Ned I Vekt

- Det handler om å bli bevisst og prøve å legge inn bevegelse overalt

Hvor mye du beveger deg i løpet av en vanlig dag, kan være helt avgjørende for vekten og helsen din.

HVERDAGSAKTIVITET: Hvor mye du beveger deg i hverdagen har innvirkning på helsa og vekten din. Foto: Shutterstock / AnastasiiaS
HVERDAGSAKTIVITET: Hvor mye du beveger deg i hverdagen har innvirkning på helsa og vekten din. Foto: Shutterstock / AnastasiiaS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forestill deg to personer som trener like mye og har noenlunde like matvaner. Den ene er slank, den andre veier betydelig mer. Hvordan kan det ha seg? Det kan naturligvis finnes flere forklaringer, men et viktig aspekt er den såkalte NEAT-faktoren. NEAT står for non-exercise activity thermogenesis, og er betegnelsen på all lavintensiv aktivitet som skjer spontant i løpet av dagen; når du går til og fra jobb, tar trappene i stedet for heisen, de små turene fram og tilbake til kaffemaskinen. Alt av småaktivitet, enkelt og greit. (Pssst: Styrkeøvelser som kan hjelpe deg ned i vekt!)

– Slik hverdagsaktivitet er kjempeviktig. Totalt sett kan den gi store utslag i energiforbruket i løpet av en dag. Dessuten kan den gi deg store helsefordeler, som redusert risiko for hjerte- og karsykdom og diabetes type 2, sier Björn Ekblom, professor ved svenske Gymnastik- og idrottshögskolan.

LES OGSÅ: Dette mener ekspertene blir årets treningstrender 

Ifølge Folkhälsomyndigheten, Sveriges svar på Folkehelseinstituttet, bidrar slik aktivitet til en stor andel av energiforbruket du har i løpet av en dag. Forskjellene fra person til person kan derimot variere mye. James Levine, en av verdens fremste forskere på NEAT, har vist at personer med høy hverdagsaktivitet kan forbrenne inntil 2000 flere kalorier i løpet av en dag enn de som er mindre aktive.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer