Helvetesild

- Det var som ansiktet og hodet brant

Å behandle smertetilstander kan være utfordrende. Ikke minst intense smerter ved helvetesild. Kristin Torgersen Frogner fikk utbruddet på venstre side av ansiktet og i hodebunnen og hadde sterke smerter dag og natt.

SMERTEHELVETE. Helvetesild er svært smertefullt. Alle som har hatt vannkopper tidligere kan rammes av viruset som kalles varicella-zoster, sier Kristin Torgersen Frogner. Hun fikk utbruddet på venstre side av ansiktet og i hodebunnen. - Smertene var forferdelige dag og natt, forteller hun.
SMERTEHELVETE. Helvetesild er svært smertefullt. Alle som har hatt vannkopper tidligere kan rammes av viruset som kalles varicella-zoster, sier Kristin Torgersen Frogner. Hun fikk utbruddet på venstre side av ansiktet og i hodebunnen. - Smertene var forferdelige dag og natt, forteller hun. Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Alle som har hatt vannkopper som barn kan utvikle helvetesild. Spesielt har man økt risiko for å utvikle sykdommen senere i livet. Viruset trekker seg nemlig tilbake og blir værende i nervecellene. Vanligvis ligger det i ro der uten å skape problemer fordi immunsystemet holder det i sjakk. Men hos eldre og de som har svekket immunforsvar av andre årsaker, kan viruset spre seg ut langs nervebaner igjen og ende opp i huden. Utbruddene gir smertefulle, brennende utslett og vabler – og herjer i ukevis. I verste fall kan det føre langvarige smerter, såkalt postherpetisk nevralgi, det vil si en vedvarende nevropatisk smerte. Helvetesild kan også oppstå uten utslett. Sykdommen kan også angripe øyet og ansiktet. I enkelte tilfeller kan det bli så alvorlig at man må behandles på sykehus, sier Aud Nome Dueland, Dr. med og spesialist i nevrologi.

Hun har doktorgrad på helvetesild og jobber ved Sandvika Nevrosenter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.