Vi har vel alle gjort noe som vi i ettertid tenker at vi kanskje ikke burde gjort, som å kysse en kompis etter noen glass vin eller si noe lite gjennomtenkt som såret noen andre.
Det er naturlig og menneskelig at du av og til sier og gjør noe som kanskje ikke er så lurt, og i de aller fleste tilfeller kan du legge det bak deg ganske kjapt, si «unnskyld» og gå videre i livet.
Noen opplever derimot å bli innhentet av slike hendelser, og kan føle en plutselig følelse av avsky og skam over sin egen tidligere oppførsel. Det er dette som kalles «shame shudder».
Se for deg at du sitter hjemme og slapper av, da du plutselig husker noe du har gjorde eller sa for noen uker siden, og du kjenner at skammen kommer snikende. Du tenker tilbake på minnet, og kjenner at skammen og angsten sprer seg i kroppen.
«Shame shudder» kjennetegnes av skam som dukker opp tilfeldig og uten en tydelig trigger, og som utløser skyldfølelse og avsky for din egen oppførsel, ifølge Psychology today.

Har du alltid dårlig samvittighet?
Skam er en vanlig følelse
- Vi er alle vår egen strengeste dommer. I løpet av et døgn har vi rundt 60 000 tanker, og rundt 80 prosent av disse er av negativ karakter som bekymringer og misnøye. Det er helt normalt.
Det sier Tove Gundersen, som er generalsekretær for Rådet for psykisk helse til KK.
Manglende åpenhet, støtte og kunnskap kan føre til at du skammer deg over mye. Skam er en vanlig følelse, fordi livet er så sammensatt og komplisert i perioder.
- Vi prøver og feiler, tester, tror og erfarer mye. Du kan oppleve at du er den eneste som har det slik, og kanskje har du bestemte plager og bekymringer som du tenker du burde ha løst, eller som du tror omgivelsene mener du burde ha løst eller forhindret. Det kan føre til at du skammer deg, forklarer Gundersen.
Det kan for eksempel handle om at du opplever at du har gjort noe du ikke burde, eller at du sa eller gjorde noe dumt.

Da alt lå til rette for et lykkelig liv, møtte Aili veggen

Skyldes personligheten din
- Skam knytter seg til at du føler, tenker eller handler på måter som går imot omgivelsenes og samfunnets normer og verdier. Dette skiller seg fra skyldfølelse, som handler mer om brudd på egne normer og verdier. Men du kan gjerne føle begge deler.
Det sier Svenn Torgersen, som er professor emeritus i psykologi ved Universitetet i Oslo til KK.
Årsaken til skamfølelsen ligger i personligheten din.
- En person som føler oftere og sterkere skam er gjerne mer skikkelig, ansvarsbevisst, ordentlig og samvittighetsfull, og også mer planmessig, strukturert og nøysom. Hvis vedkommende også har en svakere selvtillit, er mer nærtagende, avhengig, engstelig og har mye negative tanker, er han eller hun utsatt for å føle skam, forklarer Torgersen.

Linn var en del av det skjulte, livsfarlige nettverket
3 potensielle årsaker
De tre vanligste årsakene til at personer opplever en slik plutselig skam, er ifølge Psychology today:
1. Uavklart skyldfølelse
Å feile er menneskelig. Vi gjør alle feil eller angrer på noe vi har gjort. Kanskje du sa eller gjorde noe sårende mot noen du bryr deg om, men sjansen er stor for at du ikke har tilgitt deg selv eller gjort det godt igjen. Derfor forsvinner ikke skammen.
2. Emosjonelle sår
Når du påføres skade av noen andre, kan det være vanskelig å bli kvitt skammen hvis du ikke lenger har kontakt med den personen. For eksempel hvis eksen din var utro, kan du skamme deg over at du stolte på ham eller henne.
3. Barndomstraumer
Uløste barndomstraumer kan forme deg og hjemsøke deg. Mange voksne føler fortsatt skam når de husker hendelser fra barndommen, selv om det er sannsynlig at de var for unge til å reagere annerledes.

Butikksjef «Mari» ble mobbet av de ansatte

Født sånn eller blitt sånn?
Ifølge Torgersen har hendelser, opplevelser, traumer i barndommen neppe mye å si. Det er heller andre veien. Hvis du av natur har en tendens til å føle skam, vil du som barn skamme deg over ting andre ikke vil skamme seg over.
- Det er en viss sannsynlighet for at en av foreldrene dine også av natur er en som føler skam. Derfor har man feilaktig tillagt det å føle mye skam opplevelser i barndommen og foreldrenes oppdragelse, forklarer han.
Hvis du er en som lett føler skam, husker du nok godt selv småting som utløste skam i barndommen din.
Hvis du ønsker å bli kvitt skamfølelsen, har Torgersen følgende tips:
- Først og fremst må du innse at det er din natur, og så får du prøve å kjempe imot. Få avstand, si at det ikke er deg men din natur, selv om det kan føles litt rart ut. Du er mer enn skammen din, sier Torgersen.
For mange kan det hjelpe å prøve å stille seg mer kritisk til omgivelsenes normer og verdier, og hva de synes om deg, selv om dette ikke er enkelt.

Sunniva ble tvangsinnlagt etter fødsel: - Jeg følte jeg var i livsfare
Vær åpen om skammen
Skam og skyldfølelse er vanlig, selv om graden varier sterkt. Det å ha plager, både fysiske og psykiske, er ofte forbundet med disse følelsene.
- Det er viktig å være åpen og snakke med noen. Skamfølelsen blir ofte redusert ved å dele. Dialogen kan føre til at saker blir plassert, korrigert og får den omsorgen og trøsten som behøves. Noen ganger utløser samtaler om skam en opplevelse av at du ikke er alene, forklarer Gundersen.
Du trenger å snakke med noen, for noen kan det føre til en erkjennelse av at de trenger profesjonell hjelp.
Taushet om plager er ofte hemmende og ødeleggende, og hemmeligheter og løgner er en dårlig kombinasjon for god psykisk helse.
- Noen har tatt kontakt med oss i Rådet for psykisk helse og sagt at de spises opp av skyld og skamfølelser. Det å aktivt ta i bruk nettverk og få en samtalepartner er en god start. Noen får støtte på at de trenger profesjonell hjelp, sier hun.
Det starter med erkjennelse og deretter handling. Graden av skam og det vi oppfatter som årsakene, er det som utløser hva vi bør og kan gjøre.
- Hvis du er i tvil så snakk med noen du har tillit til. Det å dele hjelper i seg selv og det hjelper omgivelsene til å forstå, råder Gundersen.

Mange rammes av nedstemthet i juletiden

- Jeg har bare ett liv. Skal jeg bruke opp det på å være så stor?
