Vi har vel alle vært der; kondomet sprakk, vi glemte en p-pille, eller så var vi rett og slett bare ikke så opptatt av å bruke noen prevensjon i kampens hete. Da kan man ty til nødprevensjon, men det er ikke lurt å benytte seg av denne løsningen for ofte, skal vi tro eksperter.
- En angrepille er et hormon som virker ved å blokkere eller forsinke en eggløsning ved å hemme et hormon. Den er mest effektiv tidlig i menstruasjonssyklusen, sier almennlege ved Byporten Legesenter, Katharina Pracon, til KK.no.
Du skal helst ta en angrepille innen 72 timer etter samleie, fordi effekten synes å avta jo lengre tid du venter. I tillegg kan høyere kroppsvekt svekke effekten, forklarer legen. Det finnes også en rekke bivirkninger når du tar en angrepille;
- Det er svært vanlig med kvalme, magesmerter, brystspenninger og kraftig eller forsinket menstruasjon. Noen kan også oppleve svimmelhet og hodepine, mens mindre vanlige bivirkninger er diaré eller oppkast, sier Pracon.
Det er altså ikke bare-bare å ta en angrepille. Pracon forklarer at det ikke anbefales å bruke denne nødløsningen dersom du tidligere har hatt betennelse i egglederen eller hatt svangerskap utenfor livmoren.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger