Gråt

- Det kan godt være at tårer er forbundet med sorg, men du kan også gråte uten å sørge

Sorg kommer i alle mulige varianter og fasonger, men om man ikke gråter, er det da et tegn på at du fortrenger sorgen?

SORG: - Det finnes like mange måter å sørge på som det finnes antall sørgende, sier psykolog Stian Tobiassen.  Foto: Scanpix
SORG: - Det finnes like mange måter å sørge på som det finnes antall sørgende, sier psykolog Stian Tobiassen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når man snakker om sorg er det viktig å være klar over èn ting: Det finnes like mange måter å sørge på som det finnes antall sørgende, sier Stian Tobiassen, som er psykolog og har skrevet boken «Oppdrift» om sorg.

Gråt er noe de fleste av oss i stor grad forbinder med sorgen, og du har helt sikkert hørt at det å gråte er sunt. Det kan det nok være, og vi vet at det ikke er bra å undertrykke følelser, men er det grunn til bekymring om kjæresten har mistet en av sine nærmeste og det ikke kommer en tåre? 

- Gråt er et sosialt signal som du sender til omgivelsene for å si at du trenger omsorg og støtte, sier Atle Dyregrov psykologispesialist ved Senter for Krisepsykologi. 

I en kronikk i Bergens Tidende for en del år tilbake skrev han om gråt. Blant annet skriver han at selv om det er hevdet at det å gråte er bra for oss, er det lite forskning som faktisk støtter opp rundt denne teorien. Å gi uttrykk for følelsene sine er sunt og viktig, men det trenger altså ikke nødvendigvis å skje i form av tårer. 

- Mange blir slitne etter å ha grått, eller de får hodepine, påpeker Dyregrov. 

Samtidig er det mange som kjenner at det å få «grått ut» reduserer spenning og stress i kroppen, så det er selvsagt ikke slik at du skal unngå å gråte, men det går altså an å uttrykke følelsene sine på andre måter, også sorgen. 

- Det er nok litt overdrevet det at en skal gråte for å være normal. Jeg tror nok det først er når du går og holder tanker og følelser mye inne i deg over tid at det blir farlig. Du skal være bekymret om du har opplevd noe som trekker deg unna andre og isolerer deg, og når det blir del av et unngåelsesmønster.

LES OGSÅ: - Jeg turte ikke å vise følelser, jeg klarte ikke å gråte eller å bli sint. Istedenfor fant jeg noe å skade meg med

Ikke én riktig måte å sørge på 

- Det finnes ingen riktig eller gal måte å sørge på. Sorgen er individuell og ulik fra person til person. Om sorgen likevel fortsetter med uforminsket styrke over lang tid, er det ikke uvanlig å betrakte dette som en komplisert sorgtilstand. Dette er en tilstand det kan være nødvendig å søke behandling for og som helsepersonell etter hvert begynner å få relativt god kompetanse på, sier Tobiassen og legger til:

- Sorg kommer i alle mulige varianter og fasonger, og det å gråte er ikke nødvendigvis en indikator på at man sørger på rett måte. 

Han forteller til og med at mange normalfungerende, oppegående mennesker, med et sunt og nært forhold til den de har mistet, ikke responderer på tapet med å sørge i det hele tatt. 

- På generelt grunnlag synes jeg ofte det er mer bekymringsfullt når noen pålegger andre å sørge på en viss måte. Det kan potensielt være mer skadelig enn å la reaksjonen forløpe som normalt, enten dette innebærer gråt eller ikke.

LES OGSÅ: Blir deprimerte av kjærlighetssorg

Du må ikke gjennom fem sorgfaser

For kanskje har du også et slags bilde av hvordan sorgen skal se ut? Vi har jo for eksempel hørt om ulike sorgfaser, men kjenner alle som har vært i sorg seg igjen i dem? 

GRÅTER HAN IKKE? Det trenger ikke bety at han ikke bearbeider sorgen.  Foto: Scanpix
GRÅTER HAN IKKE? Det trenger ikke bety at han ikke bearbeider sorgen. Foto: Scanpix Vis mer

- Tidligere hadde man en forståelse om at sørgende går gjennom faser med sjokk og fornektelse, bearbeiding og så videre, men vi er ikke lenger opptatt av å ha noen fasit på hvordan sorgen leves, sier Inger Maaleng Moviken ved Avdeling for depressive lidelser på Modum Bad. 

