Angrepille

- Det skal kun brukes i nødsituasjoner og skal ikke erstatte prevensjon

Disse bivirkningene kan du få av angrepiller.

ANGREPILLE: Angrepiller er dyrt, og ikke alltid effektivt.
ANGREPILLE: Angrepiller er dyrt, og ikke alltid effektivt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har vel alle vært der; kondomet sprakk, vi glemte en p-pille, eller så var vi rett og slett bare ikke så opptatt av å bruke noen prevensjon i kampens hete. Da kan man ty til nødprevensjon, men det er ikke lurt å benytte seg av denne løsningen for ofte, skal vi tro eksperter. 

- En angrepille er et hormon som virker ved å blokkere eller forsinke en eggløsning ved å hemme et hormon. Den er mest effektiv tidlig i menstruasjonssyklusen, sier almennlege ved Byporten Legesenter, Katharina Pracon, til KK.no. 

Du skal helst ta en angrepille innen 72 timer etter samleie, fordi effekten synes å avta jo lengre tid du venter. I tillegg kan høyere kroppsvekt svekke effekten, forklarer legen. Det finnes også en rekke bivirkninger når du tar en angrepille;

- Det er svært vanlig med kvalme, magesmerter, brystspenninger og kraftig eller forsinket menstruasjon. Noen kan også oppleve svimmelhet og hodepine, mens mindre vanlige bivirkninger er diaré eller oppkast, sier Pracon. 

Det er altså ikke bare-bare å ta en angrepille. Pracon forklarer at det ikke anbefales å bruke denne nødløsningen dersom du tidligere har hatt betennelse i egglederen eller hatt svangerskap utenfor livmoren. 

- Det anbefales heller ikke til personer som har laktoseintoleranse, fordi tablettene inneholder laktose. 

LES OGSÅ: Færre kjøper angrepiller

NØDLØSNING: Angrepiller er ment som nødprevensjon.  Foto: Science Photo Library
NØDLØSNING: Angrepiller er ment som nødprevensjon. Foto: Science Photo Library Vis mer

Unngå flere piller i samme syklus

Angrepiller er ment som nødprevensjon. Pracon understreker at det er aller best å bruke en jevn prevensjon, slik som p-piller

- Når du bruker p-piller får du jevnlig tilført hormoner og vil ha en stabil syklus. 

Om du derimot havner i en situasjon der du trenger å bruke nødprevensjon bør du passe på at du ikke behøver det to ganger i løpet av samme menstruasjonssyklus. 

- Dette er på grunn av økning av fare for blodpropp, men også fordi du kan få bivirkninger som mellomblødninger og magesmerter. Det er ikke vist at angrepiller har noen effekt på fertilitet, men det øker risikoen for blodpropp. 

- De skal kun brukes i nødsituasjoner og skal ikke erstatte prevensjon. De har flere bivirkninger enn p-pillen. I tillegg hindrer det ikke graviditet i alle situasjoner

BIVIRKNINGER: Noen opplever bivirkninger av angrepiller, blant annet kvalme.  Foto: Alliance - Fotolia
BIVIRKNINGER: Noen opplever bivirkninger av angrepiller, blant annet kvalme. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

- Nødprevensjon er dyrt, og ikke like effektivt mot graviditet som annen, mer langvarig prevensjon. I stedet for å ta nødprevensjon ofte, bør du heller begynne med hormonell prevensjon som p-stav, spiral eller p-piller. Tåler du ikke hormoner så godt, kan kopperspiral være et alternativ. Det er bra å ligge litt i forkant. Vi pleier å si at man ikke skal bruke mer enn én angrepille i en syklus, og det skjer ganske ofte at noen behøver det, sier helsesøster Anita Olsen. Hun jobber i bydel Nordre Aker i Oslo. 

Olsen forklarer at angrepiller forstyrrer menstruasjonssyklusen. Derfor bør du være forsiktig med hvor ofte du benytter deg av dem, og helst ikke mer enn én gang i måneden. Noen kan bli kvalme og få andre bivirkninger.

Helsesøsteren avslutter med å si at p-stav, hormonspiral eller kobberspiral kan være en idé for flere, nettopp fordi det er en svært sikker prevensjon. (Visste du at spiral kan beskytte mot livmorhalskreft?)

- P-piller kan også bety menneskelige feil, at man glemmer å ta den. Angrepille er et godt alternativ en sjelden gang, og når annen prevensjon svikter, men jeg vil foreslå å bruke en mer jevn og sikker type beskyttelse.

LES OGSÅ: Tar du ofte pause fra p-pillene for å «sjekke at kroppen fungerer»?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer