Aktivitetsklokker:

Dette armbåndet teller blodcellene dine

Forskere tar «Fitbit»-trenden til et nytt nivå. Norsk ekspert mener det kan føre til ubehag og økt bekymring.

AKTIVITETSKLOKKER: Nå utvikler forskere et armbånd som kan ta prøver av blodet ditt og måle luftforurensning.FOTO: NTB Scanpix
AKTIVITETSKLOKKER: Nå utvikler forskere et armbånd som kan ta prøver av blodet ditt og måle luftforurensning.FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Stadig flere bruker «Fitbit»-armbånd for å telle skritt, puls, vurdere søvnkvalitet og helse. Tall fra elektronikkbransjen viser at det ble solgt rundt 500 000 enkle aktivitetsmålere i 2017. Nå tar forskere trenden et skritt videre, og utvikler et armbånd som kan ta prøver av blodet ditt og måle luftforurensning.

I dag må du bestille time hos lege eller et laboratorium for å få tatt blodprøve, men ved hjelp av dette armbåndet kan du diagnostisere deg selv og kontrollere egen helse.

Armbåndet utvikles av ingeniører fra Rutgers University i New Jersey, skriver forskning.no. De håper at det vil være et nyttig hjelpemiddel som kan bidra til at brukere og helsepersonell sparer tid og ressurser.

- Vi har nylig besluttet at det ville være en god idé å gjøre teknologien brukbar slik at brukerne kan overvåke helsen og registrere resultatene i smarttelefonen, skriver Mehdi Javanmard, som er en av skaperne av armbåndet, i en e-post til KK. Han har utviklet biosensorer i over ti år.

Svaret på prøvene blir direkte overført til mobilen din, og vil gjøre det mulig å overvåke egen helse uten å oppsøke lege.

- Brukerne kan overvåke helsen på molekylnivå, og kan få enestående informasjon om deres fysiologi, skriver Javanmard.

LES OGSÅ: Bruker du pulsklokke på trening er det spesielt én ting som er viktig

Slik fungerer armbåndet

Brukerne stikker seg selv med en nål og drypper blodet ned på armbåndet. Målingene kan for eksempel avdekke infeksjoner, indre blødninger og leukemi.

I tillegg måler båndet luftforurensning, som spesielt er nyttig for dem som bor i store byer med mye forurensning.

Forskerne regner med at armbåndet er til salgs innen tre år.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig pulsklokke

Kan føre til bekymring

Kontinuerlig måling, veiing og testing av egen helse kan føre med seg negative konsekvenser, mener norsk ekspert. Noen kan oppleve økt stress eller helseangst.

- Generelt kan all overvåking og kontroll føre til ubehag og bekymring, samtidig vil nok noen som er utsatt for sykdom av ulike årsaker oppleve trygghet også. Det bør tas en helhetsvurdering, sier Tove Gundersen, som er generalsekretær for Rådet for psykisk helse, til KK.

Hun mener det forutsettes samarbeid med helsepersonell og god dialog for å forebygge ubehag.

- Det er nok de færreste som vil profitere på å være under konstant helseovervåkning. Det kan være stressende at vi blir sjekket hele tiden. Ro er undervurdert. Det er jo ikke grunnlag for å telle, veie og måle oss gjennom livet, sier hun.

LES OGSÅ: HIIT er årets treningsform

KAN FØRE TIL BEKYMRING: Kontinuerlig måling, veiing og testing av egen helse kan føre med seg negative konsekvenser, mener eksperten. FOTO: NTB Scanpix
KAN FØRE TIL BEKYMRING: Kontinuerlig måling, veiing og testing av egen helse kan føre med seg negative konsekvenser, mener eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vil bli viktig i fremtiden

Lettvint måling av egen helse kan også ha flere fordeler.

- Jeg tror at hjelpemidler for hjemmediagnostikk og egen oppfølging av sykdom vil bli svært viktig i relativt nær fremtid. Dette vil gjøre at folk blir bedre i stand til å følge opp, og ta mer ansvar for oppfølging av egen helse, sier Thorleif Jansen, medisinsk ansvarlig lege for KRY i Norge, til KK.

Men det er viktig å være kritisk til hvilke hjelpemidler man tar i bruk.

- Det er viktig at en passer på at wearables og verktøy for hjemmediagnostikk blir testet skikkelig før de blir tatt i bruk. Både nøyaktighet, datasikkerhet og faktisk nytte for deg som pasient er viktig å teste og vurdere, sier han.

Hjelpemidlene kan gjøre at du ikke trenger å gå til legen like ofte som før.

- Hjelpemidlene vil ikke erstatte legene, men brukt riktig vil dette sannsynligvis kunne spare masse ressurser, for både pasienter, leger og samfunnet, mener Jansen.

LES OGSÅ: Pulsklokken forsterket tvangstankene - Frida la ut på løpetur midt på natta

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer