Solarium

- Det ville bli utfordrende for oss å drifte solariene forsvarlig og i henhold til myndighetenes retningslinjer

Derfor dropper SATS ELIXIA solariumstilbudet fra sine treningssentre.

SOLARIUM: 1. juni 2017 avviklet treningskjeden SATS/ELIXIA solariumstilbudet fra sine treningssentre. Det synes Kreftforeningen er en god ting. Foto: NTB Scanpix
SOLARIUM: 1. juni 2017 avviklet treningskjeden SATS/ELIXIA solariumstilbudet fra sine treningssentre. Det synes Kreftforeningen er en god ting. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Solariumsbruk har alltid vært en populær måte for folk å freshe opp brunfargen, men både Helsemyndighetene og Kreftforeningen har advart oss mot overdreven soleksponering - både av naturlig sollys og i solarium. Hudkreft og føflekkreft er blant de største farene ved overdreven bruk av solarium.

Treningskjeden SATS ELIXIA har nå tatt grep og bestemt seg for å avslutte solariumstilbudet til sine medlemmer. Avviklingen trådte i kraft 1. juni 2017. 

Vi har tatt en prat med Tone Krogstad, som er leder leder kundeservice SATS ELIXIA/HiYoga, og hun forklarer at det er flere faktorer som gjør at de nå avvikler driften av solarium på sentrene.

BESKJED TIL MEDLEMMENE: Dette bildet er tatt på ELIXIA Ringnes Park. Her opplyser senteret om at solariumstjenesten nå har opphørt. Foto: Malini Gaare Bjørnstad
BESKJED TIL MEDLEMMENE: Dette bildet er tatt på ELIXIA Ringnes Park. Her opplyser senteret om at solariumstjenesten nå har opphørt. Foto: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

- Myndighetene har kommet med endrede krav til drift av solarier (les mer om det her), i tillegg til at Statens Strålevern fraråder bruk av solarium da helserisikoen med solarier er større enn ute i solen. På bakgrunn av helserisikoen, samt at det ville bli utfordrende for oss å drifte solariene forsvarlig og i henhold til myndighetenes retningslinjer, besluttet derfor SATS ELIXIA å avvikle alle solarier på våre sentre senest 1. juni 2017, sier Krogstad.

Hun synes det er hyggelig at dette nå blir lagt merke til som en positiv handling, og SATS ELIXIA har ikke fått noen negative tilbakemeldinger fra sine medlemmer vedrørende avviklingen.

- Vi har ikke fått noen reaksjoner verken til kundeservice eller på senterne. Jeg tror grunnen til dette er at vi har informert alle tydelig om begrunnelsen for avgjørelsen og at folk forstår, sier hun.

LES OGSÅ: - Å ta sol er det dummeste du gjør for skjønnheten

- «Brun og blid» har økning i antall kunder på tross av de nye reglene

Thorbjørn Frantzen, administrerende direktør og gründer bak solariumskjeden «Brun og blid» sier til KK.no at de, på tross av de nye retningslinjene til myndighetene, ikke har merket en nedgang i bruken av deres tjenester. 

- «Brun og blid» har økning i antall kunder på tross av de nye reglene, men så har vi også investert 25 millioner i nytt betalingsystem. Det er faktisk langt enklere for kundene våre å ta sol nå enn noen gang før. Det er kun første gang det er litt «masete» grunnet alderskontrollen, sier han og legger til:

- For andre aktører som tilbyr sol, enten som en liten tilleggstjeneste (som for eksempel SATS ELIXIA) – eller mindre aktører – har disse selvsagt begrenset vilje og/eller evne til å gjør så store tilpasninger/investeringer. Derfor har mange slike steder valgt å legge ned soltilbudet. Dessverre er det mange som fortsetter å tilby sol uten å ta hensyn til den nye loven, og dét er et mye større problem som vi håper Statens Strålevern nå snart griper fatt i. Retningslinjene som er satt av myndigheten må vi alle etterleve, selv om vi mener det er langt større positive helsegevinster av sol, enn det er negative, sier Frantzen til KK.no.

LES OGSÅ: - Risikoen øker jo yngre du er når du begynner å bruke solarium, og jo mer du bruker det

- Et tilbud om solarium hører ikke hjemme hos en kjede som er opptatt av kundenes helse

Anne Lise Ryel, som er generalsekretær i Kreftforeningen, sier til KK.no at hun synes det er positivt at en stor treningskjede som SATS ELIXIA nå velger å avvikle solariumsdriften.

- Det er veldig positivt at SATS ELIXIA velger å kaste ut solsengene. Et tilbud om solarium hører ikke hjemme hos en kjede som er opptatt av kundenes helse.

- Hvor skadelig er egentlig solariumsbruk?

- Solariumsbrukere har ikke bare økt risiko for å få føflekkreft, de får også diagnosen tidligere i livet enn dem som ikke bruker solarium. UV-stråler øker risikoen for føflekkreft, enten strålene kommer fra utesol eller solarium, så det er også viktig å være forsiktig i sola ute, men solarium er en kjent kreftrisiko som vi enkelt kan velge bort, forklarer Ryel.

Ryel henviser til en studie om solariumsbruk gjennomført tidligere i år av Avdeling for biostatistikk ved Universitetet i Oslo. Les studien her

- Hva tenker dere om at myndighetene har satt en aldersgrense på 18 år for bruk av solarium?

- Risikoen for føflekkreft øker jo tidligere man begynner å bruke solarium, så aldersgrensen er særlig viktig for å begrense bruken blant de yngre, sier generalsekretæren i Kreftforeningen til KK.no.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke ta solarium før sommerferien

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer