Sukker

- Det viktig å huske på at det ikke er sukker alene som er den store syndebukken

Har sukkeret fått ufortjent mye slakt? Ja, sier ekspertene.

ER SUKKER FARLIG: Sukker har fått mye pes gjennom tiden, men er det egentlig så farlig som vi hører det er? Nei, sier ekspertene.  Foto: Shutterstock / NatUlrich
ER SUKKER FARLIG: Sukker har fått mye pes gjennom tiden, men er det egentlig så farlig som vi hører det er? Nei, sier ekspertene. Foto: Shutterstock / NatUlrich Vis mer
Publisert

Det dukker stadig opp overskrifter som «Sukker er som gift» og «Slik kommer du deg gjennom sukkerdetoxen». Ja, vi har skjønt at sukker ikke er bra for oss i store mengder, men kan det tenkes at sukkeret har blitt litt hypet opp? Er det virkelig så skadelig som mange skal ha det til? (Psst: KK.no-journalist testet 100 dager sukker: - Det resulterte i irriterte kolleger, en skuffet farmor og 500 gram ekstra på skinka!)

Vi har snakket med to eksperter som synes sukkeret har fått unødvendig mye pes.

- Sukker er et molekyl satt sammen av fruktose (fruktsukker) og glukose (det vi har naturlig i blodomløpet vårt), så det er ingenting kjemisk som sier at dette har noe med gift å gjøre. Det finnes ingen forskning som tilsier at sukker i seg selv kan skade kroppen.

Det sier Børge Fagerli, foreleser, coach og personlig trener. Han forteller at det faktisk var en diett helt tilbake til 1930 som gikk ut på hvit ris, frukt og raffinert sukker.

- Ja, det stemmer faktisk. Det var en mann ved navn Walter Kempner som kurerte mennesker for blant annet overvekt, diabetes, høyt blodtrykk og leddgikt med denne dietten. Forklaringen ligger i noen snodige fysiologiske mekanismer der kroppen kan respondere positivt på enkelte makronæringsstoffer, men også at det skapte et kaloriunderskudd siden dette var en diett med svært lite fett og protein, forklarer han.

LES OGSÅ: Derfor er det sukker i nesten alt du spiser

ER SUKKER «GIFTIG»?: - Hvor «giftig» sukkeret er, avhenger av dosen, ikke selve sukkeret, sier Børge Fagerli, foreleser, coach og personlig trener. Foto: Shutterstock / Syda Productions
ER SUKKER «GIFTIG»?: - Hvor «giftig» sukkeret er, avhenger av dosen, ikke selve sukkeret, sier Børge Fagerli, foreleser, coach og personlig trener. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer

Noe annet enn sukker

Fagerli mener det er noe annet enn selve sukkeret som er en trussel for folkehelsen.

- Jeg skulle ønske man kunne slutte å demonisere enkeltstående matvarer eller matvaregrupper, og heller begynne å motivere folk til å ta bedre matvalg og til å bevege mer på seg, sier han og legger til:

- Det som kan drive overkonsumpsjon er imidlertid når maten er veldig smakfull. Kombinasjonen av søtt, salt og fett gjør at vi forstyrrer kroppens metthetssignaler, noe som fort gjør at vi spiser mer enn det vi har et fysiologisk behov for. Smakfullhet vil drive opp dopaminnivåene og øke belønningsfølelsen, noe som gjør at vi spiser mer enn vi trenger.

Han hevder sødmen og smakfullheten i maten er det som skaper dopaminrushet og gjør at vi spiser for mye av det.

- Hvor «giftig» sukkeret er, avhenger av dosen, ikke selve sukkeret. Alt kan være skadelig hvis du får i deg for mye av det, sier Fagerli.

LES OGSÅ: 5 ting de færreste tenker over at inneholder sukker

Trenger ikke kutte det helt

Marte Kristiansen har master i folkehelsevitenskap, og jobber til daglig som coach hos MK-Personlig Coaching. Hun sier også at det blir feil å si at sukker er farlig for kroppen.

- Her gjelder «alt med måte-regelen». Veldig mye sukker kan være farlig i store mengder. Du trenger ikke å kutte ut sikker helt, men prøv å holde det til en gang i uka der du koser deg litt ekstra. Det er viktig å skille mellom det å kose seg en gang i uka, fremfor daglig. Det er det store bildet som har noe å si, sier hun.

Kristiansen sier at du faktisk trenger en viss sukkermengde i blodet for å fungere.

- Hvis du hopper over måltider blir blodsukkeret ditt så lavt at du begynner å fyse på mat som inneholder karbohydrater. Problemet er at det er vanskelig å begrense seg, sier Kristiansen.

LES OGSÅ: Er egentlig honning sunnere enn hvitt sukker? 

ALT MED MÅTE: - Mye sukker i kostholdet kan være med på å påvirke helsen. Du kan i verste fall utvikle livsstilssykdommer som kreft, diabetes type 2 og overvekt. Imidlertid er det viktig å huske på at det ikke er sukker alene som er den store syndebukken. Foto: Shutterstock / Ana D
ALT MED MÅTE: - Mye sukker i kostholdet kan være med på å påvirke helsen. Du kan i verste fall utvikle livsstilssykdommer som kreft, diabetes type 2 og overvekt. Imidlertid er det viktig å huske på at det ikke er sukker alene som er den store syndebukken. Foto: Shutterstock / Ana D Vis mer

Sukker er ikke syndebukken alene

Dagens anbefalinger er at sukker bør begrenses til mindre enn 10 prosent av det totale energiinntaket. Saft, brus, nektar, søte bakevarer og godteri er de største kildene til sukker. Mye ferdigmat er også tilsatt sukker. (Psst: Drikker du brus til maten?)

- Ved et høyt sukkerinntak går det utover ditt nødvendige inntak av andre viktige makro- og mikronæringsstoffer. Det inneholder masse energi, men er ikke den energien kroppen trenger for å fungere optimalt, sier hun og legger til:

Det viktig å huske på at det ikke er sukker alene som er den store syndebukken

- Mye sukker i kostholdet kan være med på å påvirke helsen. Du kan i verste fall utvikle livsstilssykdommer som kreft, diabetes type 2, overvekt, fedme og tannhelseproblemer. Imidlertid er det viktig å huske på at det ikke er sukker alene som er den store syndebukken. Et for høyt energiinntak totalt sett vil øke faren for disse tilstandene. Derfor er det viktig å kontrollere de totale mengdene du spiser, fremfor å kun fokusere på ett næringsstoff. 

Konklusjon: Det er altså ikke sukkeret i seg selv som er «farlig», men sammensetningen av hvordan vi lever. Inaktivitet, fet mat og et forhøyet energiinntak kan sies å være vel så skadelig som sukker.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer