Malingt melanom i øyet

– Det har vært tøft, men likevel er dette en solskinnshistorie

Før Maria kunne bli behandlet for ondartet føflekkreft, måtte hun skrive under på at øyet kunne fjernes hvis legene fant det nødvendig.

MALIGNT MELANOM: For sju år siden oppdaget optikeren en flekk på Marias venstre øye da hun var til linsekontroll, og henviste til øyespesialist. I løpet av den sju år lange helsereisen, har Maria følt seg godt ivaretatt hele veien. I dag merker hun ingenting til sykdommen. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
MALIGNT MELANOM: For sju år siden oppdaget optikeren en flekk på Marias venstre øye da hun var til linsekontroll, og henviste til øyespesialist. I løpet av den sju år lange helsereisen, har Maria følt seg godt ivaretatt hele veien. I dag merker hun ingenting til sykdommen. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Bakgrunnen min gjorde at jeg forsto det meste av det legene snakket om når det gjaldt behandling. Det var en trygghet, samtidig som jeg var klar over skadene som kunne oppstå, sier Maria. Hun fikk strålebehandling på venstre øye i Sveits i januar i fjor.

Maria Sviland (48) bor i Tønsberg sammen med sin fem år gamle sønn. Hun er utdannet biolog og jobber som lærer ved en videregående skole.

– Jeg opplevde mye ubehag i forbindelse med behandling av sykdommen, men jeg var aldri redd for å dø. Det er jeg ikke nå heller. Det verste var å være så lenge borte fra den lille sønnen min.

Oppdaget tilfeldig

Maria har to søsken. Verken de, foreldrene eller annen nær familie har hatt spesielle utfordringer med øynene. Først da Maria begynte med briller og linser som 20-åring, innså hun hvor dårlig hun så. Briller og linser ga riktig korrigering av både nærsynthet og skjeve hornhinner, og Maria tenkte ikke mer på øyehelse. Hun ble overrasket da optikeren sendte henne til spesialist i 2015.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer