Rødmer

- Det viktigste er å finne årsaken til hvorfor du rødmer

Det kan være flere gunner til at du rødmer mye, men ifølge ekspertene kan det behandles.

RØDMING: Det kan være flere gunner til at du rødmer mye, men ifølge ekspertene kan det behandles. FOTO: NTB scanpix
RØDMING: Det kan være flere gunner til at du rødmer mye, men ifølge ekspertene kan det behandles. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å rødme skikkelig er ikke særlig gøy. Kanskje husker du episoden fra «Grey's Anatomy» hvor en pasient rødmet hver gang kjekkasen Dr. Derek Shepherd kom inn i rommet?

Du har vel opplevd å bli litt rød i kinnene når den du har et godt øye til smiler til deg, eller når du rett og slett har dummet deg litt ut. Noen sliter derimot ekstremt mye med rødhet, selv når ingenting spesielt har skjedd.

Kosmetisk sykepleier ved Akademikliniken, Pia Cernic, forklarer at noen rødmer overdrevent mye.

- Rødming skyldes utvidelse av blodkarene i huden. Når noe fører til umiddelbar stress, kan det sympatiske nervesystemet gjenkjenne dette som en trussel og behandle det som en kjemp- eller flyktrespons. Dette skjer når man er sint, men også når man er nervøs eller flau, sier Cernic til KK.no.

I en slik situasjon vil hjertet slå raskere, og blodårene utvides slik at mer blod kan føres til musklene dine for å kjempe eller flykte, forklarer hun. Blodkarene i ansiktet ligger nær hudoverflaten.

- Når de utvides, i tillegg til ekstra mengde blod som pumpes ut, vil dette gi huden en rød eller rosa farge, altså rødming.

Vi har nok alle kjent på denne varmen i kinnet, og det er ikke noe vi kan kontrollere.

- Denne prosessen skjer via en kommando til det sympatiske nervesystemet, det ikke-viljestyrte nervesystemet, som igjen betyr at det er ufrivillig og ukontrollert.

Cernic forklarer at rødming vanligvis oppstår på halsen og den øvre delen av brystet, men også i ansiktet.

- Noen eksperter tror at forklaringen til at noen har kronisk rødming skyldes et overaktivt sympatisk nervesystem. I tillegg til rødming, har man de som har fått en mer permanent rødhet, enten på grunn av overdreven soling, eller at det har oppstått fordi huden har vært utsatt for ekstra kaldt vær.

LES OGSÅ: Vær glad for at du rødmer

VANSKELIG I HVERDAGEN: Dagligdagse situasjoner kan være forferdelig for en med kronisk rødming, for eksempel en første date.  Foto: Shutterstock / Nejron Photo
VANSKELIG I HVERDAGEN: Dagligdagse situasjoner kan være forferdelig for en med kronisk rødming, for eksempel en første date. Foto: Shutterstock / Nejron Photo Vis mer

Behandlingen er rask og effektiv

Er du en av de som sliter med overdreven rødming finnes det metoder som kan hjelpe deg. Cernic forklarer at mange benytter seg av noe som kalles IPL-behandling (intensiv pulserende lys), for å dempe rødmingen.

- Blodet inneholder hemoglobin som absorberer lyset fra IPL-maskinen, og omdanner det til varme. Varmen ødelegger proteinet som sitter i veggene i blodkaret. Det resulterer i at åreveggen klapper sammen og forsvinner gradvis etter behandling.

Behandlingen er rask og effektiv og kan ifølge Cernic lett gjøres i løpet av lunsjen, men du vil trenge flere behandlinger.

- Det er også viktig å bruke dagkrem med høy faktor etterpå.

David Goksem er lege ved Stavanger Universitetssykehus. Han forklarer at man i få tilfeller kan bruke en metode der man kutter over nerver for å redusere rødming.

- Problemet er at både effekt og bivirkninger er vanskelig å forutsi, og det det er registrert mange bivirkninger ved slike omfattende inngrep, sier han til KK.no.

Han er klar på at det viktigste er at du finner den underliggende årsaken til at du rødmer.

- De vanligste årsakene til rødming er jo at du er varm eller har feber. Hos veldig mange er rødming utelukkende psykisk, mens andre kan ha underliggende sykdommer som for eksempel rosacea.

I tillegg forårsaker alkohol og diverse matvarer rødming. For å kunne finne riktig måte å behandle overdreven rødming på, må du derfor finne ut hvorfor du rødmer.

- Det er mulig å behandle rødming med diverse lokalkremer som du smører på om morgenen og som varer i tolv timer. For de med utvidede små blodkar som hyppig forekommer på nese og kinn kan IPL-behandling være en løsning, sier han, men understreker at det ikke fungerer på alle.

LES OGSÅ: - Sjenerthet kan være noe man er født med

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer