Gluten:

- Det har blitt en oppfatning om at gluten er noe generelt usunt

Men det er ikke nødvendigvis gluten du reagerer på, viser ny forskning.

GLUTEN: Reagerer du på gluten? Det kan faktisk være et helt annet stoff i maten vår som er årsaken til mageproblemene. FOTO: NTB Scanpix.
GLUTEN: Reagerer du på gluten? Det kan faktisk være et helt annet stoff i maten vår som er årsaken til mageproblemene. FOTO: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

I dag antas det at 7-8 prosent av befolkningen i Norge ikke tåler gluten. Noen av disse har cøliaki, mange har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, og noen har hveteallergi. For disse menneskene er glutenfrie produkter et godt alternativ.

Gluten er et protein som finnes naturlig i en rekke kornsorter vi spiser, som hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Det betyr at alt av mel som lages av disse kornslagene inneholder gluten, og noen mager tåler altså ikke dette proteinet så bra.

Men nå viser det seg at gluten ikke nødvendigvis er den store synderen i alle tilfeller.

Forskning utført ved Oslo Universitetssykehus (OUS), viser at det kan være såkalte fruktaner som er den egentlige årsaken til mageproblemene. Og funnene ble nylig publisert i tidsskriftet Gastroenterology.

– Den nye studien bekrefter egentlig noe som har vært en stadig mer akseptert teori de siste årene, nemlig at det kan være andre komponenter enn gluten som gjør at noen får mage-tarm-problemer av å spise kornprodukter, sier Erik Arnesen, helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), til KK.no.

Han har selv en master i samfunnsernæring og er særlig opptatt av ernæringsrelatert forskning.

LES OGSÅ: Noen allergier har sterk sammenheng med enkelte matvarer

Kan skyldes irritabel tarm-syndrom

Fruktaner er et karbohydrat som blant annet finnes i frukt og grønnsaker, men det finnes også i noen kornsorter, deriblant i hvete. Dette kan altså være årsaken til at noen har følt seg bedre ved å velge glutenfrie produkter.

Testen ble utført på 59 deltakere som ikke har cøliaki, men som selv mener de er glutensensitive. De fikk utdelt tre ulike typer müslibarer som de spiste en uke i strekk. En uke spiste de müslibarer som inneholdt fruktaner, en uke spiste de müslibarer som inneholdt gluten, og en uke fikk de en placebo.

Deltakerne visste ikke selv hvilke müslibarer de fikk de ulike ukene, og resultatene viste at det slett ikke var gluten som ga utslag på symptomer, men altså fruktaner.

MAGETRØBBEL: Fruktaner finnes også i noen kornsorter, sammen med gluten, og dette kan være årsaken til at noen føler seg bedre når de velger glutenfritt. FOTO: NTB Scanpix
MAGETRØBBEL: Fruktaner finnes også i noen kornsorter, sammen med gluten, og dette kan være årsaken til at noen føler seg bedre når de velger glutenfritt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

En av forskerne sier til NRK at de dermed ikke tror det er så mange som egentlig er glutensensitive, men at de heller hører til en sekkebetegnelse som kalles irritabel tarm-syndrom.

Erik Arnesen synes ikke dette funnet er så veldig overraskende, siden fruktaner hører til i gruppen oligosakkarider – som er en del av spesifikke karbohydrater som sammen kalles «FODMAP».

– Fruktaner blir i liten grad absorbert i tynntarmen, og kan dermed bli fermentert i tykktarmen og gi irritabel tarm-symptomer. Derfor opplever en del med IBS bedring av å redusere inntaket av en eller flere FODMAPs, forklarer han.

LES OGSÅ: Cecilie slet med irritabel tarm: Ny diett fikk orden på magen

Funnet kan hjelpe mange med mageproblemer

Det er viktig å påpeke at dette funnet gjelder for de som er sensitive mot gluten, og altså ikke de som har cøliaki. Dette er nemlig to ulike ting.

Ifølge Lise Friis Pedersen, rådgiver innen ernæring ved Norsk cøliakiforening, er cøliaki en autoimmun sykdom der man får skader på tarm og antistoffer i blodet når man spiser gluten.

– Glutensensitivitet, eller «ikke-cøliakisk glutensensitivitet», som er den mer riktige benevnelsen, er de som av ulike grunner ikke tåler gluten, men som ikke får skader på tarm og antistoffer i blodet (og dermed ikke en cøliakidiagnose), forteller hun til KK.no.

Norsk cøliakiforening ser likevel positivt på det nye funnet de har gjort ved OUS, da dette kan hjelpe flere med å føle seg bedre.

– Mange sliter med magen og har kanskje trodd det har vært gluten, så er det kanskje fruktaner. Mange med cøliaki sliter også med magen utenom cøliakien og hvis de får mer kunnskap om at det kan være fruktaner i tillegg til gluten, så vil de jo kunne bli bedre i magen enn hvis de «bare» kutter ut gluten, sier Friis Pedersen.

LES OGSÅ: Maten som er bra for urolig mage

GLUTENFRYKT: Det har nesten blitt trendy å unngå gluten, og Arnesen frykter at det samme nå skal skje med fruktaner. FOTO: NTB Scanpix
GLUTENFRYKT: Det har nesten blitt trendy å unngå gluten, og Arnesen frykter at det samme nå skal skje med fruktaner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ingen grunn til å skape «fruktan-frykt»

De siste årene har det vært en stor økning i interessen for glutenfri mat, og ifølge Erik Arnesen, kan ikke denne trenden forklares med at det plutselig har blitt mange flere med cøliaki blant oss.

– Det skyldes nok heller at det har blitt en oppfatning om at gluten er noe generelt usunt, gjennom enkelte prominente helse-guruer og kjendiser som har utpekt det som årsaken til alt fra autisme til MS, sier han og legger til:

– Noe av interessen kan muligens også skyldes at matbransjen har blitt flinke til å merke produktene med allergener de senere årene, og noen tolker kanskje «allergivennlig» mat som sunnere.

Han er derfor bekymret for at det nå vil oppstå en ny «fruktan-frykt» i befolkningen, spesielt hvis media begynner å bombardere oss med avisoverskrifter som sier «Slik unngår du fruktaner».

– Det er ikke slik at folk flest bør unngå fruktaner, men for spesifikke pasientgrupper kan det sannsynligvis være nyttig, påpeker han.

LES OGSÅ: Derfor kan du legge på deg av glutenfrie produkter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer