Yoga:

- Det har eksplodert i Norge, sier ekspert

Yoga trender søkelista på Google - og besøkstallene på treningssenteret.

YOGA: I løpet av de siste årene har treningsformen yoga blitt superpopulært i Norge. FOTO: NTB Scanpix.
YOGA: I løpet av de siste årene har treningsformen yoga blitt superpopulært i Norge. FOTO: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I vår moderne verden lever mange hektiske liv, der vi stresser rundt fra det ene til det andre. Yogaen blir en motvekt til dette; en frisone der man kan sone inn og bare være tilstede i kroppen sin med pusten som et konstant forankringspunkt gjennom stillingene, sier yogagründer og yogainstruktør Maria Fürst til KK.no.

Meditasjon. Indre ro. Tøy og bøy. Tre ting kanskje de aller fleste forbinder med yoga.

Etterhvert har treningsformen kommet i flere ulike former - alt fra bikram hvor øvelsene gjøres i et 30 graders varmt rom, til ashtanga og dynamisk vinyasa.​​

Eksplodert i Norge

Og det er liten tvil om at denne holistiske treningsformen etterhvert har funnet seg godt til rette innen Norges landegrenser.

Ifølge tall fra Google Trend er yoga den treningsformen vi nordmenn har googlet aller mest i løpet av hele 2017.

​- Det har utvilsomt blitt veldig populært! Siden 2014 har yogainteressen eksplodert i Norge, noe som er utrolig positivt, sier Fürst og hennes kollega Camilla Gjøstøl.

Men hva er det folk er så nysgjerrig på, som gjør at vi søker så mye på dette?

INSPIRERT: Camilla Gjøstøl (t.v.) og Maria Fürst ble inspirert til å starte eget yogastudio etter å ha bodd i London og San Francisco. Der fikk de oppleve hvor inspirerende det er å gjøre yoga i deilige omgivelser med gode, kreative lærere og bra musikk. På Instagramkontoen @camayoga.no deler de bilder fra sin yogahverdag. Foto: Romeo Ramos
INSPIRERT: Camilla Gjøstøl (t.v.) og Maria Fürst ble inspirert til å starte eget yogastudio etter å ha bodd i London og San Francisco. Der fikk de oppleve hvor inspirerende det er å gjøre yoga i deilige omgivelser med gode, kreative lærere og bra musikk. På Instagramkontoen @camayoga.no deler de bilder fra sin yogahverdag. Foto: Romeo Ramos Vis mer

Trening for alle

Fürst og Gjøstøl startet opp CAMA YOGA på Vinderen i Oslo høsten 2017. Deres inntrykk er at 90 prosent av kundene tror de må være supermyke for å begynne med yoga - noe de mener er helt feil.

- «Kan jeg som er så stiv gjøre yoga?» er en gjenganger.

- Men litt etter litt løsner vi opp spenninger på en skånsom måte, og mange trenger bare noen uker før de kjenner seg mye mer fleksible og i kontakt med kroppen, sier de og understreker at en fleksibel kropp gir et fleksibelt sinn, noe som også vil merkes i livet utenfor matten.

LES OGSÅ: - Yoga kan forebygge og bedre depresjon, psykiske problemer og stress

Date med seg selv

Sammen beskriver de yoga som «en nærende date med seg selv». Det gjør deg sterk og fleksibel, samtidig som det bidrar til stressmestring og økt livskvalitet.

- For mange blir filosofien bak yoga viktigere enn den fysiske praksisen. Den kan bli en livsvei for en yogi, og derfor kan yoga etterhvert gjøre verden til et bedre sted å være for alle.

Økende behov

​Det er heller ikke bare på spesifikke yogastudioer at denne treningsformen trender.

Ifølge personlig trener Tessa Sørensen har hun i løpet av de siste fem årene merket et økende ønske og behov for å finne balanse mellom effektiv trening og avspenning - både i treningsmarkedet og blant PT-kunder.

- Jeg opplever at mange kjenner på et høyt stressnivå og stiv og sår muskulatur, samtidig som de mangler teknikker for å stresse ned og spenne av. Da er yoga en fin inngang til å ta tak i dette.

Sørensen synes treningsformen er bra fordi det er en konkret aktivitet man kan fokusere på for å få bedre tilgang til pust og dermed gjør det lettere å begynne å lytte mer til egen kropp.

Mer folkelig

- Hvorfor tror du det har blitt så populært?

​- Yoga har nok blitt mer populært fordi det har blitt mer folkelig. Hele miljøet virker mer åpent for flere ulike måter å praktisere på og dermed kan supplere med dette i tillegg til annen bevegelse og trening. Noe jeg ser på som et veldig stort pluss, sier hun og fortsetter:

- Å kun tenke hard effektiv trening, med maks fokus på å forbrenne fett tror ikke jeg er bra for våre stillesittende kropper i dagens samfunn. Så selv om vi vet at det å ha mer muskelmasse er viktig, er det å lære å lytte til hva kroppen har behov for. Det innebærer blant annet å lære seg avspenningsteknikker og bevege kroppen på flere måter enn kun fra liggende, stående og sittende posisjon.

Populært på treningssenteret

Også på treningskjeden Sats Elixia har besøkstallet på yogatimene eksplodert de siste årene.

- Vi på Sats Elixia har uten tvil merket den økte interessen for yoga, spesielt siden vi startet opp mot Hot Mojo i 2013, sier gruppetreningsansvarlig ved Sats Elixia Bislett, Grethe Stølan.

På Bislett tilbyr de i dag totalt 47 yogatimer i uka, og kundene vil ha mer.

- Interessen er så stor at de allerede har planlagt å sette opp fem ekstra klasser per uke, sier Stølan til KK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer