevege seg mer og gå lange turer. Foto: Theresia Köhlin
BETYR MYE: Hundene til Annika betyr mye for henne. De hjelper henne både med å finne roen på hjemmebane, men også til å bevege seg mer og gå lange turer. Foto: Theresia Köhlin Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Annika Jernström levde i hele 25 år med kronisk forstoppelse, noe som innebar dobesøk så sjeldent som hver åttende dag. Dette var et stort problem i livet hennes, og i perioder hadde hun så vondt at hun ikke visste hva hun skulle gjøre.

Men for ni år siden tok livet hennes en ny vending, og plutselig kunne hun tømme tarmen opptil flere ganger i uken.

– Den nye medisinen forandret livet mitt. Sammenlignet med tidligere har jeg det kjempebra nå. Jeg har helt klart fått en ny gnist og mer livskvalitet, sier Annika.

Startet tidlig

De ordentlig store problemene med tarmen og dobesøk startet i tenårene, men Annika har vært treg i magen så lenge hun kan huske – helt siden hun var et lite barn. Hun har flere ganger fundert på hvorfor hun har disse problemene, og har sett tilbake på sin sykdomshistorie for å kanskje finne en mulig årsak.

Som seksåring fikk hun hjernehinnebetennelse og ble alvorlig syk, med nærmest uutholdelig og vedvarende oppkast, samt sterke smerter i nakken. Som åtteåring ble hun innlagt på sykehuset i flere dager på grunn av en mage- og tarminfeksjon. Nøyaktig hva det var som utløste infeksjonen og akkurat hva det var, vet hun ikke, og hun har aldri visst hvorfor hun har hatt så store problemer med treg mage.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.