Også hun mener tårer ikke nødvendigvis er synonymt med bearbeidingen av sorg - hverken den ene eller den andre veien.

Det er nok like mange måter å håndtere og uttrykke sorg på, som det er mennesker 

- Det kan godt være at tårer er forbundet med sorg, men du kan også gråte uten å sørge. Sorg og flere andre grunnleggende følelser, er noe vi er født med. Imidlertid er vår evne til å kjenne på, tolerere, håndtere og uttrykke følelser, noe vi lærer og utvikler hele livet, så her det rom for mye variasjon. Det er nok like mange måter å håndtere og uttrykke sorg på, som det er mennesker. 

Men at du ikke flykter fra følelser og ubehag er viktig. Gjør du det kan sorgen gå over i en tilstand av håpløshet. 

- Sorg som ikke blir håndtert kan bli til en fastlåst reaksjon i kroppen. Det kan bli til tårer som handler om håpløshet, hjelpeløshet og motløshet eller selvbebreidelse. Det blir en hengemyr du ikke kommer deg videre fra. Sorg som blir forløst, enten med gråt eller ved at du bearbeider på andre måter, gjør at kroppen frigjør seg i følelsen. 

LES OGSÅ: Derfor bør du fortelle hva du føler

Vær til stede for den som sørger

Har noen nær deg mistet noen, kan du hjelpe ved å være der, uttrykke omsorg og å vise at du tolererer følelsene vedkommende sitter med. Å gi uttrykk for at du vet hvordan vedkommende har det er imidlertid ofte ikke så lurt, fordi det er noe vi aldri kan vite. 

- Jeg tror det viktigste er å vise tilgjengelighet. Det kan være vanskelig å be om støtte og hjelp, så da gjelder det å være imøtekommende - gjøre det lettere. Du kan ikke ta fra noen sorgen, og det skal du ikke heller, for det er viktig å kjenne på og erfare de følelsene, sier Moviken. 

Om det er vanskelig å uttrykke sorgen, har han eller hun kanskje gjennom oppveksten lært at sorg ikke er en akseptert følelse å ha. Det kan føre til at en kjenner skam eller skyld for å sørge. Ved å være til stede og godta alle følelser vedkommende måtte ha, kan du være med på å gjøre at dette blir en lettere prosess.

- Midt i det smertefulle kan du bidra til gode erfaringer ved at vedkommende vet at noen aksepterer de følelsene. Jeg tror nok mange går med tanker om at «dette kan jeg ikke vise». 

LES OGSÅ: - Mange menn gråter nok når de er for seg selv

VÆR TIL STEDET: Har noen nær deg mistet noen, kan du hjelpe ved å være der, uttrykke omsorg og å vise at du tolererer følelsene vedkommende sitter med.  Foto: NTB scanpix
VÆR TIL STEDET: Har noen nær deg mistet noen, kan du hjelpe ved å være der, uttrykke omsorg og å vise at du tolererer følelsene vedkommende sitter med. Foto: NTB scanpix Vis mer

Gi deg selv tid

Når du er i sorg er det viktigste at du gir deg selv rom til å sørge - på din måte. La det ta den tiden det trenger, og aldri ha dårlig samvittighet om du ikke reagerer slik du trodde du skulle. 

- Det er nødvendigvis ikke til ditt eget beste å lytte til alle velmenende råd om hva som er «lurt og ikke lurt» å gjøre. Vi er i stand til å elske, og i stand til å miste - men vi gjør det på forskjellig vis. Så ta det på alvor. 

Sorgprosessen handler både om å bearbeide og gi slipp på noe og tilpasse seg noe nytt. Samtidig som du har mistet noen, må hverdagen fylles med noe nytt når noen nær deg er borte. 

- I psykologien omtales dette som tosporsmodellen. Et spor for det som har vært, og et for det som skal komme. Det er mer fruktbart å snakke om sorg på denne måten, enn å plassere den inn i en fasemodell, der man ofte ikke kjenner seg igjen i de ulike fasene vi fagfolk har laget, mener Tobiassen. 

- Jeg pleier å sammenlikne det å sørge med to rom, med en dør i mellom. I det ene rommet eksisterer minnene om det som har vært, og i det andre er oppgavene som venter. Hvor mye tid man bruker i det ene rommet kontra det andre er opp til den enkelte. Noen velger for en periode å stå med beina plantet i begge, og det er også helt greit. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer