Rødmer

- Det viktigste er å finne årsaken til hvorfor du rødmer

Det kan være flere gunner til at du rødmer mye, men ifølge ekspertene kan det behandles.

RØDMING: Det kan være flere gunner til at du rødmer mye, men ifølge ekspertene kan det behandles. FOTO: NTB scanpix
RØDMING: Det kan være flere gunner til at du rødmer mye, men ifølge ekspertene kan det behandles. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å rødme skikkelig er ikke særlig gøy. Kanskje husker du episoden fra «Grey's Anatomy» hvor en pasient rødmet hver gang kjekkasen Dr. Derek Shepherd kom inn i rommet?

Du har vel opplevd å bli litt rød i kinnene når den du har et godt øye til smiler til deg, eller når du rett og slett har dummet deg litt ut. Noen sliter derimot ekstremt mye med rødhet, selv når ingenting spesielt har skjedd.

Kosmetisk sykepleier ved Akademikliniken, Pia Cernic, forklarer at noen rødmer overdrevent mye.

- Rødming skyldes utvidelse av blodkarene i huden. Når noe fører til umiddelbar stress, kan det sympatiske nervesystemet gjenkjenne dette som en trussel og behandle det som en kjemp- eller flyktrespons. Dette skjer når man er sint, men også når man er nervøs eller flau, sier Cernic til KK.no.

I en slik situasjon vil hjertet slå raskere, og blodårene utvides slik at mer blod kan føres til musklene dine for å kjempe eller flykte, forklarer hun. Blodkarene i ansiktet ligger nær hudoverflaten.

- Når de utvides, i tillegg til ekstra mengde blod som pumpes ut, vil dette gi huden en rød eller rosa farge, altså rødming.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer